Antagningen till universitets­kurser i Python för yrkesverksamma är igång

Python website
Foto: Mostphotos

Nu öppnar antagningen till Lunds och Uppsala universitets korta distanskurser i Python-programmering. De vänder sig till yrkesverksamma och ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Före jul 2022 skrev Ingenjören om att Lunds, Uppsala och Umeå universitet börjat samarbeta för att ta fram en serie med korta sammankopplade distanskurser i Python-programmering, som är en av grunderna för ai-utveckling.

Nu har man kommit så långt att antagningen till de första två kurserna öppnar den 15 september.

– Man måste ha gått Lunds kurs för att gå Uppsalas kurs, men det går att söka båda nu och gå den ena tidigt och den andra senare på vårterminen, berättar Mikael Sundström, projektledare vid Edulab på Lunds universitet.

Kursen i Lund kommer att gå åtta gånger per år och kursen i Uppsala ska gå fyra gånger per år. Till höstterminen 2024 startar också Umeås kurs, som är steg tre.

Ska gå att anmäla sig sent

Kurserna är på 5 högskolepoäng och ges på halvfart, på distans, och på engelska. För examinationen blir det troligen någon form av livetentamen ”Eftersom ChatGPT är hyfsat kompetent på Python”. Kurserna kommer att ha ungefär 20 platser och det kommer också att finnas en kölista för att fylla på om platser står tomma.

Det kommer att vara två antagningsperioder per år till kurserna – trots att kurserna går fler gånger per termin. Den första antagningsperioden startar alltså den 15 september och pågår en månad framåt. När man blivit antagen får man sedan ange vilket av kurstillfällena under våren som man vill gå.

– Men vi kommer också att ha sen anmälan. Så möjligheten att söka kommer att förbli öppen. Många kommer på sent att de har tid att gå kursen och då ska det gå att söka även om den ordinarie ansökningstiden gått ut, säger Mikael Sundström.

Yrkesverksamma är målgruppen – men alla kan gå

Python-kurserna är delvis framtagna med hjälp av särskilda pengar till livslångt lärande. De vänder sig därför i första hand till de som är ute i arbetslivet. Men det är i dag inte möjligt att särskilja dem som är yrkesverksamma när man gör antagningen, så även studenter och andra kommer att ha möjlighet att söka.

En tredjedel av platserna kommer att antas utifrån betyg, en tredjedel på högskoleprovet och en tredjedel på avklarade högskolepoäng (upp till 165 poäng). För den som vill gå kursen och kanske inte har sitt gymnasiebetyg inlagt hos UHR är det bra att leta fram det nu, så att man kan komma in också i den urvalsgruppen.

Växande samarbete mellan universitet

Det lite ovanliga med de här Python-kurserna är att de är ett samarbete mellan flera universitet och högskolor.

– På lång sikt kan det här bli ett sätt att snabbt få upp ämnesspecifika kurser, att ibland samla våra nationella resurser snabbt, säger Mikael Sundström.

Förutom att kurserna tagits fram med pengar för livslångt lärande så stöds de också av Wasp-Ed (Wallenberg ai and transformative technologies education development program) som både ska öka tillgången på ai-utbildningar och utveckla just samarbeten mellan lärosäten.

Samtal pågår med fler universitet och högskolor om att ansluta sig till Python-kursgruppen.

– Tanken är att fler ska kunna hoppa på – antingen kopiera kurserna eller bygga något mer avancerad ovanpå den nuvarande “pyramiden” av kurser.

Två av dem som är på gång är Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet. I Linköpings fall handlar det om att ha en matematisk ingång på Python.

Läs om Python-kurserna och ansökan på Wasp-eds sajt

Fler kurser finns och kommer

Satsningarna på livslångt lärande ökar på universitet och högskolor. Korta kurser i Python-programmering finns också åtminstone på Chalmers och Högskolan i Borås.

Men det finns många fler kurser som går att läsa parallellt med att man arbetar, och det blir ännu fler framöver. Se faktarutan här nedanför.

Karin Thorsell

Fler kurser för kompetensutveckling

Många universitet/högskolor har kurser för kompetensutveckling. Här är länkar till några. Tänk på att fler kurser läggs till kontinuerligt, så att det är värt att gå in och titta då och då:

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag är för nyfiken för att säga nej”

”Jag är för nyfiken för att säga nej”

I år fyller Fatima Essaidi 22 år men det är svårt att tro när man ser hennes kalander. Där varvas möten med advisory board, styrelseutbildning och poddinspelningar. Dessutom är hon snart civilingenjör.
Fler artiklar