Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHan driver ingenjörernas intressen i den politiska debatten

Han driver ingenjörernas intressen i den politiska debatten

Kompetens, arbetsmarknad och innovationer är frågor där Sveriges Ingenjörer vill vara med och påverka politiken. Dessutom måste ingenjörsyrket bli mer attraktivt och lönerna högre. Det konstaterar Johan Kreicbergs, ny samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

I september tillträdde Johan Kreicbergs som ny samhällspolitisk chef för Sveriges Ingenjörer. Uppdraget är att driva ingenjörernas intressen i politiken och samhällsdebatten.

– Jag tycker det är otroligt spännande. Ingenjörer spelar en nyckelroll i många av de frågor som man diskuterar just nu, i exempelvis klimatomställningen och elektrifieringen. Dessutom är vi på väg in i en helt ny typ av arbetsliv som ritar om hela kartan för arbetsmarknaden, säger han.

Knepiga arbetsmiljöfrågor

Arbetsmiljöfrågan är den fråga som Johan Kreicbergs upplever är hetast just nu. Många ingenjörer har arbetat hemifrån under pandemin och när arbetsplatserna nu börjar öppna upp igen ställs också arbetsmiljöfrågorna på sin spets.

Vad krävs för att klara av ett mer flexibelt arbetsliv, hur kan man dra nytta av erfarenheterna av hemarbetet och vilka risker bör man se upp med?

Ny samhällspolitisk chef

Johan Kreicbergs är nationalekonom i grunden och har under sitt arbetsliv intresserat sig för arbetsmarknads- och entreprenörsfrågor.

Närmast kommer han från Svenskt Näringsliv, men har tidigare arbetat på bland annat Swedbank, Företagarna och Svensk Handel. Han har även drivit eget konsultbolag med inriktning på opinionsbildning och kommunikation.

– Det händer vansinnigt mycket just nu och vi är mitt i en förändring där vi inte har alla svar ännu. Men det är tydligt att  arbetsmiljölagstiftningen måste tydliggöras och förändras på olika sätt för att hantera den nya verkligheten, säger han.

Nya krav på utbildningssystemet

En annan viktig fråga är kompetensutmaningen. I många branscher finns det en efterfrågan på ingenjörskompetens, men Johan Kreicbergs poängterar att det inte handlar om att utöka antalet utbildningsplatser.

Många ingenjörsutbildningar har exempelvis problem med att fylla sina utbildningsplatser och hälften av de som påbörjar sin utbildning tar inte ut sin examen.

– Det är inte fler platser på högskolan som behövs, det som behövs är att fler unga rustas med bra mattekunskaper så att de klarar utbildningen. Fler platser hjälper inte den som inte har de förkunskaper som behövs och ingenjörsutbildningen är redan stor – näst störst efter lärarutbildningarna.

För att klara kompetensutmaningen är det också viktigt att hitta lösningar så att yrkesverksamma ingenjörer kan fortsätta utbilda sig under hela arbetslivet. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och förändringar av utbildningssystemet, förklarar Johan Kreicbergs.

Lön lockar talanger

Dessutom måste ingenjörsyrket bli mer attraktivt och lönerna högre.

– För att klara klimat- och teknikomställningen behöver de största talangerna lockas till ingenjörsyrkena. Lönerna är därför en hållbarhetsfråga, säger han.

Han tror att många arbetsgivare har lyckats hålla nere lönerna, mycket på grund av att konkurrensen om ingenjörer inte varit särskilt stor på många platser i landet. Men med en mer flexibel arbetsmarknad förändras också detta.

– Med distanslösningar öppnar sig nya möjligheter att söka jobb på andra ställen än där man bor och det innebär ett helt nytt läge i löneförhandlingarna, konstaterar han.

Göra ingenjörens röst hörd

Johan Kreicbergs tycker att det är viktigt att som fackförbund vara med och driva opinion. Hans uppdrag är att se till att ingenjörernas egna tankar kommer in i den politiska diskussionen – via direkta kontakter med politiker och tjänstemän, som experter i utredningar eller genom att ta fram analyser och rapporter som blir viktiga bidrag i samhällsdebatten.

– Det är viktigt att ingenjörernas röster hörs i samhällsdebatten. Vi behöver peka på de lösningar som vi tror är smartast och som stärker oss som ingenjörer på sikt, säger han.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Det hänger ihop med löneutvecklingen. Idag behöver du byta jobb för att hänga med i löneutvecklingen. Därmed blir det inte lönsamt att utbilda personalen efter som de inte kommer stanna kvar när det enda sättet att få upp lönen är att byta jobb.

  2. En ännu viktigare fråga torde vara hur företagen har tänkt sig att lösa ”ingenjörsbristen” genom att tillföra fler juniorer när sökesannonserna bara efterfrågar seniorer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.