Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadArbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Också antalet långtidsarbetslösa minskar. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar ligger definitivt på en mycket låg nivå. Siffran för april är 0,9 procent – att jämföra med 1,6 procent arbetslösa bland medlemmarna i Akademikernas a-kassa och 6,8 procent arbetslösa i Sverige.

0,9 procent är den lägsta arbetslösheten för ingenjörer under de senaste nästan 10 åren och tangerar det tidigare lägsta värdet från december 2018.

– Det är ljusa och bra siffror, konstaterar Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer och lyfter fram att det är bra nyheter för dem som kommer ut från högskolan.

– Nu är förutsättningarna bra att få ett jobb i linje med vad de vill jobba med.

Så här har arbetslösheten sett ut för medlemmar i Sveriges Ingenjörer per tertial sedan december 2012:

Arbetslöshet 2012-2022
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Datateknik tappar placering – men ”inget att orda om”

Tittar man på de största inriktningarna (de inriktningar som specificeras omfattar 71 procent av samtliga civil- och högskoleingenjörer, övriga 29 procent är hopslagna i ”Övriga inriktningar”) så var skillnaderna mellan inriktningarna olika för civil- respektive högskoleingenjörer.

För högskoleingenjörer var skillnaden mellan inriktningarna nästan obefintlig i april (de mörkaste staplarna nedan) – till skillnad mot under pandemin när skillnaderna var större.

Elektroteknik låg lägst med 0,9 procent och byggteknik högst med 1,1 procent.

Lite anmärkningsvärt är att högskoleingenjörer i datateknik har högre arbetslöshet än i december: 1,0 procent jämfört med då 0,8 procent.

– Men det är inget att orda om, säger Olle Dahlberg. Det kan åka upp och ner.

Arbetslöshet för högskoleingenjörsinriktningarna i april 2021 (blå), december 2021 (rosa) och april 2022 (svart):

Högskoleingenjörer inriktningar april 2022
Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

För civilingenjörsinriktningarna är skillnaderna större. I april låg väg och vatten högst med 1,2 procents arbetslöshet – och även om det är en riktigt låg siffra så är det tre gånger högre än lantmäteri på extremt låga 0,4 procent.

Teknisk fysik och elektro (alltså kombinationen, inte teknisk fysik) samt Övriga civilingenjörsinriktningar ligger också riktigt lågt i april, på 0,6 procent, en tiondels procentenhet lägre än datateknik.

Till skillnad mot i december när tre inriktningar hade högst arbetslöshet (Industriell ekonomi, teknisk fysik och väg och vatten) är det nu bara väg och vatten som ligger kvar på 1,2 procent. Däremot är väg och vatten en av de inriktningar som knappt haft några svängningar i arbetslöshet under pandemin utan legat stadigt på den här nivån (som man ser på den blå stapeln, för april 2021).

Arbetslöshet för civilingenjörsinriktningarna i april 2021 (blå), december 2021 (rosa) och april 2022 (svart):

Civilingenjörer inriktningar april 2022
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Det syns också om man tittar på max, min och medelvärdena för de senaste fem åren:

Variation arbetslöshet per inriktning
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Sjunkande långtidsarbetslöshet

Som sagt så sjunker också antalet långtidsarbetslösa – det vill säga de som har varit arbetslösa i 13 månader eller mer.

Få av Sveriges Ingenjörers medlemmar är långtidsarbetslösa och nu är de färre än under hösten 2021. Då låg antalet nästan helt still runt 450 personer, men sedan januari har antalet sjunkit stadigt och var i april 407 personer.

Sjunker i alla åldersgrupper

Tittar man slutligen på arbetslösheten uppdelat på åldersgrupp så sjunker den för alla grupper. Mest sjunker den för den äldsta och yngsta gruppen, jämfört med toppnoteringen under pandemin.

För 25–29-åringar har den sjunkit med 1,3 procentenheter (från 2,0 till 0,3 procent) och för 60–64-åringar med 1,7 procentenheter (från 4,4 till 3,1 procent).

Arbetslösheten per åldersgrupp per månad under 2020, 2021 och 2022:

Arbetslöshet per åldersgrupp
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.