Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtTre år med kollektivavtal på Paradox: "Det är en jättestor skillnad"

Tre år med kollektivavtal på Paradox: ”Det är en jättestor skillnad”

Paradox är ett av få företag i spel och tech-branschen som valt att teckna kollektivavtal. ”Visst, spelbranschen är annorlunda, men kolla på oss, det funkar” säger Zack Holmgren i Akademikerföreningens styrelse som hoppas att fler väljer att följa efter. 

I juni är det tre år sedan spelföretaget Paradox tecknade kollektivavtal. De var på många sätt pionjärer på området och resan dit var kantad av många utmaningar.

– Det var otroligt spännande att vara bland de tidiga i branschen att ta det steget. Vi hade ju inte så många vi kunde dra lärdomar av, men hade på så vis även en frihet i att hitta vår egen väg, berättar Zack Holmgren som är medlem i Sveriges Ingenjörer och sitter i Akademikerföreningens styrelse på Paradox.

Egna regler kring nattarbete

Eftersom de var ute på okänd mark var det många frågor att hantera. Det var exempelvis inte självklart vilket kollektivavtal de skulle tillhöra.

Till slut landade det i ett kollektivavtal inom mediebranschen – något som inte alltid passat i den verksamhet de bedriver. Skrivningar kring nattarbete är ett exempel. Enligt avtalet fanns det regler kring nattarbete, men i en bransch där man arbetar med kollegor i andra tidszoner behövde man hitta en egen lösning.

– En av de första egna lokala avtalen vi skrev handlade om att sätta upp egna regler kring nattarbete. Det var spännande, men också tillfredsställande att tidigt gå in i en förhandling med företaget och hitta en lösning, berättar Zack Holmgren.

Är en enorm skillnad

Zack Holmgren har jobbat i företaget i många år och har varit med på hela resan, från det att den första lokala klubben bildades till tecknandet av kollektivavtal. Han konstaterar att det är en enorm skillnad att nu vara en part i företaget.

– Största skillnaden är informationsflödet. Vi kommer in mycket tidigare i processerna och kan ge vårt perspektiv på hur exempelvis förändringar påverkar vårt arbete. Att företaget frågar oss ”vad tror ni?” är en jättestor skillnad och innebär ett helt nytt sätt att påverka.

Läs också: Paradox tecknar kollektivavtal

Det har varit mycket jobb, för både företaget och för de fackligt aktiva, att hitta rutiner och former för hur de ska samarbeta. Zack Holmgren konstaterar att det sker små förändringar varje dag och mycket av de förhandlingar och möten som facket driver är inte alltid synligt för medarbetarna. Tydligast är det förstås när det börjar dra ihop sig till lönerevision.

– Men medlemmarna ser också att de har en tydligare kontaktväg till företagsledningen. Om det är något som väcker oro eller om det finns problem så kan vi stötta medarbetarna och lyfta den frågan snabbt med ledningen eller HR.

Kompensation för förskjuten arbetstid

I det fackliga arbetet har Akademikerföreningen ett stort samarbete med Unionen, vilket på många sätt varit en styrka.

En av de större frågor som den lokala klubben drivit har handlat om förskjuten arbetstid. Inför en lansering av ett spel kan det krävas att medarbetarna arbetar på natten, eller tidig morgon, för att vara på plats när den amerikanska marknaden är vaken. Frågan handlade om hur Paradox ska jobba med förskjuten arbetstid och hur medarbetarna ska kompenseras för att de har det kravet på sig.

– Vi lyckades få till ett lokalt avtal som innebär att vi nu har en lönekompensation som ersättning för att vi ibland måste jobba på andra tider. Det känns väldigt skönt att vi har fått en tydlighet kring detta, berättar han.

Eftersom de är ett företag som jobbar internationellt har de också många kollegor som inte har en svensk bakgrund. Klubben har därför arrangerat workshops och jobbat med att ta fram visst material på engelska för de kollegor som flyttar till Sverige.

– Det är inte alltid lätt att förklara för någon hur den svenska modellen och den fackliga rörelsen fungerar, eftersom det är en stor skillnad i syn, kultur och regelverk jämfört med andra världsdelar, konstaterar Zack Holmgren.

Van vid snabba puckar

Trots att det snart gått tre år sedan Paradox tecknade kollektivavtal är det fortfarande få arbetsgivare inom spel- och techbranschen som valt att ta det steget. I en bransch som är van vid snabba puckar kan det fackliga arbetet ibland kännas trögt och Zack Holmgren tror också att det finns fördomar om att ett kollektivavtal är stelt och begränsande.

– Jag hoppas att fler följer efter och får upp ögonen för fördelarna. Visst, spelbranschen är annorlunda, men kolla på oss, det funkar. Det går alltid att anpassa och ändra lokalt, poängterar Zack Holmgren.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.