Ingenjörerna har jobbat mer under pandemin

I en medlemsundersökning som Sveriges Ingenjörer gjorde i maj svarade 29 procent att deras arbetsbelastning har ökat under pandemin. Foto: Getty Images.

Nästan 30 procent av ingenjörerna har fått en större arbetsbelastning under pandemin. Det är dessutom en liten ökning jämfört med förra våren. Men balansen mellan arbete och fritid har ändå blivit bättre jämfört med för ett år sedan.  

Enligt en medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer i maj arbetade nio av tio medlemmar på distans.

Överlag är ingenjörerna nöjda med att distansarbeta och under året som gått har balansen mellan arbete och fritid blivit bättre. I en medlemsundersökning i maj 2020 svarade 44 procent att balansen hade blivit bättre, eller mycket bättre (jämfört med innan pandemin). I en undersökning i maj 2021 hade andelen ökat till 55 procent.

Om undersökningen

Enkäten har besvarats av drygt 4 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer under maj 2021.

Framför allt kvinnorna upplever fördelar. 62 procent av kvinnorna och 51 procent av männen svarade i maj 2021 att balansen mellan arbete och fungerar bättre.

Mer arbete för ingenjörerna

Däremot har pandemin orsakat en större arbetsbelastning för ingenjörerna och under året har den dessutom ökat. I Sveriges Ingenjörers medlemsundersökning i maj 2021 svarade 29 procent att de hade något mer eller mycket mer att göra till följd av pandemin. I mätningen i maj 2020 svarade 25 procent att de hade något eller mycket mer att göra.

Distansarbete i framtiden

Enligt den senaste undersökningen vill drygt 60 procent fortsätta arbeta på distans någon eller några dagar i veckan efter pandemin. Över häften, 56 procent, svarar att deras arbetsgivare signalerar att det kan bli möjligt med mer distansarbete även i fortsättningen. En fjärdedel har fått signaler om att möjligheten till mer distansarbete inte fortsätter efter pandemin. En femtedel har ännu inte fått något besked från sin arbetsgivare.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar