Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAkademikerna på Cementa: ”Vi känner hopp”

Akademikerna på Cementa: ”Vi känner hopp”

Högsta domstolen nekar prövningstillstånd för Cementas kalkbrytning på Gotland men  de anställda känner ingen panik. Anton Hermansson, akademikernas ordförande, säger att det finns ett stort förtroende för ledningen och en känsla av hopp om att det kommer en lösning på sikt.

Sommaren har varit turbulent för företaget Cementa, och framför allt för fabriken i Slite på Gotland, där merparten av kalkbrytningen och tillverkningen sker.

Mer om Cementa

Cementa tillverkar och säljer cement i Sverige och har omkring 355 medarbetare.

Tillverkningen sker vid två fabriker, en i Slite på Gotland och en i Skövde. Årsproduktionen är 2,8 miljoner ton, varav 75 procent produceras i Slite.

Akademikerföreningen har 27 medlemmar, de flesta på Gotland men även i Skövde, på huvudkontoret i Stockholm och i Malmö.

I början av juni avvisade mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om tillstånd för att bryta kalk på Gotland.

Anton Hermansson, ordförande för Akademikerföreningen, Cementa.

– Vi blev chockade eftersom mark- och miljödomstolen godkände ansökan i januari 2020. Avvisandet i mark- och miljööverdomstolen var därför oväntat, säger Anton Hermansson, Akademikerföreningens ordförande.

Cementa begärde en överprövning i Högsta domstolen och i veckan kom domstolens besked att det inte finns skäl att ta upp målet till prövning. Trots att flera experter inom miljöjuridik på förhand bedömde Cementas chanser som små är de anställda besvikna.

– Jag och flera kollegor har läst företagets överklagande och det fanns flera frågor som jag tycker hade varit värda att diskutera vidare. Det är därför synd att prövningstillstånd inte beviljades, säger Anton Hermansson.

Regeringen har gett företaget en frist genom att förlänga tillståndet att bryta kalk fram till att det övre taket i tillståndet är nått. Det innebär i praktiken att produktionen i Slite kan fortsätta till sommaren 2022.

Det finns ett lugn

Cementas vd Magnus Ohlsson har i flera intervjuer berättat att företaget försöker hitta en lösning, både på kort och lång sikt. Nu förbereder Cementa en ansökan som kan gälla i tre till fyra år samtidigt som de planerar att ansöka om ett tillstånd som kan gälla på längre sikt.

Anton Hermansson känner att det finns ett stort förtroende för ledningen och det bidrar till den positiva stämningen bland de anställda.

– Vi får hela tiden information om vad som händer och om de olika spår man jobbar med. Det har byggt upp ett lugn och vi känner oss fortfarande hoppfulla.

Händelserna har inte heller lett till att medarbetare har börjat lämna företaget. Anton Hermansson säger också att de lokala facken har en god dialog med fabriksledningen i Slite.

– Vi har haft ett par möten där ledningen har försäkrat oss förtroendevalda om att vi kommer bli involverade i frågor som berör facken, om sådana kommer upp.

Hot om betongkris

Anton Hermansson betonar att Cementas framtid inte bara handlar om arbetstillfällen på Gotland. 60–75 procent av den cement som används i Sverige kommer från Cementa i Slite. Byggindustrin varnar för byggstopp av vägar och bostäder och gruvjätten LKAB befarar ett produktionsfall på 50–80 procent om fabriken i Slite stannar.

– Vi förstår hur viktiga vi är för Sverige och det ger oss ett hopp om att det så småningom kommer ett positivt besked om framtiden. Nu tvingas vi in i period av kortsiktiga lösningar men på sikt talar mycket för att fabriken i Slite kommer att finnas kvar.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.