Våga ta nästa steg i karriären

Det finns många orsaker till varför vi inte tar steget och söker oss vidare i karriären. Det kan vara rädsla för att göra ett misstag, att riskera ekonomin eller att få höra att man är för gammal och inte har den kompetens som efterfrågas. Foto: Getty Images

Längtar du efter att byta jobb eller inriktning i karriären, men har svårt att komma till skott? Här är några konkreta tips som hjälper dig att ta de första stegen.

Charlotte Hågård är en av Sveriges mest erfarna karriärcoacher. Hon har hjälpt mer än 10 000 personer till nytt jobb, skrivit böcker i ämnet och är en flitigt anlitad föreläsare.

Hon konstaterar att det finns många orsaker till varför vi inte tar steget och söker oss vidare i karriären. Det kan vara bekvämlighet, trygghet eller en tanken om att ”jag kan göra det sen” eller rädsla för att göra ett misstag, att riskera ekonomin eller att få höra att man är för gammal och inte har den kompetens som efterfrågas.

Charlotte Hågård

– Men det absolut vanligaste är att man inte vet vad man vill göra istället. Man vill ha en förändring, men vet inte till vad eller vad som krävs för att nå dit, säger Charlotte Hågård.

Inventera dig själv

Det första steget för att ta sig vidare till ett nytt jobb är därför att börja fundera över vad man vill – vad drömmer du om och vilken förändring vill du se?

Charlotte Hågård använder en modell som hon kallar inåt-utåt-framåt, där ”inåt” handlar om att göra en självinventering – vilka är dina värderingar och drivkrafter, vad är du intresserad av och vad är du bra på? Men också att tänka igenom vilka typer av arbetsuppgifter du tycker om, vad du gillar med jobbet – och inte gillar.

Så styr du upp din karriärplan

Inåt. Första steget börjar med dig själv och vad du vill jobba med. Vilka är dina värderingar och drivkrafter? Vilka kompetenser och färdigheter har du? Vad är roligast med det du gör på jobbet idag? Vad är du bäst på? Vad vill du göra mer av – och inte göra?

Utåt. Nästa steg är att blicka utåt. Gör research, prata med andra, jobba med ditt nätverk och ta reda på hur marknaden ser ut. Vad krävs för att du ska nå ditt idealjobb och vilka i ditt nätverk kan hjälpa dig?

Framåt. Lägg upp din strategi och ta fram en handlingsplan. Klargör vilka steg du behöver du ta för att nå dina kortsiktiga och långsiktiga mål. Krävs det utbildning? Behöver du skaffa dig mer erfarenhet inom något område? Bygg upp ditt CV och din Linkedinprofil så att den stämmer med dina karriärmål.

– Den analysen ger dig viktiga pusselbitar som hjälper dig att förstå vad det är du vill jobba med, men också vad du inte vill jobba med, förklarar hon.

Rita upp kartan

Att ha ett tydligt mål med sin förändring underlättar också nästa steg. Oavsett om du vill byta bransch eller inriktning på ditt arbete kan det vara bra att skapa sig en bild av idealjobbet, det som du drömmer om. Vilken roll har du i den idealbilden, vad gör du i din arbetsvardag? Jobbar du med människor eller utvecklar du idéer? Har du en idé om vilken bransch du vill jobba i eller till och med en drömarbetsgivare? Tänk också igenom vad som krävs för att ta sig dit.

Charlotte Hågård tipsar om att skapa en kartbild av vart du är på väg. Sätt upp målbilder för 7, 3 och 1 år framåt genom att svara på frågorna:

  • Hur ser ditt liv ut om sju år?
  • Hur ser din karriär ut om tre år?
  • Och vad behöver du göra inom det närmaste året för att ta dig dit?

– Modellen hjälper dig att fokusera på det nya så att du i lugn och ro kan göra det som behövs för att ta dig dit du vill, förklarar hon.

Ta de första stegen

När du vet vad du vill kan en konkret handlingsplan där du lägger upp din strategi vara till stor hjälp. Charlotte Hågård tipsar om att se sin karriär på lång sikt där olika steg tar dig närmare målet.

Kanske behöver du vässa din kompetens inom något område eller skaffa dig erfarenhet inom en ny bransch. Första steget kan då vara att gå en kurs eller börja nätverka med kollegor i den bransch du vill söka dig till.

Men att byta jobb kan också vara ett steg på vägen. När du börjar söka jobb behöver du alltså inte tänka att du ska nå ditt drömjobb på en gång.

Fyra typer av jobb i karriären

  1. Försörjningsjobb. Jobbet ger dig lön.
  2. Okej-jobb. Jobbet ger dig en försörjning och du tycker det är okej, även om det inte är det allra roligaste jobbet.
  3. Strategijobb. Jobbet som hjälper dig vidare i din karriär. Det kan vara ett jobb i en ny bransch, med nya arbetsuppgifter eller som ger dig viktig erfarenhet för nästa steg.
  4. Idealjobbet. Jobbet du brinner för och där du känner att din kompetens och dina färdigheter kommer till sin rätt.

– Strategijobb är sådana som hjälper dig på vägen mot ditt idealjobb. Det kan vara jobb som tar dig till en ny bransch, fyller på din kompetens eller ger dig de kontakter du behöver för att komma närmare ditt drömjobb, förklarar Charlotte Hågård.

Förstå varför du vill ha en förändring

Charlotte Hågård tror att många som inte trivs med sitt jobb saknar en klar bild av vad de vill istället. Man känner ett behov av förändring, men vet inte varför och inte heller hur man ska ta sig an sina funderingar. Att desperat söka efter nya jobb utan att ha koll på vad man egentligen vill är inget hon rekommenderar.

Börja istället med att våga utmana dina egna tankar – vad är det du längtar efter och vad är det som hindrar dig från att söka dig vidare? Hur ser dina rädslor ut?

– I dagens hetsiga arbetsliv är det inte många som tar sig den tiden att fundera över vad de egentligen vill. Men det är också viktigt att förstå varför du vill ha en förändring. Det kan många gånger handla om helt andra saker än jobbet, poängterar Charlotte Hågård.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar