Får man komma med shorts till jobbet?

Kan man klä sig hur som helst på jobbet? Foto: Getty Images

Varma sommardagar när solen gassar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Ola Sundström är jurist och chef för enheten för förhandling och utveckling på Sveriges Ingenjörer. Han konstaterar att sommarklädsel, om man får ha korta shorts, kjol eller sandaler med öppen tå på arbetsplatsen, inte är något som regleras i lagen.

– Det finns ingen generell lag som reglerar vad man får ha på arbetsplatsen, konstaterar han.

Rätt att ta fram en policy

Däremot har arbetsgivare arbetsledningsrätt. De har med andra ord rätt att själva ta fram en klädpolicy där de tydliggör hur arbetstagarna ska klä sig på arbetsplatsen.

Ofta gör man det i verksamheter där de anställda möter kunder och representerar företaget. Där kan det finnas en policy som kräver att de anställda ska klä sig på ett representativt eller propert sätt.

– Men även här kan det vara lite otydligt vad som gäller. Vad är en proper klädsel? Hur korta och tajta kan shortsen vara, är det okej att ha bara axlar? säger Ola Sundström.

Tydlig uttalad och rimlig

Finns en tydlig klädkod är man däremot alltid skyldig att följa den. Kräver arbetsgivaren långa byxor så är det det som gäller.

Vad gör man då om man inte ställer upp på klädpolicyn och ändå vill ha korta shorts och sandaler?

– Om policyn är helt orimlig så är det bästa man kan göra att ta upp den till diskussion. Är det rimligt att kräva att man ska klä sig på ett visst sätt även om man inte möter kunder? Om det är väldigt varmt på arbetsplatsen kan man dessutom göra det till en arbetsmiljöfråga, tipsar han.

Om det finns en klädpolicy som är viktig för arbetsplatsen kan man ställa krav på att den ska vara tydlig, proportionerlig och väl presenterad för medarbetarna. Så länge policyn inte strider mot diskrimineringslagen eller god sed så finns det inget rent juridiskt man kan göra.

– Då kan man inte heller strunta i den, förklarar han.

Vad händer om jag vägrar att följa klädkoden?

– Då får du förmodligen en tillsägning, men om du fortsätter vägra så kan arbetsgivaren vidta arbetsrättsliga åtgärder. I värsta fall riskerar du att förlora jobbet. Att inte följa anvisad klädkod kan vara ett brott mot anställningsavtalet, men att driva det till domstol är också det enda sättet att få en policy rättsligt prövad.

Vad kan man göra om man stör sig på en kollegas klädsel?

– Det är bara arbetsgivaren som har möjlighet att påverka hur de anställda klär sig – och då via en policy. Om det inte handlar om förargelseväckande beteende eller att klädseln på något sätt väcker anstöt så har du inte möjlighet att ha synpunkter på dina kollegors klädsel, på samma sätt som du inte heller kan styra över vad en vän har på sig, säger Ola Sundström.

Mer eller mindre uttalad

Om det inte handlar om uniformer, eller att arbetstagaren behöver klä sig på ett visst sätt av hygienskäl, så är klädfrågan framför allt en social fråga, konstaterar Ola Sundström.  Olika arbetsplatser har olika klädkoder och de kan vara mer eller mindre uttalade. En advokat måste kanske klä sig i kostym medan en systemutvecklare kan ha en mer avslappnad klädsel.

Det vanliga inom ingenjörsyrken är dock att det inte finns någon uttalad klädkod.

– Då kan inte chefen heller ha arbetsrättsliga synpunkter på din klädsel, säger Ola Sundström.

Så då är det okej att komma med shorts till jobbet när det är varmt?

– Ja, såvida det inte finns någon uttalad policy som kräver långa byxor på jobbet.

5 kommentarer

 • Nisse

  Ola och Kalle jobbar på samma avdelning, gör samma saker och är exakt lika duktiga på sitt jobb.
  Det saknas klädkod på jobbet.
  Ola klär sig i t-shirt, bermuda-shorts, och tofflor.
  Kalle har alltid kostym på sig.

  Nu ska en av dem befodras till chef för avdelningen. Gissa vem som får jobbet?

  18 augusti 2023
 • Lena

  Jag har svårt att se att professionalismen skulle sitta i klädseln. Så länge man är hel och ren tycker jag att shorts är helt ok (och även kjol i varierande längd…).

  13 juni 2023
 • Hans

  Man går aldrig till jobbet i shorts. Det handlar om hänsyn till kollegor, grundläggande etikett och att uppträda professionellt.

  03 juni 2023
  • Mattias

   Enligt vem?
   Har arbetsgivaren problem med det, så får denne först se till att shortsen inte behövs p.g.a. temperaturen.

   14 juni 2023
 • A

  Så länge du levererar resultat som kunden accepterar, och beställer

  Är du nitty gritty i en inte kundfokuserad del av organisationen, who cares! Då är det viktigaste att de anställda trivs så på med shorts 😀

  02 juni 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Inget kollektivavtal? Så kan du få hjälp att ställa om i karriären

Inget kollektivavtal? Så kan du få hjälp att ställa om i karriären

Om du inte omfattas av kollektivavtal kan Kammarkollegiets omställningsorganisation vara en väg att gå. Här kan även egenföretagare få hjälp kring ansökan av omställningsstudiestöd.
Fler artiklar