Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörer i Sverige fördömer regimen i Iran

Ingenjörer i Sverige fördömer regimen i Iran

Ingenjörsstudenter på Sharif-universitetet i Teheran besköts när de protesterade mot den iranska regimen. Nu ställer sig Sveriges Ingenjörer bakom en uppmaning till regimen. Och Arezou Taghizadeh i Ingenjörernas förbundsstyrelse, själv från Iran, menar att det är viktigt.

Protesterna i Iran har pågått sedan mitten av september. De har skett på många universitet och andra platser. På det teknisk-naturvetenskapliga toppuniversitetet Sharif University of Technology i Tehran gick säkerhetsstyrkorna in med tårgas och sköt skarpt när där studenterna protesterade.

Babak Samiee och Arezou Taghizadeh
”Det är viktigt att vi utanför, fackförbund och andra, är en röst för folket i Iran” säger ingenjörerna Babak Samiee och Arezou Taghizadeh.

Totalt i Iran ska över 201 personer ha dödats sedan protesterna började. Drygt 20 av dem var under 18 år, berättar Arezou Taghizadeh, ledamot i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse, och hennes man Babak Samiee som också är ingenjör.

– Med tanke på hur rädd regimen är för att folk utanför ska höra vad som händer, är det viktigt att vi utanför, fackförbund och andra, är en röst för folket i Iran, säger Arezou Taghizadeh.

Hon pekar också på att de som är aktiva i fackförbund i Iran sitter i fängslade.

– Jag tror att det vi som fack kan göra är att visa, berätta och fördöma. Vara den rösten.

Står bakom Sacos uttalande

Ulrika Lindstrand
Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand är också vice ordförande i Saco och har varit med och ställt sig bakom uttalandet, både i Saco och Sveriges Ingenjörer.

Den 11 oktober gjorde Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) ett uttalande och det har nu Sveriges Ingenjörer, efter ett beslut av förbundets presidium, ställt sig bakom.

Där uttrycker de en djup oro över situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. De uppmanar myndigheterna i Iran att respektera grundläggande demokratiska principer. Och de uppmanar politiker i Sverige och EU att tydligt markera mot den iranska regimens våld och att vidta relevanta åtgärder.

”Vi vill visa vår solidaritet med alla fredligt protesterande i Iran”, skriver de.

Den 17 oktober skickade också Saco, LO och TCO gemensamt ett meddelande till Irans ambassadör i Sverige där de bland annat kräver att fackligt aktiva, och andra som fängslats utan grund, ska friges.

Triggades igång

Protesterna startade som bekant efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini greps av moralpolisen för att hon inte burit huvudduk på korrekt sätt. Hon togs till förhör, misshandlades och avled sedan den 16 september.

Först var det främst kvinnor som gick ut på gatorna, brände sina sjalar och klippte av sig håret i protest mot kvinnoförtrycket i landet. Men Arezou Taghizadeh och Babak Samiee menar att protesterna handlar om mer än så.

– Det här är bara en trigger. Det har varit 43 år av förtryck i Iran sedan den islamiska revolutionen. Regimen har använt våld, hot och mördat. De har brutit mot alla mänskliga rättigheter. Det var unga kvinnor som gick ut först, men i princip alla tycker annorlunda än regimen. Nu går män bredvid sina kvinnliga kollegor, sida vid sida i protesterna.

Unga som leder protesterna

Protester har brutit ut vid flera tillfällen de senaste 10 åren i Iran. Det som särskiljer den här gången är att de flesta som protesterar är unga, under 25 år. Internet har gjort ungdomarna mer medvetna och de är inte rädda, de vill vinna.

– De jämför sig med andra ungdomar i världen och vill ha samma sätt att leva. De har en bild av ett riktigt, fritt liv, och det vill de uppnå, säger Babak Samiee.

Motståndet mot regimen var det som gjorde att Arezou och Babak var tvungna att lämna Iran i mitten av 1990-talet och bosätta sig i Sverige. De konstaterar att tidigare protester slagits ner brutalt och att det gjort människor rädda. Nu hoppas de att det blir annorlunda.

– Det är nödvändigt. Även om det är hjärtskärande att människor dör så måste alla nationer betala ett högt pris för sin frihet. Vi hoppas att så få som möjligt blir dödade eller misshandlade. Vi hoppas att regimen ska störtas. Vi tror inte att det går så fort men vi hoppas. Det är enda möjligheten. Det finns inget som kan ändra regimen. Inget alls.

Karin Thorsell

Hela uttalandet från Sveriges Ingenjörer

Angående situationen i Iran

Sveriges Ingenjörer är djupt oroade över situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. Som en del av Saco ställer vi oss bakom detta uttalande från Sacos styrelse.

Fredliga demonstranter – många av dem studenter och forskare – fängslas eller dödas när de protesterar mot den iranska regimen. Vi ser med bestörtning på beskjutningarna vid Sharifuniversitetet, inte minst mot bakgrund av att högre utbildning och forskning är avgörande i byggandet av en fungerande demokrati. Den iranska ledningens agerande är fullständigt oacceptabelt.

Saco uppmanar myndigheterna i Iran att respektera grundläggande demokratiska principer såsom yttrandefrihet, föreningsfrihet och kvinnors fri- och rättigheter. Vi uppmanar politiker i Sverige och EU att tydligt markera mot den iranska regimens våld mot egna medborgare och att vidta relevanta åtgärder i denna kritiska situation. Vi vill visa vår solidaritet med alla fredligt protesterande i Iran.

Uttalande från Sacos styrelse, samlade till sammanträde den 11 oktober 2022.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.