Akademikerna på Cementa: ”Vi känner hopp”

Foto: Cementa.

Högsta domstolen nekar prövningstillstånd för Cementas kalkbrytning på Gotland men  de anställda känner ingen panik. Anton Hermansson, akademikernas ordförande, säger att det finns ett stort förtroende för ledningen och en känsla av hopp om att det kommer en lösning på sikt.

Sommaren har varit turbulent för företaget Cementa, och framför allt för fabriken i Slite på Gotland, där merparten av kalkbrytningen och tillverkningen sker.

Mer om Cementa

Cementa tillverkar och säljer cement i Sverige och har omkring 355 medarbetare.

Tillverkningen sker vid två fabriker, en i Slite på Gotland och en i Skövde. Årsproduktionen är 2,8 miljoner ton, varav 75 procent produceras i Slite.

Akademikerföreningen har 27 medlemmar, de flesta på Gotland men även i Skövde, på huvudkontoret i Stockholm och i Malmö.

I början av juni avvisade mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om tillstånd för att bryta kalk på Gotland.

Anton Hermansson, ordförande för Akademikerföreningen, Cementa.

– Vi blev chockade eftersom mark- och miljödomstolen godkände ansökan i januari 2020. Avvisandet i mark- och miljööverdomstolen var därför oväntat, säger Anton Hermansson, Akademikerföreningens ordförande.

Cementa begärde en överprövning i Högsta domstolen och i veckan kom domstolens besked att det inte finns skäl att ta upp målet till prövning. Trots att flera experter inom miljöjuridik på förhand bedömde Cementas chanser som små är de anställda besvikna.

– Jag och flera kollegor har läst företagets överklagande och det fanns flera frågor som jag tycker hade varit värda att diskutera vidare. Det är därför synd att prövningstillstånd inte beviljades, säger Anton Hermansson.

Regeringen har gett företaget en frist genom att förlänga tillståndet att bryta kalk fram till att det övre taket i tillståndet är nått. Det innebär i praktiken att produktionen i Slite kan fortsätta till sommaren 2022.

Det finns ett lugn

Cementas vd Magnus Ohlsson har i flera intervjuer berättat att företaget försöker hitta en lösning, både på kort och lång sikt. Nu förbereder Cementa en ansökan som kan gälla i tre till fyra år samtidigt som de planerar att ansöka om ett tillstånd som kan gälla på längre sikt.

Anton Hermansson känner att det finns ett stort förtroende för ledningen och det bidrar till den positiva stämningen bland de anställda.

– Vi får hela tiden information om vad som händer och om de olika spår man jobbar med. Det har byggt upp ett lugn och vi känner oss fortfarande hoppfulla.

Händelserna har inte heller lett till att medarbetare har börjat lämna företaget. Anton Hermansson säger också att de lokala facken har en god dialog med fabriksledningen i Slite.

– Vi har haft ett par möten där ledningen har försäkrat oss förtroendevalda om att vi kommer bli involverade i frågor som berör facken, om sådana kommer upp.

Hot om betongkris

Anton Hermansson betonar att Cementas framtid inte bara handlar om arbetstillfällen på Gotland. 60–75 procent av den cement som används i Sverige kommer från Cementa i Slite. Byggindustrin varnar för byggstopp av vägar och bostäder och gruvjätten LKAB befarar ett produktionsfall på 50–80 procent om fabriken i Slite stannar.

– Vi förstår hur viktiga vi är för Sverige och det ger oss ett hopp om att det så småningom kommer ett positivt besked om framtiden. Nu tvingas vi in i period av kortsiktiga lösningar men på sikt talar mycket för att fabriken i Slite kommer att finnas kvar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar