Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSe upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

Se upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

Kan man vara hemma från jobbet och vårda sjukt barn utan att begära tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan? Och vad finns det för problem med att vabba men jobba ändå? Läs vad juristen svarar.

Efter pandemin har fler fått möjlighet att jobba mer hemifrån. Det underlättar livspusslet när barnen är sjuka men det kan också göra gränserna mellan arbete och fritid mer flytande.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, hanterar bland annat frågor från medlemmar som handlar om VAB – vård av sjukt barn. En fråga har blivit något vanligare under hösten.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Medlemmar har hört av sig och berättat att arbetsgivaren bett dem visa ett utdrag över hur många dagar de har begärt tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn.

Problemet för dem som har hört av sig är att de inte har begärt föräldrapenning från Försäkringskassan, trots att de anmält VAB till sin arbetsgivare, och därmed inte får lön. De har helt enkelt vårdat barn utan varken lön från sin arbetsgivare eller tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.

– Det kan säkert finnas olika anledningar. Kanske har man helt enkelt missat att anmäla till Försäkringskassan, säger Agneta Bern.

Arbetsgivarens rätt att begära ett utdrag från Försäkringskassan finns inte reglerad i lagstiftning. Däremot har anställda en skyldighet att visa att man har rätt till frånvaro.

– Du har rätt att vara ledig för att vårda sjuka barn om du samtidigt får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Därför kan du behöva visa att du verkligen har fått tillfällig föräldrapenning under de dagar du inte har varit på jobbet.

Agneta Bern tror att många inte förstår att de kan hamna i en knepig situation. När arbetsgivaren begär ett intyg från Försäkringskassan blir det en obehaglig överraskning.

– Om du inte kan visa ett du har tagit ut föräldrapenning kan det finnas misstanke om ogiltig frånvaro och det ses som allvarlig misskötsamhet.

Jobba inte när du vabbar

Något som också har blivit vanligare är det som kallas för att vobba. Det innebär att man jobbar hemifrån och samtidigt vårdar sjukt barn. Det här är något som många tycker är positivt. Beroende på hur barnet mår kan det gå bra att jobba medan barnet sover eller tittar på film.

– Om det fungerar är det inga problem men det får inte vara ett krav eller kännas som ett tvång, säger Agneta Bern.

Ett annat ­– mer moraliskt – problem uppstår om den som begär tillfällig föräldrapenning för vård av barn ändå jobbar.

– Om du arbetar när du har tillfällig föräldrapenning blir det i praktiken Försäkringskassan som betalar för arbetet du utför, inte din arbetsgivare. Det finns möjlighet att ta ut föräldrapenning för del av dag, om du kan arbeta trots att ditt barn är sjukt.

Distansarbete ger större möjligheter till flexibilitet men Agneta Bern påpekar att det också kan bli en fälla.

– Kom ihåg reglerna om VAB och ta reda på hur regelverket ser ut på din arbetsplats så att du gör rätt. Får du problem ska du alltid kontakta ditt fackförbund för att få råd och stöd.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.