Ingenjörerna på Nevs är optimistiska trots varslet

– Jag tror att ledningen har tagit i när de lade ett så stort varsel. Min bedömning är att betydligt färre blir uppsagda, säger Hans Carlsson, ordförande för Akademikerföreningen på Nevs. Foto: Nevs och privat.

Företaget Nevs i Trollhättan, som utvecklar elbilar, varslar 300 medarbetare om uppsägning, varav 200 tjänstemän. Akademikerföreningens ordförande Hans Carlsson är chockad över att varslet blev så stort, men han är ändå optimistisk.

Det var i måndags som facken på Nevs blev informerade om att ett varsel på totalt 300 personer skulle läggas dagen efter.

Hans Carlsson, ordförande för Akademikerföreningen på Nevs.

– Det kom inte som en chock men omfattningen blev större än vi hade trott. Totalt varslar företaget 40 procent av de anställda, bland metallarna varslas 80 procent, säger Hans Carlsson, ordförande för Akademikerföreningen på Nevs.

Orsaken till varslet uppges i media vara ägarens, det kinesiska företaget Evergrandes, ekonomiska problem.

– Det är ingen hemlighet att Evergrande är högt skuldsatt, säger Hans Carlsson.

Skiftar inriktning

För SVT har Jonas Hernqvist, presskommunikatör på Nevs, uppgett att företaget ska ”avancera sin tekniska omställning”. Hans Carlsson menar att det tyder på att företaget skiftar inriktning. Satsningar sker främst inom mjukvarubaserade områden, bland annat självkörande fordon.

Fakta om Nevs

Nevs, National Electric Vehicle Sweden, grundades av den förra ägaren Kai Johan Jiang 2012 då hans företag NE Holding köpte biltillverkaren Saabs konkursbo. Företaget utvecklar elbilar, främst för den kinesiska marknaden. Förra året sålde Kai Johan Jiang sina aktier till det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande Health. Planer på elbilstillverkning i Trollhättan finns men ekonomiska problem har skjutit fram beslutet.

Nevs har totalt 650 anställda i Trollhättan, varav 540 tjänstemän, omkring 90 av dem är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

– När företag ändrar inriktning krävs ofta ett kompetensskifte och det kan vara en förklaring till varslet, både det som berör metallarna och det som berör tjänstemännen.

Hans Carlsson sitter inte själv i bolagsstyrelsen och alla tjänstemän företräds istället av Unionen.

Ronnie Hermansson, ordförande för Unionen på Nevs, säger i en intervju med Unionens medlemstidning Kollega att ”Trots att jag sitter i bolagsstyrelsen så har jag har ingen insyn i vad vår ägare har för planer, vilket gör det svårt för oss här i Trollhättan att planera”.

Uppsägningar tidigast om en månad

De frågor som Hans Carlsson hittills främst har fått från medlemmarna rör praktiska saker som uppsägningstid och vad som händer om man blir varslad.

– Det är extremt olyckligt att ett varsel läggs under pandemin när de flesta arbetar hemifrån. Jag är orolig för hur kollegorna mår. Det är svårt att fånga upp deras tankar och känslor när vi inte är samlade på jobbet.

Det som händer närmast på företaget är att samtliga chefer tillsammans med ledningen ska ta fram en ny organisation som sedan ska MBL-förhandlas tidigast vecka 37, senast vecka 39 (sista veckan i september). Därefter sker en ny MBL-förhandling om omplaceringar.

Vecka 43 ska ledningen meddela vilka som blir uppsagda. De med kortast uppsägningstid lämnar sina anställningar den 17 februari.

Hans Carlsson är ändå optimistisk, både inför neddragningsförhandlingarna och företagets framtid på sikt.

– Jag tror att ledningen har tagit i när de lade ett så stort varsel. Min bedömning är att betydligt färre blir uppsagda.

Han pekar också på den kompetens som finns.

– Den samlade kompetens som finns i företaget är otrolig. Vi gör också affärer med externa kunder och jag tror att det finns en framtid för Nevs.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
  • Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

    Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

    Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
  • Gunnar Bergström och Malin Werling

    Hur sjuk kan man vara och ändå jobba?

    Många jobbar fastän de är sjuka. Men är det så smart? När är det bättre att sjukskriva sig? Här svarar en professor och en företagsläkare.
  • Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Vad kostar det att sjukskriva sig? Tjänar man på att sjukskriva sig mitt på dagen? Och vad händer om man sjukskriver sig flera gånger samma vecka?
  • March: News from Ingenjören in English

    March: News from Ingenjören in English

    Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
March: News from Ingenjören in English

March: News from Ingenjören in English

Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
Fler artiklar