Så mycket tjänar it-cheferna

Pavel Hajman, Husqvarna, Mattias Forsberg, Handelsbanken, och Charlotte Svensson, SAS
Pavel Hajman, Husqvarna, Mattias Forsberg, Handelsbanken, och Charlotte Svensson, SAS, är tre av ingenjörerna som placerat sig högt på listan över it-chefers löner.

Det är stora variationer mellan it-chefernas löner visar årets lönelista från CIO Sweden. Från 740 000 i månaden på förstaplatsen, till 160 000 på plats 30. Drygt hälften av de 30 första på listan är ingenjörer – inom en rad olika inriktningar.

IDGs tidning CIO Sweden tar varje år fram en lista med löner för ”de mest namnkunniga it-beslutsfattarna i landet”. Det är alltså inte en heltäckande lista, utan visar lönerna för 50 utvalda it-chefer/cio:er inom privata och statliga företag, myndigheter, regioner och kommuner.

Vi har tittat närmare på de 30 översta placeringarna på listan och av dem är 17 ingenjörer. Vilken utbildning de gått varierar: Fem har gått industriell ekonomi, fyra teknisk fysik och tre datateknik. De andra har olika utbildningar, från elektro- och maskinteknik till farkostteknik.

Av dem som inte är ingenjörer är ekonom den vanligaste utbildningen och därefter systemvetare.

Av de 17 ingenjörerna är 5 kvinnor och 12 män.

”Inget jag går omkring och tänker på”

Etta på årets lista är Pavel Hajman, cio på Husqvarna Group, som är civilingenjör i industriell ekonomi från Linköpings tekniska högskola. Han hade en fastställd förvärvsinkomst för 2021 på 741 550 kronor per månad.

Pavel Hajman fick i slutet av 2022 hoppa in som tillförordnad vd för Husqvarna och har därför avböjt att bli intervjuad i Ingenjören. Också Scanias cio Jan Andries Oldenkamp, på plats tre, har tackat nej till att bli intervjuad.

Däremot har vi pratat med Mattias Forsberg, cio på Handelsbanken, som med en fastställd förvärvsinkomst på 385 750 kronor per månad (2021) är femma på listan.

*CF

CF = Civilingenjörs-förbundet (Sveriges civilingenjörsförbund), som 2007 gick ihop med Ingenjörsförbundet och bildade Sveriges Ingenjörer.

Han är civilingenjör i teknisk fysik från Uppsala universitet, har också en civilekonomexamen och var CF-representant* för studenterna i Uppsala i flera år.

Hur känns det att stå högt på listan?

– Det är inget jag går omkring och tänker på. Jag vet att jag tittat på listan tidigare och det jag tycker är slående är att det är några stora industriföretag och så är det banker som ligger högt.

Är du värd den här lönen?

– Det tycker jag. Det är ju inte jag som sätter den, utan det gör ju vår vd tillsammans med styrelsen utifrån ersättningspolicyn här. Jag har fast lön – ingen rörlig del – och så har jag haft det på mina tidigare jobb också. Jag litar på att de som satt min lön gjort rätt bedömning.

Han konstaterar att Swedbanks cio finns precis över honom på listan, vilket också indikerar att lönen ligger rätt.

– Jag har ju ansvaret för teknik, data och innovation, som vi kallar det här och som en sjättedel av bankens anställda jobbar inom. Så ser man till det så är jag värd den lönen. Men det är ju en hög lön, det är det.

Var inte för rigid

Mattias Forsberg tänkte först bli forskare i fysik, men blev intresserad av annat, började läsa ekonomi parallellt med teknisk fysik och var engagerad i en start up som gav alla studenter vid universitetet en e-postadress.

Och när han efter examen jobbade som it-managementkonsult på Andersen consulting (i dag Accenture) fick han upp ögonen för att it-chef var ett intressant jobb.

– Då började jag ta den typen av roller, med it-strategi och rådgivning. Sedan har jag tagit större och större cio-tjänster i olika branscher. Så att jag lärt mig mer om tekniken och om branscherna. Jag har tidigare varit cio på Systembolaget och SAS som båda, liksom Handelsbanken, är kundfokuserade.

Hans råd till andra är att ha långa och medellånga mål – på ungefär tio respektive 3–5 års sikt.

– Tänk på vad du vill göra. Om det är att tjäna pengar så är det ett mål, men de flesta liksom jag vill nog ha både personlig utveckling och att kunna vara med och utveckla vårt samhälle till det bättre. Och på medellång sikt har jag tänkt att ”Det här vill jag ändra i det företag jag går in i”. Och under tiden: Vilken kompetens behöver jag för att nå dit?

Men han ger också rådet att inte vara för rigid i planerna. När han själv fick frågan om att bli cio för Systembolaget tänkte han att han inte kunde jobba på ett statligt bolag. Men när han fick mer inblick i verksamheten tänkte han om.

– Så var öppen för nya möjligheter. Fånga dem när de dyker upp.  Sök dig till en organisation som erbjuder utvecklingsmöjligheter, vilket ofta sammanfaller med att organisationen själv befinner sig i en spännande omvandling.

Är du nyfiken på hur lönerna ser ut för ingenjörer? Läs mer om Sveriges Ingenjörers lönestatistik. 

30 i topp

Så här såg det ut för ett år sedan

Här är Ingenjörens artikel med de högsta lönerna för ett år sedan. Då skrev vi också om löner för vd:ar och grundare med flera.

Här är de 30 översta placeringarna på CIO Swedens lista, med utbildningsinriktning för dem som är ingenjörer. Platserna 31–50 hittar du i CIO Sweden/IDGs artikel.

Siffrorna avser fastställd förvärvsinkomst för 2021 och uppgifterna är hämtade från Skatteverket. I år redovisas siffrorna som månadslön, efter att årsinkomsten delats på tolv.

Två personer på listan är inte längre it-chefer, men var det under 2021, som alltså är det år lönerna avser.

(Om tabellen har smala kolumner i mobilen, testa att vrida mobilen)

Topp-30 på CIO Swedens lista över inkomster för it-beslutsfattare
Företag/ organisation Lön, kr, per månad Ingenjörsutbildning**
1. Pavel Hajman Husqvarna Group 741 550 Industriell ekonomi, Linköping
2. Robert Sjöström Essity 633 242
3. Jan Andries Oldenkamp Scania 509 508 Industriell ekonomi, University of Twente, Nederländerna
4. Lotta Lovén Swedbank 386 908
5. Mattias Forsberg Handelsbanken 385 750 Teknisk fysik, Uppsala
6. JP Iversen Electrolux 371 908 Elektroteknik, University of Tulsa, USA
7. Jens Nielsen Billerud Korsnäs 366 100
8. Charlotte Svensson SAS 294 858 Datateknik, Karlstad
9. Mats Hultin Ericsson 291 650 Teknisk fysik, Linköping
10. Klas Antoni Peab 281 042
11. Marek Rejmer Telia 246 475 Datateknik, Lund
12. Nicolas Moch chef SEBx / fd cio SEB 236 692 Teknisk fysik, KTH och Centrale Supélec, Frankrike
13. Jörgen Hellberg Postnord 234 775
14. Benny Svensson Ica-gruppen 230 450 Maskinteknik, Lund
15. Jens Zerbst Vattenfall 228 975
16. Ulrica Holmgren Länsförsäkringar 223 108 Industriell ekonomi, Linköping
17. Kristin Lindmark Telenor 221 375 Datateknik, Linköping
18. Eva Listi Systembolaget 220 867
19. Hillevi Agranius Securitas 216 750
20. Per Boström Skanska 208 383
21. Jonas Gavelin Bankgirot 201 275
22. Karin Hedlund Axfood 199 292
23. Christina Falk fd cio SKF 195 242
24. Ingo Paas Green Cargo 193 550 Produktionsteknik, University of Applied Sciences Bochum, Tyskland
25. Filippa Jennersjö OK/Q8 189 142 Teknisk fysik, Lund
26. Sofia Sirvell Sandvik 185 150 Industriell ekonomi, KTH
27. Clas Artvin Apoteket 174 800
28. Marcus Hvied Atlas Copco 170 917 Logistik och informationssystem, Chalmers
29. Johan Näsman SJ 167 708 Farkostteknik, KTH
30. Göran Kördel Boliden 161 808 Industriell ekonomi, Linköping

** Uppgift om utbildning hämtad från Linkedin eller företaget eller personen själv.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar