Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv”Frivilliga” erbjudanden när Klarna minskar antal anställda

”Frivilliga” erbjudanden när Klarna minskar antal anställda

Nyligen aviserade Klarna att de vill göra sig av med 700 anställda. Det görs genom erbjudanden om frivilliga överenskommelser. Men Sveriges Ingenjörer menar att det inte är så frivilligt – och har hittat allvarliga fel i avtalen.    

Hittills har 314 personer på Klarnas Stockholmskontor erbjudits att göra en överenskommelse om att sluta sin anställning. Klarna säger att det är frivilliga överenskommelser, men Sveriges Ingenjörer ifrågasätter alltså hur frivilligt det är, berättar Hanneli Lindholm, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, som tillsammans med kollegan Anders Brandt förhandlar för förbundets medlemmar.

– I stället för att gå ut med ett erbjudande brett och säga att ”Kom till oss om du vill sluta” så har Klarna vänt sig till kanske inte helt genomtänkta grupper, exempelvis kostsamma projekt. Och det kan vara personer som sitter på viktig kompetens som fått erbjudandet, säger Hanneli Lindholm.

Hon pekar också på att det för många kan upplevas svårt att tacka nej. Vad skulle hända då?

– Många har redan blivit avstängda från de interna systemen, och teamet har i vissa fall informerats om att de inte kommer tillbaka. Inte alla känner till sina rättigheter och bolaget har också flaggat för att det i nästa steg kan bli fråga om uppsägningar.

Riskerade att bli utan a-kassa

De som fått erbjudanden har fått tio dagars betänketid. Sveriges Ingenjörer och Akavia, det andra stora akademikerfacket på Klarna, har begärt längre betänketid. Bland annat för att man hittat allvarliga fel i avtalen.

Till exempel stod det inte från början att det är ett avslut av anställningen på grund av arbetsbrist. Det gör att den som skriver på riskerar att bli utan både a-kassa och inkomstförsäkring. Akademikerfacken tog kontakt med a-kassan och Klarna och fick formuleringarna ändrade.

Klarna hade också lagt in en konkurrensklausul i avtalen, som skulle göra att man hamnar i karantän efter anställningen och inte kan ta ett nytt jobb direkt. Men när facken tog upp det här så backade Klarna och tog bort den punkten. Så nu ska medlemmarna vara fria att ta andra jobb även under uppsägningstiden.

– De tar till sig våra synpunkter.

”Inga dåliga erbjudanden”

Samtidigt säger Hanneli Lindholm att själva erbjudandet inte är dåligt. Det innebär att man blir arbetsbefriad under uppsägningstiden, får sin avtalade uppsägningstid och dessutom ett avgångsvederlag utifrån hur länge man varit anställd. Får man ett nytt jobb under uppsägningstiden så behåller man lön och avgångsvederlag.

– Däremot avstår man sin företrädesrätt, alltså företräde att få tillbaka anställningen om Klarna börjar anställa igen.

På Klarna är det också många arbetskraftsinvandrare. För dem är det särskilt viktigt att ha koll på vad som gäller eftersom de bara har en viss tid på sig att hitta ett nytt jobb om de vill stanna i Sverige.

För dem har facken fått förlängd uppsägningstid i stället för avgångsvederlag.

Ingen riskanalys

På grund av att Klarna inte har kollektivavtal har det inte varit några diskussioner med facket om hur uppsägningarna ska göras eller vilka som ska sluta.

Facket har inte heller fått se eller samverka om någon risk- eller konsekvensanalys för neddragningarna – alltså vilka konsekvenserna för verksamheten blir av att dra ner inom olika områden, för till exempel arbetsbelastning, bemanning och fördelning av arbetsuppgifter.

– Arbetsgivaren måste göra en riskbedömning innan verkställande av förändringar som kan påverka arbetstagarnas arbetsmiljö, och den ska samverkas med lokala skyddsombud. Den här neddragningen har stor påverkan på arbetssituationen på Klarna, säger Hanneli Lindholm.

Nu har HR på Klarna sagt att man ska göra en risk- och konsekvensanalys.

– Men det är lite sent påtänkt. Det är många som redan kopplats bort från arbetet i samband med att de fick del av erbjudandet.

Hör av dig till facket

Om det behövs så förhandlar Sveriges Ingenjörer nu individuellt för varje medlem, eftersom var och en har olika förutsättningar.

– Bolaget vill ju köpa sig fria och att det ska gå fort, så för att få så bra avtal som möjligt för våra medlemmar begär vi individuella förhandlingar när så krävs.

Har du blivit uppsagd?

Här är Sveriges Ingenjörers sidor med information om varsel eller uppsägning.

Om man fått ett erbjudande om att avsluta anställningen men inte varit i kontakt med sitt fackförbund så uppmanar Hanneli Lindholm att man hör av sig – oavsett om man skrivit på eller inte. Det kan finnas medlemmar på Klarna som inte registrerat arbetsgivare i förbundets medlemsregister, och då vet Sveriges Ingenjörer inte om att medlemmen jobbar där.

Klarna har skrivit i avtalen att man inte får dela innehållet med tredje part, vilket kan ha gjort att alla inte tänker på att de kan ta hjälp.

– Men man får alltid dela avtalet med sitt fackförbund. Vi uppmanar alla att kontakta facket innan de skriver på.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.