Nu kan du få din jobbansökan på engelska granskad

Utan hjälp kan det vara svårt att knäcka koderna för den svenska arbetsmarknaden. Foto: Getty Images.

Att skriva en bra jobbansökan tycker många är svårt. Ännu svårare blir det om man söker jobb i ett nytt land. Därför erbjuder Sveriges Ingenjörer granskning av cv, personliga brev och Linkedinprofiler även på engelska.

Here you can read the article in English.

Sverige har ett stort behov av ingenjörer och många som jobbar här kommer från andra länder. Att skicka in en ansökan på engelska är sällan ett problem. Kruxet är snarare hur man ska skriva och vad arbetsgivarna vill veta. Det finns nämligen kulturella skillnader mellan länder.

Erik Fors-Andrée. Foto: Helena Wahlman.

– Utan hjälp kan det vara svårt att knäcka koderna för den svenska arbetsmarknaden. Chanserna att få ett jobb i Sverige är större om man förstår hur man skriver en ansökan och presenterar sig, säger Erik Fors-Andrée, vd och grundare av företaget Go Monday som bland annat granskar jobbansökningar från medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Mer personliga ansökningar i Sverige

Erik Fors-Andrée har flera exempel på kulturella skillnader i jobbansökningar.

– I inget annat land är jobbansökningar så personliga som i Sverige. Skillnaden avspeglas i vad breven kallas. I Sverige säger vi det personliga brevet. På engelska kallas det cover letter och är i stort sett ett cv:t i ett annat format.

Karriärstöd på engelska

Sveriges Ingenjörer erbjuder utan kostnad följande granskningar på engelska:

  • Cv
  • Personligt brev
  • Linkedinprofil

Granskningarna utförs av Go Monday. Ladda upp det som du vill ha granskat här.

Du får feedback på engelska inom 48 timmar, även under helger.

Fler karriärtjänster på engelska:

Det vanligaste misstaget i utländska jobbansökningar är just att de inte är tillräckligt personliga. Utländska ingenjörer radar upp utbildningar och certifieringar stället för att beskriva sin kompetens, sina styrkor och erfarenheter.

I vissa länder är det också vanligt att framhäva sig själv genom att hänvisa till andra. Man skriver till exempel att man har studerat för den framstående professorn x. Det är en kultur där det är andras meriter som gör kandidaten framgångsrik.

Kort cv och starka känslor i USA

I USA är det normalt att uttrycka starka känslor i sin ansökan. Man skriver ofta ”I love” – att man älskar något som ingår i jobbet.

– I Sverige använder vi sällan så starka ord. Det kan kännas överdrivet och inte ens trovärdigt.

När man skriver ett cv finns det också kulturella skillnader, framför allt när det gäller längden. I USA är normen för en cv en sida, i Sverige två sidor och i övriga Europa ibland tre till fyra sidor.

– Det är viktigt att komma ihåg att relevansen i din cv är viktig. Inrikta dig på det som är mest relevant för den tjänst du söker.

Medlemmar i Sveriges Ingenjörer kan också få sina Linkedin-profiler på engelska granskade. Erik Fors Andrée säger att även där saknas ofta den personliga beskrivningen. I profilen finns en flik som heter Om mig/About.

– Den ska man fylla i och tänk på att ett cv aldrig får ett jobb, det är en människa som får jobb.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Inget kollektivavtal? Så kan du få hjälp att ställa om i karriären

Inget kollektivavtal? Så kan du få hjälp att ställa om i karriären

Om du inte omfattas av kollektivavtal kan Kammarkollegiets omställningsorganisation vara en väg att gå. Här kan även egenföretagare få hjälp kring ansökan av omställningsstudiestöd.
Fler artiklar