Ingenjörerna har jobbat mer under pandemin

I en medlemsundersökning som Sveriges Ingenjörer gjorde i maj svarade 29 procent att deras arbetsbelastning har ökat under pandemin. Foto: Getty Images.

Nästan 30 procent av ingenjörerna har fått en större arbetsbelastning under pandemin. Det är dessutom en liten ökning jämfört med förra våren. Men balansen mellan arbete och fritid har ändå blivit bättre jämfört med för ett år sedan.  

Enligt en medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer i maj arbetade nio av tio medlemmar på distans.

Överlag är ingenjörerna nöjda med att distansarbeta och under året som gått har balansen mellan arbete och fritid blivit bättre. I en medlemsundersökning i maj 2020 svarade 44 procent att balansen hade blivit bättre, eller mycket bättre (jämfört med innan pandemin). I en undersökning i maj 2021 hade andelen ökat till 55 procent.

Om undersökningen

Enkäten har besvarats av drygt 4 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer under maj 2021.

Framför allt kvinnorna upplever fördelar. 62 procent av kvinnorna och 51 procent av männen svarade i maj 2021 att balansen mellan arbete och fungerar bättre.

Mer arbete för ingenjörerna

Däremot har pandemin orsakat en större arbetsbelastning för ingenjörerna och under året har den dessutom ökat. I Sveriges Ingenjörers medlemsundersökning i maj 2021 svarade 29 procent att de hade något mer eller mycket mer att göra till följd av pandemin. I mätningen i maj 2020 svarade 25 procent att de hade något eller mycket mer att göra.

Distansarbete i framtiden

Enligt den senaste undersökningen vill drygt 60 procent fortsätta arbeta på distans någon eller några dagar i veckan efter pandemin. Över häften, 56 procent, svarar att deras arbetsgivare signalerar att det kan bli möjligt med mer distansarbete även i fortsättningen. En fjärdedel har fått signaler om att möjligheten till mer distansarbete inte fortsätter efter pandemin. En femtedel har ännu inte fått något besked från sin arbetsgivare.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
  • Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

    Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

    Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
  • Gunnar Bergström och Malin Werling

    Hur sjuk kan man vara och ändå jobba?

    Många jobbar fastän de är sjuka. Men är det så smart? När är det bättre att sjukskriva sig? Här svarar en professor och en företagsläkare.
  • Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Vad kostar det att sjukskriva sig? Tjänar man på att sjukskriva sig mitt på dagen? Och vad händer om man sjukskriver sig flera gånger samma vecka?
  • March: News from Ingenjören in English

    March: News from Ingenjören in English

    Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
Fler artiklar