Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAlmedalen: "Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna"

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan som Sveriges Ingenjörer driver under Almedalsveckan. ”Vi är lite oroliga för att det går för långsamt” säger Johan Kreicbergs samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer som är på plats i Almedalen för att nätverka och knyta viktiga kontakter.

För första gången sedan pandemins utbrott arrangeras nu Almedalsveckan i fysiskt format igen, om än i något bantat format. På plats är bland annat Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Vilka är dina intryck från årets upplaga av Almedalen? 

– Det är lite mindre folk och även något färre seminarier i år jämfört med innan pandemin. Men det är samtidigt positiv. Alla stora aktörer är här, politiker, myndigheter, organisationer och representanter för både arbetsgivare och arbetstagare. Det mindre formatet gör det nästan lite enklare att hinna träffa de man vill knyta kontakt med. 

Vad har Sveriges Ingenjörer gjort under veckan? 

– Vi arrangerade själva ett seminarium om högskolans betydelse för livslångt lärande. Det nya omställningsstödet ger helt nya möjligheter för lärande mitt i livet. Det finns ett stort intresse bland ingenjörer att ta del av den här möjligheten, men det är egentligen bara KTH som tagit fram ett nytt kursutbud för yrkesverksamma. 

– Dessutom har vi medverkat i ett antal olika seminarier och panelsamtal om bland annat digitalisering, jämställda löner, kompetensutveckling och att locka kompetens till glesbygd. Och förstås, fått möjlighet att nätverka och knyta nya kontakter. 

Var det något speciellt som stack ut under veckan?

– Det vi har lagt mest krut på är frågorna kring kompetensutveckling och livslångt lärande. Det finns en stor enighet i diskussionerna och en genuin vilja att få det att fungera. Men det måste bli mer konkret handling. Politikerna måste ge garantier om finansieringen, högskolorna måste själva sätta fart och näringslivet måste tydliggöra vad de behöver. Vi är lite oroliga för att det går för långsamt. 

Vilken nytta gör det för medlemmarna, att Sveriges Ingenjörer är på Almedalsveckan?

Nyfiken på Sveriges Ingenjörer i Almedalen?

Spana in Sveriges Ingenjörer på:

– Att vi får möjlighet att möta och skaka hand med ministrar och tjänstemän, myndigheter och organisationer – det är ovärderligt för vårt arbete under resten av året. Det gör det lättare att driva våra frågor framöver, oavsett vilken politisk ledning det blir i höst. Det är svårt att få till den här typen av nätverkande i något annat sammanhang.

Vad tar du själv med dig från Almedalen?

– Jag har noterat att det pratas väldigt mycket om ingenjörer. Oavsett om det handlar om kompetensbrist, klimatomställning eller digitalisering, ingenjörerna står verkligen i centrum för diskussionerna. Det blir tydligt hur viktiga ingenjörerna är för att klara samhällets utmaningar och min upplevelse är att detta är mycket mer utmärkande i år än tidigare år, vilket känns positivt för vårt arbete framöver.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.