Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå mycket tjänar du på att byta jobb

Så mycket tjänar du på att byta jobb

Det finns inget bättre sätt att höja sin lön än att byta jobb. Ingenjörer inom privat sektor som bytte jobb under förra året fick i genomsnitt en lönehöjning på 5 700 kronor – 3 000 kronor mer än de som stannade kvar.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik för 2021 bekräftar ett känt mönster. Den genomsnittliga löneökningen blev förra året i genomsnitt 5 procent för de som inte bytte jobb. Men för de som bytte jobb blev löneökningen i genomsnitt 12 procent. Den som är missnöjd med sin lön ska med andra ord inrikta sig på att byta jobb.

Statistiken bygger på alla jobbyten, både inom företaget/koncernen och byte till en annan arbetsgivare.

Effekten avtar med åren

Jämför man löneökningar i kronor i privat sektor är det förvånansvärt jämnt mellan alla examensår (se diagram ovan). Bara några femårsgrupper – de med äldst och nyast examen – avviker något. Men i alla åldersgrupper är det stor skillnad i löneökningar mellan de som bytte jobb 2021 och de som inte gjorde det.

I genomsnitt fick ingenjörer i privat sektor som bytte jobb under förra året 5 700 kronor i löneökning. De som inte bytte jobb fick i genomsnitt 2 700 kronor.

Men statistiken visar också att det framför allt lönar sig att byta jobb i början och mitten av arbetslivet. Under den sista tredjedelen av yrkeslivet avtar effekten. För ingenjörer som bytt jobb i privat sektor som tog examen 1996 eller tidigare var löneökningen i kronor lägre än för dem med ett senare examensår.

Löneökningarna i procent minskar i takt med antal år i arbetslivet. Störst löneökning i procent fick ingenjörer i början av arbetslivet – som tog examen 2017–2021. Men även bland dem syns en tydlig skillnad i löneutveckling mellan de som bytte och inte bytte jobb. De som bytte jobb 2021 fick i genomsnitt en löneökning 16 procent, de som inte bytte jobb fick 9 procent.

Samma mönster i offentlig sektor

Även om lönerna är lägre i offentlig sektor gynnas ingenjörerna även där av att byta jobb. Och det gäller både för civilingenjörer och högskoleingenjörer. Civil- och högskoleingenjörer i staten, kommuner och regioner som bytte jobb 2021 fick en löneökning på 7–8 procent. De som inte bytte jobb i samma sektorer fick drygt 3 procent i löneökning.

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.