Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärSju tips: Så gör du om din firma går dåligt

Sju tips: Så gör du om din firma går dåligt

Ett större uppdrag sägs upp, införsäljningen av nya uppdrag går trögt och intäkterna minskar. Vad kan du som egen företagare göra för att rädda situationen när framtiden ser mörk ut? Här är sju goda råd till krisande egenföretagare.

Av de medlemmar i Sveriges Ingenjörer som driver eget företag är de allra flesta, tre av fyra, konsulter med enmansföretag. Att vara egen företagare har många fördelar, men när lågkonjunktur och sämre tider närmar sig gäller det att stå redo för tuffare tider.

Driver man ett eget företag så har man också fullt ansvar för att man har intäkter, påminner Anders Hallgren som arbetar med medlemsstöd för egenföretagare på Sveriges Ingenjörer.

– Märker du att intäkterna är för små så måste du i god tid börja fundera över vad du kan göra, säger han.

Låt dig inte överraskas

Vad kan man då göra för att rädda företaget? Första steget är att hålla blicken framåt så att du inte överraskas av situationen – och att alltid ha en plan B. Om en stor uppdragsgivare säger upp avtalet med dig – kom då ihåg att du alltid kan förhandla.

– Diskutera andra lösningar med uppdragsgivaren. Kanske kan du gå ned i arbetstid och jobba deltid? Eller finns det andra alternativ? Det är ofta en fördel om du kan hålla kvar kontakten med ditt uppdrag tills tiderna vänder igen, förklarar Anders Hallgren.

Tänk också på att du kan dra nytta av situationen för att stärka dig själv och ditt företag. Även om det kan kännas tufft att tappa uppdrag så kan detta vara ett bra tillfälle att jobba med ditt företags strategier, försäljning och marknadsföring – något som kanske varit nedprioriterat när du haft fullt upp med uppdrag.

Gör ett avstamp för framtiden

Dra också nytta av dina nätverk för att hitta nya kunder och uppdrag. Vässa din Linkedinprofil, berätta att du söker nya uppdrag och var öppen för att söka jobb på andra orter. Var också öppen för att ta helt andra jobb under en period för att hålla företaget flytande.

Läs också: Här är ingenjörernas sex vanligaste Linkedin-missar

– Ta gärna hjälp av någon som kan vara ditt bollplank, någon som ärligt kan ge dig feedback på hur du säljer in dig själv och ge dig andra perspektiv på hur du hittar nya uppdrag, förklarar Anders Hallgren.

När tiderna är sämre kan det dessutom vara ett bra tillfälle för kompetensutveckling. På så vis kan du göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden – eller utveckla ett helt nytt karriärsspår.

– Se det som ett avstamp för framtiden. Kanske är det ett tillfälle att satsa på det där du alltid drömt om?

Ta stöd av facket

Anders Hallgren tipsar också om att dra nytta av de förmåner man som medlem har via Sveriges Ingenjörer – karriärrådgivning, coachning och CV-granskning, till exempel.

Som egen företagare kan man även ta del av det nya omställningsstudiestödet. Är du intresserad av det kan du vända dig till den nya offentliga omställningsorganisationen som Kammarkollegiet har inrättat, tipsar Anders Hallgren.

– Min erfarenhet är att många klarar sig bra även i en lågkonjunktur. Men det gäller att hålla energin uppe. Även om det känns jobbigt i det första läget så leder det ofta till något positivt i slutändan, påminner han.

Stäm av med A-kassan

Ett sista steg, om du inte längre kan leva på ditt företagande, eller om du inser att du hellre vill vara anställd, är att lägga ditt företag vilande, registrera dig som arbetssökande och ansöka om A-kassa. Men stäm gärna av med A-kassan innan.

– Det är alltid A-kassan som avgör om företaget uppfyller kraven som vilande. Ta därför kontakt med A-kassan och ta reda på hur just dina förutsättningar ser ut, råder Anders Hallgren.

7 tips för tuffa tider

1. Håll kontakten med gamla uppdrag. Om du riskerar att tappa ett stort uppdrag, prata med uppdragsgivaren och föreslå alternativa lösningar. Kanske kan du gå ned i tid eller hitta en lösning där du kompetensutvecklar dig inom ett område som uppdragsgivaren har behov av framöver?

2. Var flexibel. Sök andra typer av uppdrag där din kompetens kan komma till nytta. Var redo att ta jobb på andra orter än där du bor. Var beredd på att ta ett helt annat jobb för att ha någon typ av inkomst tills du hittar nya uppdrag.

3. Dra nytta av ditt nätverk. Kontakta gamla kollegor, vänner och uppdragsgivare och berätta att du söker nya uppdrag. Se också över din Linkedinprofil och vässa ditt budskap.

4. Kompetensutveckla dig. Ta tillfället att utveckla dig inom något område som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

5. Vässa ditt företag. Använd tiden till att se över det strategiska arbetet kring företaget. Hur ser ditt erbjudande ut, hur når du nya kunder? Se över din affärsplan, kontakta nya uppdragsgivare och lägg upp en plan för hur du vill marknadsföra dig.

6. Karriärplanera. Tänk framåt, utforska vad det är som du tycker är roligt, det som ger dig energi. Vilka typer av jobb och uppdrag vill du ha?

7. Ta hjälp. Se till att du har någon att bolla med, som kan ge dig feedback och råd i hur du säljer in dig själv och söker uppdrag. Kom ihåg att du som företagare även kan nyttja de förmåner som finns via Sveriges Ingenjörer för exempelvis CV-granskning och Linkedin-granskning samt karriärcoachning.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER