Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLåga ingenjörslöner kan bli ett samhällsproblem 

Låga ingenjörslöner kan bli ett samhällsproblem 

Staten, kommuner och regioner har svårt att rekrytera ingenjörer som de behöver för att klara sina uppdrag. Lägre löner och sämre möjligheter till karriärutveckling jämfört med privat sektor kan bli ett allvarligt problem menar Sveriges Ingenjörer.  

Hur klarar offentliga arbetsgivare konkurrensen med privat sektor när det gäller löner och karriärmöjligheter? Det har Sveriges Ingenjörer tagit reda på och resultaten redovisas i en ny rapport.

Den visar att skillnaden i ingångslön för nyexade ingenjörer är små mellan sektorerna men efter 20 år i yrket tjänar civilingenjörer i privat sektor i genomsnitt 10 000 kronor mer i månaden än civilingenjörer i offentlig sektor.

För chefer är löneskillnaden ännu större. Det kan skilja 20 000 kronor i medellön för chefer i offentlig sektor jämfört med privat sektor visar rapporten.

Sveriges Ingenjörer har också frågat medlemmarna hur de upplever sina karriärmöjligheter och svaren visar på ännu en konkurrensfördel för privat sektor.

Över 60 procent i privat sektor svarar att möjligheterna är goda. Bland statligt anställda är andelen 50 procent och bland kommunanställda ingenjörer bara drygt 40 procent.

Regeringen har ökat anslagen

Sveriges Ingenjörer anser att klyftorna mellan privat och offentlig sektor är ett problem eftersom behovet av ingenjörer i offentlig sektor är så stort.

Flera myndigheter och statliga bolag har fått regeringens uppdrag att genomföra stora satsningar inom försvaret, digitalisering och klimatomställning.

Ett av regeringens mål är att stabilisera tillgången på energi genom att bygga ut kraftöverföringen i hela landet.

Johan Kreicbergs. Foto: Pernilla Pettersson, Sveriges Ingenjörer.

– Svenska Kraftnät som har uppdraget har bara lyckats nå 70 procent av sitt rekryteringsmål 2021 och under 2022 inte ens hälften. Det kan få stora konsekvenser om man inte klarar uppdraget, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Regeringen har också ökat anslagen till försvarsmyndigheterna FOI, FMV och Försvarsmakten som tillsammans behöver rekrytera hundratals personer, merparten ingenjörer.

– Ingenjörerna har en nyckelroll i utbyggnaden av försvaret, från nya försvarssystem, logistik till cybersäkerhet.

Trafikverket som har ansvaret för att elektrifiera landets transportsystem behöver också många fler ingenjörer för mer hållbara transporter på vägar och järnvägar.

Rekryteringsbehoven inom offentlig sektor ökar också därför att fler går i pension. Andelen ingenjörer som är 50 år eller äldre är över 40 procent i offentlig sektor jämfört med 30 procent i privat sektor.

Vad gör Sveriges Ingenjörer för att höja lönerna och öka karriärmöjligheterna i offentlig sektor?

– Ett viktigt steg är att synliggöra problemet och det gör vi med den här rapporten. Fler måste förstå att det här inte bara är ett problem för ingenjörerna utan för hela samhället, säger Johan Kreicbergs.

Andreas Nyström, chef för den offentliga sektorn på Sveriges Ingenjörer, säger att förbundet arbetar med lön och karriärfrågor för ingenjörerna inom offentlig sektor på flera olika sätt.

Andreas Nyström, Sveriges Ingenjörer

– Bland annat utbildar vi förtroendevalda för att arbeta strategiskt med både kompetensförsörjning och lönebildning. Vi har också startat ett nätverk med förtroendevalda på myndigheter som har stora rekryteringsbehov.

Lagar och avtal påverkar inom staten

En begränsning av möjligheten att göra karriär i statlig sektor är den lagstiftning som reglerar tillsättningen av tjänster. Arbetsgivare kan ge en redan anställd person nya arbetsuppgifter, men externa sökande kan överklaga beslutet till Statens överklagandenämnd. Det gör det svårare att till exempel befordra en anställd till en chefstjänst.

Om undersökningen

En enkät skickades ut till Sveriges Ingenjörers medlemmar i juni 2022.
20 000 ingenjörer fick enkäten och den besvarades av 4 071 medlemmar, vilket ger en svarsfrekvens på 20 procent.

Lönestatistiken kommer från Sveriges Ingenjörers årliga löneenkät som skickas till förbundets samtliga yrkesverksamma medlemmar. 2021 besvarade 72 300 av 122 100 ingenjörer enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 59 procent.

Löneavtalet för Sveriges Ingenjörers medlemmar inom staten är sedan många är ett sifferlöst avtal. Arbetsgivarverket skriver på sin hemsida, under rubriken Lönepolitik i staten, att ” Den statliga sektorn ska totalt sett inte vara löneledande”.

Andreas Nyström säger att begreppet att staten inte skall vara löneledande är den arbetsgivarpolitik som Arbetsgivarverket kommunicerar.

– Det är utmanande eftersom vår rapport tydligt visar att staten har halkat efter i löneläge, både för befintlig personal och för att kunna rekrytera ny kompetens.

– Här tror vi att den stora konkurrensen om ingenjörer kommer leda till att de statliga myndigheterna behöver tänka om för att kunna lösa de stora utmaningar som vi ser framåt.

Karin Virgin

 

2 KOMMENTARER

  1. Lägg gärna till att ingenjörer fortsätter att förlora även inom den privata sektorn mot de andra yrkeskategorier så blir det bara en tidsfråga tills blir riktiga peoblem och ingenörsyrke tar skada. Det tog lång tid för lärarna att hamna i botten och det kommer ta lång tid att reparerar skadorna. Ingenjörer är på samma väg…

    • Precis, i offentlig sektor finns det många som vill ha så, dvs risken är, om du som ingenjör kommer till offentlig sektor, att du kommer att konkurrera med icke kompetenta medarbetare med lite lägre löner, och då, möjligheterna till normal löneutveckling samt att öka sina karriärmöjligheterna blir det lika med 0!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.