Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärBli specialist eller projektledareMinst var fjärde ingenjör är specialist

Minst var fjärde ingenjör är specialist

Som ingenjör är det vanligt att jobba som specialist inom sitt område. Det är en roll som går att varva med att vara chef, men är svårare att byta till som teknisk säljare. Här är ingenjörsrekryteraren May Molins råd till den som är eller vill bli specialist.

Specialist är ett brett begrepp. För en ingenjör handlar det i stora drag om att ha djup kunskap inom ett tekniskt område.

– En specialist jobbar med ett visst teknikslag och kan inte på samma sätt som en projektledare, chef eller teknisk säljare hoppa mellan olika roller. För att ta en annan specialistroll måste man lära sig området först, säger May Molin.

Hon är rekryteringskonsult på Qrios Engineering och träffar medlemmar i Sveriges Ingenjörer genom att hon jobbar med förbundets karriärförmåner.

Hon lyfter fram att det också är vissa personliga egenskaper kopplade till att vara specialist. Att man går in i ett område, testar och analyserar och därför behöver vara tålmodig och noggrann.

Men även om det ingår i specialistens roll att kontinuerligt ta del av utvecklingen inom sitt område, så kan rollen ändå vara bred, med kundkontakter, presentationer och att jobba med visioner – hur man kan använda tekniken framåt.

I Sveriges Ingenjörers senaste löneenkät svarade en fjärdedel att de är specialister. Med flest som angav att de är ”Specialist: En av få i företaget” följt av ”Specialist: En av få i landet” och ”Specialist: Unik, en av få i världen”. Men med May Molins definition är det troligen fler som skulle räknas som specialister.

Ny? Prova dig fram

Är du nyexaminerad är May Molins råd att prova dig fram.

– Man kanske tror att man vill bli projektledare, sedan när man börjar så ser man att projektledare kanske inte jobbar så mycket med teknik, men ser att det finns teknikansvariga och känner att det är det man vill bli.

Men för den som redan under studierna vet att den vill specialisera sig inom ett visst teknikområde är May Molins råd att kontakta arbetsgivare som har kompetens inom det och kanske få sommaruppdrag och exjobb där.

Men även om man riktat in sig hårt på en nisch så går det att byta.

– Kanske är man övertygad om att man vill bli specialist inom ett område och kanske också har doktorerat. Men så tycker man efter en tid att man är färdig med det. Då har man nytta av sin specialistkompetens, och kan snabbt lära även andra områden.

Roll som växer fram

Att bli specialist är ofta något som växer fram. Man börjar med en viss gren och med tiden blir man oftast specialist inom det. Trivs du inte med just det ämnet, byt. Men trivs du så kanske du vill smalna in ytterligare.

– Ta på dig de roller som motsvarar det du vill. Prata med din chef på utvecklingssamtalet om hur du vill utvecklas. Ofta blir det en positiv spiral, man får beröm och positiv feedback. Man blir den som andra vänder sig till. Och till slut blir man expert.

Om det inte går att få den specialistroll du vill ha internt, sök dig till andra organisationer, råder May Molin.

Områden kommer och går

Om du är intresserad av att bli specialist inom ett visst område så är May Molins råd att kolla om det är efterfrågat, om det finns en marknad för den rollen.

Som specialist behöver man också vara redo att byta inriktning under livet. Det kommer nya tekniker och den teknik du valt kan bli inaktuell. Ett byte kan innebära att behöva backa i lön och ansvar, men det behöver inte vara så.

– Har arbetsgivaren ett stort behov av en ny inriktning och jag är beredd att byta, då ska man inte behöva gå ner i lön.

Men var också uppmärksam på när du fortsätter på jobbet bara av gammal vana.

– Om du känner att området du jobbar med inte känns roligt längre, ta känslan på allvar. Är det arbetsuppgifterna eller arbetsmiljön? Vänta inte för länge. Det är lättare att byta inriktning vid 40 än vid 55, men det är inte omöjligt då heller. Våga byta jobb. Man vet inte om det nya är fantastiskt, men då kan du byta igen.

Chef och specialist

Så hur fungerar det att bli chef om man är specialist?

– Förut blev man chef eller specialist. I dag är det inte lika tydligt. En chef kan vara specialist och kan gå in i och ut ur att vara chef.

Till unga som vill bli chefer ger hon rådet att påbörja resan till specialist. Många arbetsgivare tycker att det är bra att en chef som leder ingenjörer har en teknisk bakgrund. Är man chef för specialister är det bra att ha ett hum om vad gruppen gör.

Men May Molin påpekar att man inte behöver bli chef för att utvecklas.

– Bli chef för att du tycker att det är roligt att få andra att växa. Gör du inte det, är det inte det som driver dig, så finns många andra yrken.

Byta från säljare till specialist

Lite ovanligare – och svårare – är det för den som har en generalistroll, till exempel som teknisk säljare, att bli specialist.

– Då måste man brinna för ämnet och själv tro på att man kan bli specialist. Och kanske komplettera med att gå på kurs, säger May Molin.

Men hon säger också att hon tror att sådana hopp kommer att bli vanligare. Och troligen behövs det fler specialister än generalister framöver.

– Om man är intresserad av ett teknikslag och kanske läst det i skolan kan det absolut gå att bli specialist inom det – men man blir inte specialist från dag ett. Och det är inte säkert att man får samma höga lön i början. Men på ett par års sikt lönar det sig för att man trivs bättre och levererar bättre.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER