Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

I vår är det val till Ingenjörsfullmäktige och den 15 februari är det deadline för att registrera listor till valet. Hittills har 17 listor anmält sig och nu kan enskilda ingenjörer också ställa upp i valet. 

Ingenjörsvalet genomförs vart fjärde år. Alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer får rösta på en lista och kandidat som de vill ska sitta i Ingenjörsfullmäktige – alltså i förbundets högsta beslutande organ som fattar beslut om vad Sveriges Ingenjörer ska tycka och driva för frågor.

I år är det dags igen för Ingenjörsval. Det genomförs den 28 mars–30 april och nu kan listor – motsvarande partier i riksdagen – registrera sig för att ställa upp.

Hittills har 17 listor gjort det. Tre är nya: Chefer & Ledarskap, Ingenjörer i välfärden och Sveriges Ingenjörer Sandvik.

Registrerade listor hittills

  • Chefer & Ledarskap
  • Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna
  • Ericssonlistan
  • Erfarna Ingenjörer
  • Ingenjörer för ett hållbart samhälle
  • Ingenjörer i Staten
  • Ingenjörer i välfärden
  • IT- Konsult & Innovation
  • Klöver dam – Kvinnligt nätverk
  • Mer pang för pengarna
  • Saablistan
  • Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer
  • Sveriges Ingenjörer AB Volvo
  • Sveriges Ingenjörer i Norr
  • Sveriges Ingenjörer i Väst
  • Sveriges Ingenjörer Sandvik
  • Sveriges Ingenjörer Syd

En lista är ”halvny” – en sammanslagning av ABB-ingenjörerna och Sveriges Ingenjörer Västmanland som bildat Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna.

Av de listor som suttit i Ingenjörsfullmäktige den gångna mandatperioden så är det 13 som registrerat sig hittills (se faktaruta) och Sveriges Ingenjörers förbundssekreterare Elisabeth Arbin tror att det kommer att bli ytterligare några listor som registrerar sig fram till den 15 februari.

Hon hoppas att det kommer att finnas så många olika listor att alla medlemmar känner att det finns någon lista som företräder dem.

– Det är snyggt att vårt förbund har direkt medlemsdemokrati. Då är det viktigt att det känns att här finns någon som jag kan rösta på.

Enskilda ingenjörer kan ansluta till en lista

För medlemmar som skulle vilja engagera sig i Ingenjörsfullmäktige men inte själva vill starta en lista så går det att kandidera på någon av de listor som finns. Eftersom nomineringen är öppen nu så kan också nya listor tillkomma utöver dem som nämns här.

Om man vill kandidera så rekommenderar Elisabeth Arbin att man hör av sig till den som är listansvarig. (Kontaktuppgifter finns på respektive lista på Assembly voting.)

– Ofta tycker listorna att det är härligt med det engagemang som finns.

Även för kandidater är det den 15 februari som är deadline för att registrera sig.

Själva Ingenjörsvalet startar sedan den 28 mars genom att alla medlemmar får ett mejl från Assembly voting med länk till röstningen. I år skänker Sveriges Ingenjörer 10 kronor till Ingenjörer utan gränser för varje person som röstar.

Så här har fördelningen i Ingenjörsfullmäktige sett ut den gångna mandatperioden, 2018–2021 (sorterat efter antal mandat):

Lista Mandat
Ericssonlistan – The Ericsson list 9
Klöver Dam – kvinnligt nätverk 7
Mera pang för pengarna (Ingenjörerna på Volvo Cars) 7
Sveriges Ingenjörer i Väst 6
Sveriges Ingenjörer Syd 6
Ingenjörer för ett hållbart samhälle 5
Sveriges Ingenjörer Norr 5
Sveriges Ingenjörer AB Volvo 4
Universitet och högskolor – för Sverige som kunskapsnation 4
Ökat lokalt inflytande (Ingenjörerna på Scania) 4
Ingenjörer i Staten 3
Saab-listan 3
Stockholm-Mälardalen 3
ABB-ingenjörerna 2
Erfarna Civilingenjörer 2
IT- Konsult & Innovation 2
Samhällsbyggarlistan 2
Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer 2
Vattenfall 2
Jönköpingslistan 1
Sveriges Ingenjörer Västmanland 1
Sydöstra Sveriges Ingenjörer 1
Summa: 81

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.