En av tre upplevde hälsoproblem kopplade till arbetet under 2020. För hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar och långvarigt stillasittande är de vanligaste orsakerna.
Var tredje sysselsatt i Sverige, 32 procent, har någon form av besvär till följd av arbetet. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket. Detta är en tydlig ökning jämfört med den förra undersökningen från 2018. Då angav 28 procent att de hade arbetsrelaterade besvär.
Pandemin, hemarbete med dåliga sittställningar, bristen på sociala kontakter och oro för jobbet kan ha påverkat resultaten.
Speglar effekterna av pandemin
– Det är troligt att svaren på många sätt speglar effekterna av pandemin. Det har varit en extrem situation och för många har det varit svårt att få den återhämtning och vila man behöver, säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.
Av fem miljoner sysselsatta har alltså 1,6 miljoner personer upplevt arbetsrelaterade besvär under 2020. Särskilt utsatta är sysselsatta inom vård, omsorg och utbildning.
Civilingenjörsyrken hör till de grupper som har en låg andel besvär. Bland civilingenjörsyrken är det 23 procent av kvinnorna och 18 procent av männen som upplever besvär till följd av arbetet.
Många är trötta
De vanligaste besvären, som nästan tre av fyra anger, är trötthet. Därefter kommer smärta och värk samt problem med nacke, axel och arm. Andra vanliga problem är sömnsvårigheter, oro eller ångest och huvudvärk.
För hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställning eller långvarigt stillasittande är de vanligaste orsakerna till besvären. Men även otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivaren samt bristande stöd eller uppskattning från chefen är vanliga problem.
En grupp som sticker ut är de yngre på arbetsmarknaden. Nästan varannan sysselsatt i åldrarna 16-29 och 30-49 år som har besvär av jobbet, upplever oro och ångest.
– Upplevelser av arbetsrelaterade besvär ska ses som en varningsklocka om att det finns saker i arbetslivet som arbetsgivare faktiskt måste arbeta ännu mer aktivt med, poängterar Erna Zelmin-Ekenhem.
Arbetsmiljöarbetet måste förbättras
Erna Zelmin-Ekenhem tror att ett gott lokalt arbetsmiljöarbete, där man uppmärksammar sina egna risker och jobbar förebyggande, är en viktig nyckel för att vända den negativa trenden.
– Våra inspektioner visar att ungefär hälften av alla arbetsgivare behöver förbättra sitt förebyggande arbetsmiljöarbete. Det är ytterst viktigt att ta med arbetstagare och skyddsombud i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Några resultat från undersökningen:
- 32 procent, eller 1,6 miljoner, av Sveriges fem miljoner sysselsatta har haft besvär till följd av arbetet under det senaste året.
- Fler kvinnor än män upplever hälsobesvär på grund av arbetet. Nära 37 procent sysselsatta kvinnor hade arbetsrelaterade besvär, medan 27 procent av männen upplevde besvär.
- För hög arbetsbelastning var den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade besvär bland dem som fått besvär till följd av andra förhållanden än olycka.
- Andelen som upplever problem kopplade till smittämnen har ökat från 5 till 11 procent.
- 74 procent med arbetsorsakade besvär kände trötthet på grund av arbetet.
- 64 procent av de med besvär led av fysisk smärta eller värk.
- Var tredje sysselsatt med besvär hade varit frånvarande från arbetet på grund av besvären minst någon gång under det senaste året.
- Nära fyra av tio av de med besvär uppger att de fått personlig stöttning på grund av besvären av chefen eller någon annan som arbetsgivare utsett.
Arbetsmiljöverkets undersökning Arbetsorsakade besvär bygger på 11 500 intervjuer med sysselsatta i åldern 16 till 74 år.