Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVåga ta ett sabbatsår från karriären – “Det är trendigt”

Våga ta ett sabbatsår från karriären – “Det är trendigt”

Ingenjören Tina Mannegren sa upp sig och tog ett sabbatsår för att resa. “Jag tror definitivt att den här typen av fenomen kommer att bli vanligare”, säger rekryteringsspecialisten Kristin Olofsson.

– Jag har alltid drömt om att skita i allt och bara dra. Så jag tänkte, varför inte?

Orden kommer från Tina Mannegren, civilingenjör i industriell ekonomi från Linköpings universitet. Hösten 2021 sa hon upp sig från sitt jobb för att resa. Då hade hon arbetat drygt 5 år efter examen.

Tina Mannegren

– När jag sa upp mig frågade folk vad jag skulle göra. ‘Det vet jag inte, det är därför jag säger upp mig’, blev svaret. Folk fattade inte alls, säger hon och skrattar.

Under sitt sabbatsår reste hon till Spanien, Portugal, Sydamerika och USA.

För Tina Mannegren kändes det bäst att säga upp sig istället för att be om tjänstledigt.

– Jag ville inte hamna i en situation där jag bara gled tillbaka till någonting. Det är egentligen ett dåligt råd, man har ingen säkerhet och har sämre skydd från A-kassan.

Inte bara positiva reaktioner

Inför beslutet var hon inte orolig för det skulle påverka karriären, men blev något förvånad när hon kom hem sommaren 2022 och skulle börja söka nytt jobb.

– De flesta arbetsgivare vill vara moderna och tycka att det är en härlig och bra grej. Det finns en ambition att man ska kunna göra sådana här saker. Men det var inte bara positiva reaktioner när jag sökte jobb. En del höjde på ögonbrynen. Om jag hade vetat reaktionerna i förväg hade jag nog tänkt efter en extra gång. Men på det stora hela var det inga problem, säger Tina Mannegren.

Samtidigt säger hon att hon bara vill jobba på arbetsplatser som har liknande värderingar som hon själv och menar att det blev en bra utrensningfunktion.

Och visst löste det sig med jobb för Tina Mannegren. Hon arbetar i dag som managementkonsult, ett jobb som påminner om det hon hade innan sitt sabbatsår.

– Jag har egentligen samma typ av liv nu som jag hade innan jag åkte iväg. Skillnaden är att jag då inte uppskattade det på samma sätt. Nu vet jag att jag har valt det här och den känslan är fantastisk.

Experten: “Gammaldags sätt att tänka”

Kristin Olofsson är senior rekryteringsspecialist på Randstad. Hon tycker inte att man ska vara rädd för hur ett hål i cv:t “ska se ut”, särskilt inte när man redan har arbetat några år.

Kristin Olofsson, senior rekryteringsspecialist på Randstad

– Det jag letar efter är kompetensen för jobbet.

Samtidigt säger hon att hon kan tänka sig att rekryterare eller arbetsgivare kan bli nervösa över sabbatsår.

– Rädsla kickar igång stress som blockerar våra tankeprocesser. Vi blir dummare när vi blir rädda och det gör att vi går mer på magkänsla än på att vara rationella, säger hon och fortsätter:

– Man kan bli lite rädd när man ska rekrytera till en viktig roll. Då kan det finnas någon annan kandidat som kanske inte har tagit sabbatsår, och det kan vara lättare att gå på den.

Men hon menar att det är väldigt olika, och att fler och fler arbetsgivare är på väg bort från det.

– Jag skulle säga att det är ett gammaldags sätt att tänka.

Inte konstigare än föräldraledighet – eller?

Tina Mannegren reflekterar över att många faktiskt är borta från karriären under en längre tid, men i samband med föräldraledighet.

– Då är det helt accepterat. Jag tror att sabbatsår från karriären kommer att bli mer och mer accepterat och framför allt vanligare också.

Kristin Olofsson tror att anledningen till att sabbatsår från karriären väcker fler frågor än föräldraledighet handlar om ovana.

– Många säger dessutom att de längtar tillbaka till jobbet under föräldraledigheten, att de har fått ett helt annat perspektiv på saker och ting och är mer effektiva, säger hon.

Tina Mannegren beskriver en liknande känsla efter sitt sabbatsår.

– Min insikt var att jobbet jag hade haft innan var superkul. Jag var så peppad på att börja igen. Jag trodde att jag aldrig mer skulle vilja jobba när jag sa upp mig, men det var helt tvärtom. Det var en bra insikt för mig.

“Trendigt att ta ett sabbatsår”

Synen på sabbatsår, men även kopplingen mellan karriär och identitet, håller på att förändras tror Kristin Olofsson.

– Både med generation Z men också efter pandemin där vi fick möjlighet att spendera mer tid hemma. Jobbet väger inte lika tungt längre. Jag tror definitivt att den här typen av fenomen kommer att bli vanligare. Det är trendigt att ta ett sabbatsår.

Hon menar att arbetsgivarnas synsätt på sabbatsår blir ett sätt att visa vilka man är på riktigt, både i nyrekrytering och om medarbetare ber om tjänstledigt.

– Bara för att man tar en paus betyder det inte att man inte tycker om sitt jobb. Det kan vara något man har tänkt på länge och verkligen vill prioritera, säger Kristin Olofsson.

Tina Mannegren slår ett slag för att det inte behöver vara så komplicerat och att det går att börja i mindre skala.

– Det är många som sitter fast i ekorrhjulet och har så många möjligheter att göra något annat, men de tror inte att de har det. Obetald semester är en möjlighet. Ta en extra vecka under året som en start.

Caroline Le Ridou

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.