Trivs du med att jobba på distans och får grönt ljus av chefen? Var medveten om att det ändå kan leda till problem, både för dig och hela arbetsgruppen.
– Det kan bli en kil mellan kollegorna och utvecklas till en missnöjeskultur, säger forskaren Linda Widar.
Många arbetsgivare erbjuder större möjligheter att jobba på distans än tidigare. De medarbetare som har goda erfarenheter och trivs att jobba hemifrån välkomnar beskedet. Många planerar att arbeta med hemmet som bas, snarare än kontoret. Men forskning visar att distansarbete kan ge negativa effekter som man måste vara uppmärksam på.
– Det kan finnas risk för att distansarbete påverkar relationen till kollegor, säger Linda Widar, doktorand vid akademin för hälsa och arbetsliv vid högskolan i Gävle. Hon forskar om sambandet mellan distansarbete, arbetsrelaterad hälsa och ledarskap.
Enligt Linda Widar kan det uppstå splittring mellan medarbetare som jobbar mycket på distans och kollegorna som oftast är på kontoret. Om vissa arbetsuppgifter görs bäst på kontoret kan arbetsbelastningen i en arbetsgrupp eller på en avdelning bli orättvis och inställningen till dem som distansarbetar mycket kan bli negativ.
– Det kan utvecklas en missnöjeskultur mot distansjobbarna som gör att de inte känner sig välkomna till kontoret, och ännu mer undviker att vara där. Till slut kan man hamna i en negativ spiral med konflikter och minskad arbetsmotivation.
Tre tips från Linda Widar
Så får du mixen av arbete på distans och kontor att fungera.
- Ställ dig frågan varför du behöver utföra en del arbete på distans. Är det på grund av en dålig arbetsmiljö på kontoret? Då är valet inte frivilligt. Det är ett problem du ska ta upp med din chef.
- Diskutera hur arbetsgruppen ska kommunicera när vissa är på kontoret och andra hemma. Det kan också behövas spelregler på kontoret för när det är okey att störa. Många har vant sig vid att arbeta ostört och var beredd på skav på kontoret i början.
- Även om du trivs med att arbeta hemifrån, se till att regelbundet vara på kontoret. Värna om kulturen och relationen med kollegorna.
Sämre lön och utveckling
Enligt Linda Widar visar forskning att distansarbete kan innebära en ökad risk för ”professionell isolering”. Man kan hamna utanför de sociala och professionella sammanhang som finns på arbetsplatsen och det kan försvaga medarbetarnas arbetsidentitet och gemenskap. Det kan innebära att det blir svårare att avancera.
– Studier visar också att löneutvecklingen kan påverkas negativt av distansarbete, säger Linda Widar.
Litar inte chefen på dig?
Många arbetsgivare delegerar till cheferna att avgöra när distansarbete fungerar. På så vis blir det chefens egen förmåga att leda på distans och tillit till medarbetarna som styr.
Linda Widar har genomfört en studie av distansarbete inom akademin och resultatet synliggör problemen.
– De som nekas distansarbete upplever att chefen inte litar på dem. Skillnader mellan avdelningar blir ett problem eftersom det upplevs som orättvist att vissa får arbeta mycket hemifrån och andra inte.
Frivilligt eller inte
Forskning visar att distansarbete kan ha en positiv effekt på hälsan om medarbetaren har tillgång till de digitala verktyg som krävs och en chef som fungerar som socialt stöd och ger feedback. Men vad händer när distansarbetet inte längre är frivilligt?
Arbetsgivare ser möjligheter att krympa kontorsytor för att spara pengar. Men när det inte finns en bra arbetsmiljö för alla som vill arbeta på kontoret är distansarbetet inte längre frivilligt. Studier visar att koncentrationssvårigheter är ett problem på många kontor. Den utvecklingen tycker Linda Widar är oroande och den kan slå tillbaka på företaget.
– Om medarbetare tvingas till distansarbete på grund av brister i kontorsmiljön är det inte säkert att distansarbete ger positiva effekter, tvärtom. Då finns risken att medarbetarna presterar sämre, lojaliteten mot företaget minskar och att produktiviteten sjunker. Företagen behöver lyssna mer på medarbetarnas behov och tänka långsiktigt.
Karin Virgin