Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFacket på Paradox: "Även om det är i gråzonen så är det...

Facket på Paradox: ”Även om det är i gråzonen så är det allvarligt”

I augusti larmade medarbetare på spelutvecklaren Paradox om problem med diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Nu har en extern utredning gjorts. Den visar bland annat på utbredd användning av härskartekniker.

Problemen uppdagades efter en medarbetarenkät som de lokala fackklubbarna för Sveriges Ingenjörer och Unionen genomförde. Resultaten visade att 44 procent hade upplevt kränkande eller felaktig behandling.

Särskilt utbrett var problemet bland kvinnor: 69 procent svarade att de hade upplevt kränkande behandling, jämfört med 33 procent av männen. Främst handlade problemen om mobbning och könsdiskriminering.

Och nu har alltså en extern utredning gjorts. På förslag från de lokala facken genomfördes den av konsultbolaget Gender Balance.

Färre allvarliga, men många fall av lägre grad

Utredningen pekar på att det förekommit kränkande behandling, chefer som saknar rutiner för att följa upp incidenter och personal som inte känner sig trygga med att rapportera tillbud. Liksom i fackens enkät är det genomgående att kvinnliga anställda utsatts mer än sina manliga kollegor.

Däremot har färre allvarliga fall hittats än Gender Balance förväntade sig. I stället såg man ett mer utbrett beteende av den lägre graden, som härskartekniker och olämplig jargong.

Till nyhetsbyrån Direkt konstaterar Paradox stabschef Mattias Lilja att det är oacceptabelt att kvinnor drabbas i högre grad än män och att man nu ska gå till botten med problemen.

Facken: Allvarligt även i gråzonen

Zack Holmgren är medlem i Sveriges Ingenjörer och sitter i Akademikerföreningens styrelse på Paradox. Han har utsetts av de lokala facken att vara den som uttalar sig i media om de aktuella arbetsmiljöproblemen.

Vad tycker ni i facken är det viktigaste som kommit fram?

– Vi tycker att det viktiga är att utredningen är gjord och på ett bra sätt. Det som kommer fram understryker delar i vår enkät. Vi har fått vara med i diskussionerna med företaget och nu har vi lagt ut en bra plan tillsammans.

Vad tänker ni om att det var färre allvarliga fall och fler av lägre grad av allvarlighet?

– Bilden visar ju att det är mer av en gråzon, eller ”grey area”. Och även om det är i gråzonen så är det allvarligt. Det är bra att det lyfts fram. Det tråkiga är att det är så utbrett. Det är problematiskt.

Inget av fallen som kommit fram har bedömts utgöra grund för uppsägning eller polisanmälan. Zack Holmgren kan inte bedöma om det är riktigt eftersom facken inte fått ta del av fallen som ett led i att skydda integriteten för de inblandade. Men han säger att han litar på att Gender Balance gör en riktig bedömning.

– Vi litar på dem. Vi har sett bra saker från dem tidigare.

Han vill inte heller kommentera hur förtroendet i dag ser ut för Paradox vd Fredrik Wester, som efter fackens enkät twittrade att han utsatt en anställd för ett olämpligt beteende på en konferens 2018.

Åtgärder genomförs under året

Paradox har nu uppdaterat sina riktlinjer för trakasserier och kränkning samt processer för ärendehantering.

Företaget, facken och skyddsombuden har tillsammans tagits fram åtgärder som ska genomföras under 2022. Det handlar bland annat om utbildning för både ledningen och alla anställda, att skapa en struktur för chefer att hantera eventuella trakasserier och att regelbundet undersöka om det förekommer missförhållanden.

Paradox stabschef Mattias Lilja säger till Nyhetsbyrån Direkt att företaget nu går till botten med problemen. Vad tänker du om det?

– Företaget har varit öppet och transparent med oss från början och vi har fått ta del av data. Det känns som att de tar det här på allvar. Vårt mål är att det ska vara bra för medarbetarna och vi känner att företaget är med på båten.

Hur stämningen är nu på Paradox varken vill eller kan Zack Holmgren uttala sig om. Pandemin gör att man inte träffas så mycket.

– Men det har hänt mycket sedan vi gjorde enkäten i augusti. Vi har försökt jobba för att göra allt så bra som möjligt. Vi är glada att företaget varit så transparent och att de skickat ut hela rapporten till alla anställda.

Hur tror du att det blir på Paradox framöver?

– Jag tror att det här kommer att leda till meningsfull förändring. Vi är glada att vi har så aktiva fackliga klubbar. Tillsammans med företaget kan vi göra skillnad.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.