Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörer i Sverige fördömer regimen i Iran

Ingenjörer i Sverige fördömer regimen i Iran

Ingenjörsstudenter på Sharif-universitetet i Teheran besköts när de protesterade mot den iranska regimen. Nu ställer sig Sveriges Ingenjörer bakom en uppmaning till regimen. Och Arezou Taghizadeh i Ingenjörernas förbundsstyrelse, själv från Iran, menar att det är viktigt.

Protesterna i Iran har pågått sedan mitten av september. De har skett på många universitet och andra platser. På det teknisk-naturvetenskapliga toppuniversitetet Sharif University of Technology i Tehran gick säkerhetsstyrkorna in med tårgas och sköt skarpt när där studenterna protesterade.

Babak Samiee och Arezou Taghizadeh
”Det är viktigt att vi utanför, fackförbund och andra, är en röst för folket i Iran” säger ingenjörerna Babak Samiee och Arezou Taghizadeh.

Totalt i Iran ska över 201 personer ha dödats sedan protesterna började. Drygt 20 av dem var under 18 år, berättar Arezou Taghizadeh, ledamot i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse, och hennes man Babak Samiee som också är ingenjör.

– Med tanke på hur rädd regimen är för att folk utanför ska höra vad som händer, är det viktigt att vi utanför, fackförbund och andra, är en röst för folket i Iran, säger Arezou Taghizadeh.

Hon pekar också på att de som är aktiva i fackförbund i Iran sitter i fängslade.

– Jag tror att det vi som fack kan göra är att visa, berätta och fördöma. Vara den rösten.

Står bakom Sacos uttalande

Ulrika Lindstrand
Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand är också vice ordförande i Saco och har varit med och ställt sig bakom uttalandet, både i Saco och Sveriges Ingenjörer.

Den 11 oktober gjorde Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) ett uttalande och det har nu Sveriges Ingenjörer, efter ett beslut av förbundets presidium, ställt sig bakom.

Där uttrycker de en djup oro över situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. De uppmanar myndigheterna i Iran att respektera grundläggande demokratiska principer. Och de uppmanar politiker i Sverige och EU att tydligt markera mot den iranska regimens våld och att vidta relevanta åtgärder.

”Vi vill visa vår solidaritet med alla fredligt protesterande i Iran”, skriver de.

Den 17 oktober skickade också Saco, LO och TCO gemensamt ett meddelande till Irans ambassadör i Sverige där de bland annat kräver att fackligt aktiva, och andra som fängslats utan grund, ska friges.

Triggades igång

Protesterna startade som bekant efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini greps av moralpolisen för att hon inte burit huvudduk på korrekt sätt. Hon togs till förhör, misshandlades och avled sedan den 16 september.

Först var det främst kvinnor som gick ut på gatorna, brände sina sjalar och klippte av sig håret i protest mot kvinnoförtrycket i landet. Men Arezou Taghizadeh och Babak Samiee menar att protesterna handlar om mer än så.

– Det här är bara en trigger. Det har varit 43 år av förtryck i Iran sedan den islamiska revolutionen. Regimen har använt våld, hot och mördat. De har brutit mot alla mänskliga rättigheter. Det var unga kvinnor som gick ut först, men i princip alla tycker annorlunda än regimen. Nu går män bredvid sina kvinnliga kollegor, sida vid sida i protesterna.

Unga som leder protesterna

Protester har brutit ut vid flera tillfällen de senaste 10 åren i Iran. Det som särskiljer den här gången är att de flesta som protesterar är unga, under 25 år. Internet har gjort ungdomarna mer medvetna och de är inte rädda, de vill vinna.

– De jämför sig med andra ungdomar i världen och vill ha samma sätt att leva. De har en bild av ett riktigt, fritt liv, och det vill de uppnå, säger Babak Samiee.

Motståndet mot regimen var det som gjorde att Arezou och Babak var tvungna att lämna Iran i mitten av 1990-talet och bosätta sig i Sverige. De konstaterar att tidigare protester slagits ner brutalt och att det gjort människor rädda. Nu hoppas de att det blir annorlunda.

– Det är nödvändigt. Även om det är hjärtskärande att människor dör så måste alla nationer betala ett högt pris för sin frihet. Vi hoppas att så få som möjligt blir dödade eller misshandlade. Vi hoppas att regimen ska störtas. Vi tror inte att det går så fort men vi hoppas. Det är enda möjligheten. Det finns inget som kan ändra regimen. Inget alls.

Karin Thorsell

Hela uttalandet från Sveriges Ingenjörer

Angående situationen i Iran

Sveriges Ingenjörer är djupt oroade över situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. Som en del av Saco ställer vi oss bakom detta uttalande från Sacos styrelse.

Fredliga demonstranter – många av dem studenter och forskare – fängslas eller dödas när de protesterar mot den iranska regimen. Vi ser med bestörtning på beskjutningarna vid Sharifuniversitetet, inte minst mot bakgrund av att högre utbildning och forskning är avgörande i byggandet av en fungerande demokrati. Den iranska ledningens agerande är fullständigt oacceptabelt.

Saco uppmanar myndigheterna i Iran att respektera grundläggande demokratiska principer såsom yttrandefrihet, föreningsfrihet och kvinnors fri- och rättigheter. Vi uppmanar politiker i Sverige och EU att tydligt markera mot den iranska regimens våld mot egna medborgare och att vidta relevanta åtgärder i denna kritiska situation. Vi vill visa vår solidaritet med alla fredligt protesterande i Iran.

Uttalande från Sacos styrelse, samlade till sammanträde den 11 oktober 2022.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.