Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

I vår är det val till Ingenjörsfullmäktige och den 15 februari är det deadline för att registrera listor till valet. Hittills har 17 listor anmält sig och nu kan enskilda ingenjörer också ställa upp i valet. 

Ingenjörsvalet genomförs vart fjärde år. Alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer får rösta på en lista och kandidat som de vill ska sitta i Ingenjörsfullmäktige – alltså i förbundets högsta beslutande organ som fattar beslut om vad Sveriges Ingenjörer ska tycka och driva för frågor.

I år är det dags igen för Ingenjörsval. Det genomförs den 28 mars–30 april och nu kan listor – motsvarande partier i riksdagen – registrera sig för att ställa upp.

Hittills har 17 listor gjort det. Tre är nya: Chefer & Ledarskap, Ingenjörer i välfärden och Sveriges Ingenjörer Sandvik.

Registrerade listor hittills

 • Chefer & Ledarskap
 • Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna
 • Ericssonlistan
 • Erfarna Ingenjörer
 • Ingenjörer för ett hållbart samhälle
 • Ingenjörer i Staten
 • Ingenjörer i välfärden
 • IT- Konsult & Innovation
 • Klöver dam – Kvinnligt nätverk
 • Mer pang för pengarna
 • Saablistan
 • Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer
 • Sveriges Ingenjörer AB Volvo
 • Sveriges Ingenjörer i Norr
 • Sveriges Ingenjörer i Väst
 • Sveriges Ingenjörer Sandvik
 • Sveriges Ingenjörer Syd

En lista är ”halvny” – en sammanslagning av ABB-ingenjörerna och Sveriges Ingenjörer Västmanland som bildat Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna.

Av de listor som suttit i Ingenjörsfullmäktige den gångna mandatperioden så är det 13 som registrerat sig hittills (se faktaruta) och Sveriges Ingenjörers förbundssekreterare Elisabeth Arbin tror att det kommer att bli ytterligare några listor som registrerar sig fram till den 15 februari.

Hon hoppas att det kommer att finnas så många olika listor att alla medlemmar känner att det finns någon lista som företräder dem.

– Det är snyggt att vårt förbund har direkt medlemsdemokrati. Då är det viktigt att det känns att här finns någon som jag kan rösta på.

Enskilda ingenjörer kan ansluta till en lista

För medlemmar som skulle vilja engagera sig i Ingenjörsfullmäktige men inte själva vill starta en lista så går det att kandidera på någon av de listor som finns. Eftersom nomineringen är öppen nu så kan också nya listor tillkomma utöver dem som nämns här.

Om man vill kandidera så rekommenderar Elisabeth Arbin att man hör av sig till den som är listansvarig. (Kontaktuppgifter finns på respektive lista på Assembly voting.)

– Ofta tycker listorna att det är härligt med det engagemang som finns.

Även för kandidater är det den 15 februari som är deadline för att registrera sig.

Själva Ingenjörsvalet startar sedan den 28 mars genom att alla medlemmar får ett mejl från Assembly voting med länk till röstningen. I år skänker Sveriges Ingenjörer 10 kronor till Ingenjörer utan gränser för varje person som röstar.

Så här har fördelningen i Ingenjörsfullmäktige sett ut den gångna mandatperioden, 2018–2021 (sorterat efter antal mandat):

Lista Mandat
Ericssonlistan – The Ericsson list 9
Klöver Dam – kvinnligt nätverk 7
Mera pang för pengarna (Ingenjörerna på Volvo Cars) 7
Sveriges Ingenjörer i Väst 6
Sveriges Ingenjörer Syd 6
Ingenjörer för ett hållbart samhälle 5
Sveriges Ingenjörer Norr 5
Sveriges Ingenjörer AB Volvo 4
Universitet och högskolor – för Sverige som kunskapsnation 4
Ökat lokalt inflytande (Ingenjörerna på Scania) 4
Ingenjörer i Staten 3
Saab-listan 3
Stockholm-Mälardalen 3
ABB-ingenjörerna 2
Erfarna Civilingenjörer 2
IT- Konsult & Innovation 2
Samhällsbyggarlistan 2
Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer 2
Vattenfall 2
Jönköpingslistan 1
Sveriges Ingenjörer Västmanland 1
Sydöstra Sveriges Ingenjörer 1
Summa: 81

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?