Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

Johan Kreicbergs i Almedalen
Sveriges Ingenjörers samhällspolitiske chef Johan Kreicbergs på plats i Almedalen.

Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan som Sveriges Ingenjörer driver under Almedalsveckan. ”Vi är lite oroliga för att det går för långsamt” säger Johan Kreicbergs samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer som är på plats i Almedalen för att nätverka och knyta viktiga kontakter.

För första gången sedan pandemins utbrott arrangeras nu Almedalsveckan i fysiskt format igen, om än i något bantat format. På plats är bland annat Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Vilka är dina intryck från årets upplaga av Almedalen? 

– Det är lite mindre folk och även något färre seminarier i år jämfört med innan pandemin. Men det är samtidigt positiv. Alla stora aktörer är här, politiker, myndigheter, organisationer och representanter för både arbetsgivare och arbetstagare. Det mindre formatet gör det nästan lite enklare att hinna träffa de man vill knyta kontakt med. 

Vad har Sveriges Ingenjörer gjort under veckan? 

– Vi arrangerade själva ett seminarium om högskolans betydelse för livslångt lärande. Det nya omställningsstödet ger helt nya möjligheter för lärande mitt i livet. Det finns ett stort intresse bland ingenjörer att ta del av den här möjligheten, men det är egentligen bara KTH som tagit fram ett nytt kursutbud för yrkesverksamma. 

– Dessutom har vi medverkat i ett antal olika seminarier och panelsamtal om bland annat digitalisering, jämställda löner, kompetensutveckling och att locka kompetens till glesbygd. Och förstås, fått möjlighet att nätverka och knyta nya kontakter. 

Var det något speciellt som stack ut under veckan?

– Det vi har lagt mest krut på är frågorna kring kompetensutveckling och livslångt lärande. Det finns en stor enighet i diskussionerna och en genuin vilja att få det att fungera. Men det måste bli mer konkret handling. Politikerna måste ge garantier om finansieringen, högskolorna måste själva sätta fart och näringslivet måste tydliggöra vad de behöver. Vi är lite oroliga för att det går för långsamt. 

Vilken nytta gör det för medlemmarna, att Sveriges Ingenjörer är på Almedalsveckan?

Nyfiken på Sveriges Ingenjörer i Almedalen?

Spana in Sveriges Ingenjörer på:

– Att vi får möjlighet att möta och skaka hand med ministrar och tjänstemän, myndigheter och organisationer – det är ovärderligt för vårt arbete under resten av året. Det gör det lättare att driva våra frågor framöver, oavsett vilken politisk ledning det blir i höst. Det är svårt att få till den här typen av nätverkande i något annat sammanhang.

Vad tar du själv med dig från Almedalen?

– Jag har noterat att det pratas väldigt mycket om ingenjörer. Oavsett om det handlar om kompetensbrist, klimatomställning eller digitalisering, ingenjörerna står verkligen i centrum för diskussionerna. Det blir tydligt hur viktiga ingenjörerna är för att klara samhällets utmaningar och min upplevelse är att detta är mycket mer utmärkande i år än tidigare år, vilket känns positivt för vårt arbete framöver.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så planerar du din klimatsmarta semester

Så planerar du din klimatsmarta semester

Att tänka till kring själva resan är det som har störst betydelse när du vill semestra klimatsmart. Sikta på närmare destinationer, välj tåget eller hyr en elbil.
Fler artiklar