Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAkademikerna på Cementa: ”Vi känner hopp”

Akademikerna på Cementa: ”Vi känner hopp”

Högsta domstolen nekar prövningstillstånd för Cementas kalkbrytning på Gotland men  de anställda känner ingen panik. Anton Hermansson, akademikernas ordförande, säger att det finns ett stort förtroende för ledningen och en känsla av hopp om att det kommer en lösning på sikt.

Sommaren har varit turbulent för företaget Cementa, och framför allt för fabriken i Slite på Gotland, där merparten av kalkbrytningen och tillverkningen sker.

Mer om Cementa

Cementa tillverkar och säljer cement i Sverige och har omkring 355 medarbetare.

Tillverkningen sker vid två fabriker, en i Slite på Gotland och en i Skövde. Årsproduktionen är 2,8 miljoner ton, varav 75 procent produceras i Slite.

Akademikerföreningen har 27 medlemmar, de flesta på Gotland men även i Skövde, på huvudkontoret i Stockholm och i Malmö.

I början av juni avvisade mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om tillstånd för att bryta kalk på Gotland.

Anton Hermansson, ordförande för Akademikerföreningen, Cementa.

– Vi blev chockade eftersom mark- och miljödomstolen godkände ansökan i januari 2020. Avvisandet i mark- och miljööverdomstolen var därför oväntat, säger Anton Hermansson, Akademikerföreningens ordförande.

Cementa begärde en överprövning i Högsta domstolen och i veckan kom domstolens besked att det inte finns skäl att ta upp målet till prövning. Trots att flera experter inom miljöjuridik på förhand bedömde Cementas chanser som små är de anställda besvikna.

– Jag och flera kollegor har läst företagets överklagande och det fanns flera frågor som jag tycker hade varit värda att diskutera vidare. Det är därför synd att prövningstillstånd inte beviljades, säger Anton Hermansson.

Regeringen har gett företaget en frist genom att förlänga tillståndet att bryta kalk fram till att det övre taket i tillståndet är nått. Det innebär i praktiken att produktionen i Slite kan fortsätta till sommaren 2022.

Det finns ett lugn

Cementas vd Magnus Ohlsson har i flera intervjuer berättat att företaget försöker hitta en lösning, både på kort och lång sikt. Nu förbereder Cementa en ansökan som kan gälla i tre till fyra år samtidigt som de planerar att ansöka om ett tillstånd som kan gälla på längre sikt.

Anton Hermansson känner att det finns ett stort förtroende för ledningen och det bidrar till den positiva stämningen bland de anställda.

– Vi får hela tiden information om vad som händer och om de olika spår man jobbar med. Det har byggt upp ett lugn och vi känner oss fortfarande hoppfulla.

Händelserna har inte heller lett till att medarbetare har börjat lämna företaget. Anton Hermansson säger också att de lokala facken har en god dialog med fabriksledningen i Slite.

– Vi har haft ett par möten där ledningen har försäkrat oss förtroendevalda om att vi kommer bli involverade i frågor som berör facken, om sådana kommer upp.

Hot om betongkris

Anton Hermansson betonar att Cementas framtid inte bara handlar om arbetstillfällen på Gotland. 60–75 procent av den cement som används i Sverige kommer från Cementa i Slite. Byggindustrin varnar för byggstopp av vägar och bostäder och gruvjätten LKAB befarar ett produktionsfall på 50–80 procent om fabriken i Slite stannar.

– Vi förstår hur viktiga vi är för Sverige och det ger oss ett hopp om att det så småningom kommer ett positivt besked om framtiden. Nu tvingas vi in i period av kortsiktiga lösningar men på sikt talar mycket för att fabriken i Slite kommer att finnas kvar.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.