Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSe upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

Se upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

Kan man vara hemma från jobbet och vårda sjukt barn utan att begära tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan? Och vad finns det för problem med att vabba men jobba ändå? Läs vad juristen svarar.

Efter pandemin har fler fått möjlighet att jobba mer hemifrån. Det underlättar livspusslet när barnen är sjuka men det kan också göra gränserna mellan arbete och fritid mer flytande.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, hanterar bland annat frågor från medlemmar som handlar om VAB – vård av sjukt barn. En fråga har blivit något vanligare under hösten.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Medlemmar har hört av sig och berättat att arbetsgivaren bett dem visa ett utdrag över hur många dagar de har begärt tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn.

Problemet för dem som har hört av sig är att de inte har begärt föräldrapenning från Försäkringskassan, trots att de anmält VAB till sin arbetsgivare, och därmed inte får lön. De har helt enkelt vårdat barn utan varken lön från sin arbetsgivare eller tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.

– Det kan säkert finnas olika anledningar. Kanske har man helt enkelt missat att anmäla till Försäkringskassan, säger Agneta Bern.

Arbetsgivarens rätt att begära ett utdrag från Försäkringskassan finns inte reglerad i lagstiftning. Däremot har anställda en skyldighet att visa att man har rätt till frånvaro.

– Du har rätt att vara ledig för att vårda sjuka barn om du samtidigt får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Därför kan du behöva visa att du verkligen har fått tillfällig föräldrapenning under de dagar du inte har varit på jobbet.

Agneta Bern tror att många inte förstår att de kan hamna i en knepig situation. När arbetsgivaren begär ett intyg från Försäkringskassan blir det en obehaglig överraskning.

– Om du inte kan visa ett du har tagit ut föräldrapenning kan det finnas misstanke om ogiltig frånvaro och det ses som allvarlig misskötsamhet.

Jobba inte när du vabbar

Något som också har blivit vanligare är det som kallas för att vobba. Det innebär att man jobbar hemifrån och samtidigt vårdar sjukt barn. Det här är något som många tycker är positivt. Beroende på hur barnet mår kan det gå bra att jobba medan barnet sover eller tittar på film.

– Om det fungerar är det inga problem men det får inte vara ett krav eller kännas som ett tvång, säger Agneta Bern.

Ett annat ­– mer moraliskt – problem uppstår om den som begär tillfällig föräldrapenning för vård av barn ändå jobbar.

– Om du arbetar när du har tillfällig föräldrapenning blir det i praktiken Försäkringskassan som betalar för arbetet du utför, inte din arbetsgivare. Det finns möjlighet att ta ut föräldrapenning för del av dag, om du kan arbeta trots att ditt barn är sjukt.

Distansarbete ger större möjligheter till flexibilitet men Agneta Bern påpekar att det också kan bli en fälla.

– Kom ihåg reglerna om VAB och ta reda på hur regelverket ser ut på din arbetsplats så att du gör rätt. Får du problem ska du alltid kontakta ditt fackförbund för att få råd och stöd.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.