GUIDE: Innan du skriver på ett anställningsavtal – tänk på det här

Foto: Getty Images.

Innan du skriver på ett anställningsavtal bör du läsa igenom det noga och förvissa dig om att du förstår allt som står i avtalet. 

  • Kontrollera vilken typ av anställning det är, fast anställning eller provanställning, och att det stämmer med vad ni kommit överens om. 
  • Har anställningen en lönemodell med både fast och rörlig lön? Räcker den fasta delen eller riskerar du att få problem om den rörliga delen inte faller ut? 
  • Ingår tjänstepension? Tjänstepension är en viktig del av din framtida pension och den regleras inte i några lagar utan bestäms av arbetsgivaren. Bäst är om arbetsgivaren har kollektivavtal, då vet man vad som gäller. 
  • Kontrollera om det finns sekretess- och konkurrensklausuler. De kan göra det svårare att byta jobb i framtiden. 

Läs mer om anställningsavtalet i Sveriges Ingenjörers checklista för anställningsavtal. (Du behöver vara inloggad.)

 

Du vet väl att medlemmar i Sveriges Ingenjörer kan få hjälp att granska sitt anställningsavtal. Läs mer om hur det går till. (Du behöver vara inloggad.)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.