Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärBelgien ska införa fyra dagars arbetsvecka

Belgien ska införa fyra dagars arbetsvecka

Fyra dagar arbete och tre dagar ledigt. Så kan en arbetsvecka i Belgien se ut redan i år. Belgiens regering har klubbat igenom en reform som tillåter större flexibilitet. Men arbetstiden blir inte kortare eftersom de fyra arbetsdagarna blir längre.

”Corona har tvingat oss att arbeta mer flexibelt. Nu måste arbetsmarknaden anpassa sig efter det.” Det säger Belgiens premiärminister Alexander De Croo i en artikel i The Guardian.

I mitten av februari röstade Belgiens sju regeringspartier enhälligt igenom en reform som ger anställda möjligheten till ett mer flexibelt arbetsliv. Fyradagars arbetsvecka är ett exempel men man ska också kunna välja att arbeta mer en vecka och mindre en annan, bland annat för att underlätta för föräldrar som har barn varannan vecka.

Men förändringen innebär inte att belgarna kommer att arbeta mindre. En arbetsvecka ska fortfarande vara 38 timmar och för den som vill jobba fyra dagar i veckan blir arbetsdagarna istället längre.

Mer flexibilitet i arbetslivet blir inte heller en lagstadgad rättighet för belgarna. Företag kan neka anställda en kortare arbetsvecka om det finns särskilda skäl. De ska då motiveras skriftligen.

Den nya reformen innebär också att företag med fler än 20 anställda inte ska få kontakta medarbetare på fritiden. Reformen ska omvandlas till lagstiftning under året.

Islänningar jobbar fyra dagar

Belgien är inte det enda land i Europa som tar ett steg mot ett mer flexibelt arbetsliv. Spanien kommer också öppna upp för fyra dagars arbetsvecka på försök i år och Skottland kommer att testa modellen nästa år. Frågan diskuteras också i Wales.

Island har kommit längst och testade fyra dagars arbetsvecka 2015-2019 och i dag arbetar 85 procent av islänningarna fyra dagar i veckan.

Karin Virgin

Skulle du vilja ha fyra dagars arbetsvecka?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER