Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärBli chefChefen – är du modig?

Chefen – är du modig?

Det krävs mod för att vara chef. Här ger civilingenjören och karriärcoachen Bengt Kallenberg tips till chefer hur de kan bli modigare. Men också några råd till medarbetare som vill ha en modigare chef.

Som chef hamnar man ofta utanför sin komfortzon. Det uppstår situationer som man inte är förberedd på och ibland känner sig rädd inför.

Bengt Kallenberg

– Chefer kan behöva ta beslut utan att ha all information på bordet, de behöver hantera svåra samtal och tvingas ibland säga upp medarbetare. Det kan också finnas en press på chefer att alltid komma med svaren, säger Bengt Kallenberg.

Han är civilingenjör och har jobbat i 17 år som chef i olika positioner. För drygt 15 år sedan sadlade han om till coach och konsult på heltid. Nu coachar och utbildar han framför allt chefer och ledare, många av dem ingenjörer.

Så blir du en modigare chef

  • Öppna upp för din grupp, berätta både om dina styrkor och svagheter och ge exempel när du behöver medarbetarnas hjälp.
  • Känner du rädsla eller obehag, prata med din chef om du kan eller försök få stöd från en coach.
  • Se till att du får tid att vara chef och att du får en chefsutbildning.

Bengt Kallenberg ser tydligt hur rädsla, mod och ledarskap hänger ihop. Det är inte ovanligt att chefer är oroliga för att inte duga och vara omtyckta. Men han menar att det inte är rädslan i sig som är problemet, det är hur cheferna hanterar den, genom de beteenden de visar.

Chefer som har svårt att hantera sin rädsla kan bli destruktiva. Forskningen beskriver två destruktiva chefstyper: aktiva och passiva.

– Rädslan mynnar ut i olika beteenden. Vissa blir arroganta, hotfulla och bestraffande, andra blir närmast motsatsen, passiva, otydliga och håller sig undan. Det skapar problem, oavsett vilket, säger Bengt Kallenberg.

Psykologisk trygghet är a och o

När Google för några år sedan gjorde en omfattande undersökning (Projektet Aristoteles) av vilka projektgrupper inom företaget som fungerade bäst hittade man en tydlig gemensam nämnare. Det var projektgrupper där medarbetarna kände psykologisk trygghet. Och här har cheferna en central roll.

– Psykologisk trygghet kräver en trygg chef. Det uppstår inte om chefen är kontrollerande, håller sig undan eller är aggressiv och bestraffande säger Bengt Kallenberg.

Han kan se flera faktorer som leder till att chefer utvecklar destruktiva beteenden. Ett stort ansvar vilar på företagsledningen. Hur ledningen styr sina chefer påverkar hela organisationen. Det som sker högst upp trillar ner i led efter led och blir ett sätt att vara som premieras.

Om du har en chef som inte är modig

  • Berätta för din chef hur du känner. Hur påverkas din initiativförmåga och arbetsglädje av chefens agerande?
  • Är chefen inte mottaglig för feedback och inget förändras – sök annat jobb.

Bengt Kallenberg betonar att att varje chef har möjligheten att bryta ett negativt mönster i organisationen genom sitt sätt att vara.

Nyckeln till psykologisk trygghet handlar om förtroendet för varandra, både förtroendet mellan chef och medarbetare och kollegor emellan. Därför måste chefer våga öppna sig, prata om sina värderingar och svagheter.

– Psykologisk trygghet skapas i en grupp där alla vågar berätta vem man är och vad man behöver hjälp med. Om chefen tar det här steget är det lättare för medarbetarna att följa efter.

Saknar tid och stöd

En studie om destruktivt ledarskap av forskare vid Umeå Universitet som presenterades förra året pekar också på ett annat problem. Många chefer har inte tid eller förutsättningar för att leda. Man förväntas vara chef samtidigt som man är expert, man har inte fått någon chefsutbildning och saknar stöd.

– I vissa organisationer premieras helt enkelt inte ledarskap. Det är experterna som är hjältarna. Synen på ledarskap är ”att vara chef är ju inte svårt”. I ett sådant klimat får chefer inget stöd från ledningen.

Prata med din chef

Bengt Kallenberg påpekar att destruktiva chefer inte enbart är ett problem för medarbetarna utan för hela organisationen. Den som känner en rädsla för att göra fel vågar inte ta initiativ.

– Med chefer som är passiva eller kontrollerande, kränker och letar fel och brister får man inte ett självledarskap som fungerar. Och en sådan organisation utvecklas inte.

Och vad kan jag göra om jag har en destruktiv chef?

– Det beror förstås på din relation till chefen. Det bästa du kan göra är att berätta hur du känner och påverkas av chefens agerande. Om det känns omöjligt eller om din feedback inte leder till någon förändring bör du faktiskt överväga att byta jobb.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER