Nytt nätverk för ingenjörer som jobbar med IT

Digitala system för administration, kundregister och kommunikation lägger grunden för ett nytt sätt att driva företag. Foto: Getty Images

Det är inte bara ingenjörer som jobbar på IT-företag som behöver ha koll på den digitala utvecklingen. Digitaliseringen berör även ingenjörer inom andra branscher. Därför startar Sveriges Ingenjörer nu ett nätverk för ingenjörer som jobbar med IT.

Vi står just nu inför digitaliseringens andra våg. Digitala system för administration, kundregister och kommunikation har lagt grunden för ett nytt sätt att driva företag.

Nya möjligheter att möta kundernas behov kommer att påverka både affärsmodeller, organisation och produktion. Istället för att exempelvis producera en vara och sedan sälja den, kan man göra tvärtom: Ta reda på exakt vad kunden vill ha och därefter ta fram produkten.

Charlotte Mattfolk.

– Det är detta vi står inför i digitaliseringens andra våg. Men det kräver också nya affärsmodeller och helt nya sätt att organisera och styra arbetet, konstaterar Charlotte Mattfolk, strategi- och managementkonsult med fokus på digitalisering, AI och framtidsspaningar.

Träffa andra i liknande roller

Charlotte Mattfolk håller i den första träffen för det nya IT-nätverket för ingenjörer som startar i maj. Detta är det tredje nätverket som Sveriges Ingenjörer nu drar igång och det riktar sig till ingenjörer som jobbar med IT i vardagen. Uppskattningsvis är det omkring 10 000 medlemmar som har den typen av arbete.

Anders Hallgren, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer, berättar att detta är något som många ingenjörer som jobbar med IT efterfrågat.

– Trots att de arbetar i olika typer av branscher, oavsett om det är inom bygg-, stål- eller bilindustrin, har de gemensamma IT-utmaningar. De vill träffa andra i liknande roller som de kan diskutera och dela erfarenheter med, berättar han.

AI och cybersäkerhet

Nätverket innehåller fem digitala träffar med olika teman där man förutom den digitala transformationen tar upp ämnen som cybersäkerhet, AI och IT-arkitektur. Sista träffen håller man än så länge öppen för att kunna anpassa innehållet utifrån gruppens behov och önskemål.

Mellan träffarna kan deltagarna hålla kontakten via en Linkedingrupp. Förhoppningen är att gruppen kan hitta värdefulla kontakter som de kan fortsätta ha ett gott utbyte med framöver.

Väcka nya idéer

Charlotte Mattfolk konstaterar att styrkan med ett nätverk är att möta andra, höra andras berättelser och att kunna lyfta sina egna tankar och funderingar. Genom att samtalen är styrda och har en tydlig struktur blir det också lättare att komma på djupet och utsätta sig för nya tankar och idéer.

Hennes förhoppning är att deltagarna ska få en bild av den digitala transformationen och vad vi står inför i nästa fas, men att de även börjar reflektera över hur det påverkar den egna verksamheten.

– Konkret hoppas jag att deltagarna får nya tankar om vad de vill ta tag i och förändra som  de inte hade tänkt på innan, säger Charlotte Mattfolk.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar