Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAlmedalen: "Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna"

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan som Sveriges Ingenjörer driver under Almedalsveckan. ”Vi är lite oroliga för att det går för långsamt” säger Johan Kreicbergs samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer som är på plats i Almedalen för att nätverka och knyta viktiga kontakter.

För första gången sedan pandemins utbrott arrangeras nu Almedalsveckan i fysiskt format igen, om än i något bantat format. På plats är bland annat Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Vilka är dina intryck från årets upplaga av Almedalen? 

– Det är lite mindre folk och även något färre seminarier i år jämfört med innan pandemin. Men det är samtidigt positiv. Alla stora aktörer är här, politiker, myndigheter, organisationer och representanter för både arbetsgivare och arbetstagare. Det mindre formatet gör det nästan lite enklare att hinna träffa de man vill knyta kontakt med. 

Vad har Sveriges Ingenjörer gjort under veckan? 

– Vi arrangerade själva ett seminarium om högskolans betydelse för livslångt lärande. Det nya omställningsstödet ger helt nya möjligheter för lärande mitt i livet. Det finns ett stort intresse bland ingenjörer att ta del av den här möjligheten, men det är egentligen bara KTH som tagit fram ett nytt kursutbud för yrkesverksamma. 

– Dessutom har vi medverkat i ett antal olika seminarier och panelsamtal om bland annat digitalisering, jämställda löner, kompetensutveckling och att locka kompetens till glesbygd. Och förstås, fått möjlighet att nätverka och knyta nya kontakter. 

Var det något speciellt som stack ut under veckan?

– Det vi har lagt mest krut på är frågorna kring kompetensutveckling och livslångt lärande. Det finns en stor enighet i diskussionerna och en genuin vilja att få det att fungera. Men det måste bli mer konkret handling. Politikerna måste ge garantier om finansieringen, högskolorna måste själva sätta fart och näringslivet måste tydliggöra vad de behöver. Vi är lite oroliga för att det går för långsamt. 

Vilken nytta gör det för medlemmarna, att Sveriges Ingenjörer är på Almedalsveckan?

Nyfiken på Sveriges Ingenjörer i Almedalen?

Spana in Sveriges Ingenjörer på:

– Att vi får möjlighet att möta och skaka hand med ministrar och tjänstemän, myndigheter och organisationer – det är ovärderligt för vårt arbete under resten av året. Det gör det lättare att driva våra frågor framöver, oavsett vilken politisk ledning det blir i höst. Det är svårt att få till den här typen av nätverkande i något annat sammanhang.

Vad tar du själv med dig från Almedalen?

– Jag har noterat att det pratas väldigt mycket om ingenjörer. Oavsett om det handlar om kompetensbrist, klimatomställning eller digitalisering, ingenjörerna står verkligen i centrum för diskussionerna. Det blir tydligt hur viktiga ingenjörerna är för att klara samhällets utmaningar och min upplevelse är att detta är mycket mer utmärkande i år än tidigare år, vilket känns positivt för vårt arbete framöver.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?