Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbNu kan du få din jobbansökan på engelska granskad

Nu kan du få din jobbansökan på engelska granskad

Att skriva en bra jobbansökan tycker många är svårt. Ännu svårare blir det om man söker jobb i ett nytt land. Därför erbjuder Sveriges Ingenjörer granskning av cv, personliga brev och Linkedinprofiler även på engelska.

Here you can read the article in English.

Sverige har ett stort behov av ingenjörer och många som jobbar här kommer från andra länder. Att skicka in en ansökan på engelska är sällan ett problem. Kruxet är snarare hur man ska skriva och vad arbetsgivarna vill veta. Det finns nämligen kulturella skillnader mellan länder.

Erik Fors-Andrée. Foto: Helena Wahlman.

– Utan hjälp kan det vara svårt att knäcka koderna för den svenska arbetsmarknaden. Chanserna att få ett jobb i Sverige är större om man förstår hur man skriver en ansökan och presenterar sig, säger Erik Fors-Andrée, vd och grundare av företaget Go Monday som bland annat granskar jobbansökningar från medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Mer personliga ansökningar i Sverige

Erik Fors-Andrée har flera exempel på kulturella skillnader i jobbansökningar.

– I inget annat land är jobbansökningar så personliga som i Sverige. Skillnaden avspeglas i vad breven kallas. I Sverige säger vi det personliga brevet. På engelska kallas det cover letter och är i stort sett ett cv:t i ett annat format.

Karriärstöd på engelska

Sveriges Ingenjörer erbjuder utan kostnad följande granskningar på engelska:

  • Cv
  • Personligt brev
  • Linkedinprofil

Granskningarna utförs av Go Monday. Ladda upp det som du vill ha granskat här.

Du får feedback på engelska inom 48 timmar, även under helger.

Fler karriärtjänster på engelska:

Det vanligaste misstaget i utländska jobbansökningar är just att de inte är tillräckligt personliga. Utländska ingenjörer radar upp utbildningar och certifieringar stället för att beskriva sin kompetens, sina styrkor och erfarenheter.

I vissa länder är det också vanligt att framhäva sig själv genom att hänvisa till andra. Man skriver till exempel att man har studerat för den framstående professorn x. Det är en kultur där det är andras meriter som gör kandidaten framgångsrik.

Kort cv och starka känslor i USA

I USA är det normalt att uttrycka starka känslor i sin ansökan. Man skriver ofta ”I love” – att man älskar något som ingår i jobbet.

– I Sverige använder vi sällan så starka ord. Det kan kännas överdrivet och inte ens trovärdigt.

När man skriver ett cv finns det också kulturella skillnader, framför allt när det gäller längden. I USA är normen för en cv en sida, i Sverige två sidor och i övriga Europa ibland tre till fyra sidor.

– Det är viktigt att komma ihåg att relevansen i din cv är viktig. Inrikta dig på det som är mest relevant för den tjänst du söker.

Medlemmar i Sveriges Ingenjörer kan också få sina Linkedin-profiler på engelska granskade. Erik Fors Andrée säger att även där saknas ofta den personliga beskrivningen. I profilen finns en flik som heter Om mig/About.

– Den ska man fylla i och tänk på att ett cv aldrig får ett jobb, det är en människa som får jobb.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER