Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå mycket tjänar du på att byta jobb

Så mycket tjänar du på att byta jobb

Det finns inget bättre sätt att höja sin lön än att byta jobb. Ingenjörer inom privat sektor som bytte jobb under förra året fick i genomsnitt en lönehöjning på 5 700 kronor – 3 000 kronor mer än de som stannade kvar.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik för 2021 bekräftar ett känt mönster. Den genomsnittliga löneökningen blev förra året i genomsnitt 5 procent för de som inte bytte jobb. Men för de som bytte jobb blev löneökningen i genomsnitt 12 procent. Den som är missnöjd med sin lön ska med andra ord inrikta sig på att byta jobb.

Statistiken bygger på alla jobbyten, både inom företaget/koncernen och byte till en annan arbetsgivare.

Effekten avtar med åren

Jämför man löneökningar i kronor i privat sektor är det förvånansvärt jämnt mellan alla examensår (se diagram ovan). Bara några femårsgrupper – de med äldst och nyast examen – avviker något. Men i alla åldersgrupper är det stor skillnad i löneökningar mellan de som bytte jobb 2021 och de som inte gjorde det.

I genomsnitt fick ingenjörer i privat sektor som bytte jobb under förra året 5 700 kronor i löneökning. De som inte bytte jobb fick i genomsnitt 2 700 kronor.

Men statistiken visar också att det framför allt lönar sig att byta jobb i början och mitten av arbetslivet. Under den sista tredjedelen av yrkeslivet avtar effekten. För ingenjörer som bytt jobb i privat sektor som tog examen 1996 eller tidigare var löneökningen i kronor lägre än för dem med ett senare examensår.

Löneökningarna i procent minskar i takt med antal år i arbetslivet. Störst löneökning i procent fick ingenjörer i början av arbetslivet – som tog examen 2017–2021. Men även bland dem syns en tydlig skillnad i löneutveckling mellan de som bytte och inte bytte jobb. De som bytte jobb 2021 fick i genomsnitt en löneökning 16 procent, de som inte bytte jobb fick 9 procent.

Samma mönster i offentlig sektor

Även om lönerna är lägre i offentlig sektor gynnas ingenjörerna även där av att byta jobb. Och det gäller både för civilingenjörer och högskoleingenjörer. Civil- och högskoleingenjörer i staten, kommuner och regioner som bytte jobb 2021 fick en löneökning på 7–8 procent. De som inte bytte jobb i samma sektorer fick drygt 3 procent i löneökning.

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?