Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAlmedalen: "Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna"

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan som Sveriges Ingenjörer driver under Almedalsveckan. ”Vi är lite oroliga för att det går för långsamt” säger Johan Kreicbergs samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer som är på plats i Almedalen för att nätverka och knyta viktiga kontakter.

För första gången sedan pandemins utbrott arrangeras nu Almedalsveckan i fysiskt format igen, om än i något bantat format. På plats är bland annat Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Vilka är dina intryck från årets upplaga av Almedalen? 

– Det är lite mindre folk och även något färre seminarier i år jämfört med innan pandemin. Men det är samtidigt positiv. Alla stora aktörer är här, politiker, myndigheter, organisationer och representanter för både arbetsgivare och arbetstagare. Det mindre formatet gör det nästan lite enklare att hinna träffa de man vill knyta kontakt med. 

Vad har Sveriges Ingenjörer gjort under veckan? 

– Vi arrangerade själva ett seminarium om högskolans betydelse för livslångt lärande. Det nya omställningsstödet ger helt nya möjligheter för lärande mitt i livet. Det finns ett stort intresse bland ingenjörer att ta del av den här möjligheten, men det är egentligen bara KTH som tagit fram ett nytt kursutbud för yrkesverksamma. 

– Dessutom har vi medverkat i ett antal olika seminarier och panelsamtal om bland annat digitalisering, jämställda löner, kompetensutveckling och att locka kompetens till glesbygd. Och förstås, fått möjlighet att nätverka och knyta nya kontakter. 

Var det något speciellt som stack ut under veckan?

– Det vi har lagt mest krut på är frågorna kring kompetensutveckling och livslångt lärande. Det finns en stor enighet i diskussionerna och en genuin vilja att få det att fungera. Men det måste bli mer konkret handling. Politikerna måste ge garantier om finansieringen, högskolorna måste själva sätta fart och näringslivet måste tydliggöra vad de behöver. Vi är lite oroliga för att det går för långsamt. 

Vilken nytta gör det för medlemmarna, att Sveriges Ingenjörer är på Almedalsveckan?

Nyfiken på Sveriges Ingenjörer i Almedalen?

Spana in Sveriges Ingenjörer på:

– Att vi får möjlighet att möta och skaka hand med ministrar och tjänstemän, myndigheter och organisationer – det är ovärderligt för vårt arbete under resten av året. Det gör det lättare att driva våra frågor framöver, oavsett vilken politisk ledning det blir i höst. Det är svårt att få till den här typen av nätverkande i något annat sammanhang.

Vad tar du själv med dig från Almedalen?

– Jag har noterat att det pratas väldigt mycket om ingenjörer. Oavsett om det handlar om kompetensbrist, klimatomställning eller digitalisering, ingenjörerna står verkligen i centrum för diskussionerna. Det blir tydligt hur viktiga ingenjörerna är för att klara samhällets utmaningar och min upplevelse är att detta är mycket mer utmärkande i år än tidigare år, vilket känns positivt för vårt arbete framöver.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.