Så mycket tjänar myndighetscheferna

Foto: Mostphotos.

Rikspolischefen Anders Thornberg är även i år den högst betalda myndighetschefen. Bland rektorer på statliga lärosäten med ingenjörsutbildningar är det Anders Hagfeldt på Uppsala universitet som har den högsta lönen.

Det är regeringen som fastställer löner för de flesta myndighetschefer inom staten. Beslutet om årets löner togs i juni, men de nya lönerna gäller retroaktivt från 1 oktober 2022.

Fackförbundet ST:s medlemstidning Publikt gjorde nyligen en sammanställning av de statliga myndighetschefernas löneökningar och nya löner. Ingenjören har tagit del av sammanställningen över de drygt 200 myndigheterna och valt ut 40 stycken med en teknisk inriktning eller omfattande it-verksamhet – och därmed en stor andel anställda ingenjörer.

På listan med de 40 myndighetscheferna finns rektorer för några större lärosäten. Ingenjören har också gjort en separat sammanställning av lönerna för rektorer på de statliga lärosäten som utbildar ingenjörer.

Rikspolischefen tjänar mest

Den högst betalda myndighetschefen är rikspolischefen Anders Thornberg som tjänar
179 900 kronor i månaden. Dock var hans löneökning på 1,75 procent lägre än den genomsnittliga löneökningen på 1,8 procent bland chefer som lönesätts av regeringen.

Näst mest tjänar Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg med 176 500 kronor i månaden och på tredje plats finns Försvarsmaktens ÖB Micael Bydén med en månadslön på 173 500 kronor.

Två myndighetschefer på Ingenjörens 40-topplista fick löneökningar över tre procent. Det är Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg som fick en löneökning på 3,36 procent och Hans Adolfsson, rektor för Umeå universitet, som fick en löneökning på 3,19 procent.

Se 40 myndighetschefers nya löner i tabellen.  

Uppsala i topp bland rektorerna

I den sammanställning av myndighetschefernas löner som tidningen Publikt har gjort finns rektorer för 17 lärosäten i Sverige som erbjuder ingenjörsutbildningar. (Några lärosäten, exempelvis Chalmers, är inte statliga och finns därför inte med i sammanställningen).

Den högsta lönen, 131 900 kronor, har Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt. Tätt efter finns rektorn för Lunds universitet Erik Renström som tjänar 131 500 kronor i månaden. Dessa två fick också bland de högsta löneökningarna, 2,89 respektive 2,90 procent.

På tredje plats på rektorernas lönelista finns KTH:s nytillträdde rektor Anders Söderholm som har en månadslön på 129 700 (han tillträdde i december 2022). Den största löneökningen, 3,19 procent, fick rektorn för Umeå universitet, Hans Adolfsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
  • Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

    Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

    Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
  • Gunnar Bergström och Malin Werling

    Hur sjuk kan man vara och ändå jobba?

    Många jobbar fastän de är sjuka. Men är det så smart? När är det bättre att sjukskriva sig? Här svarar en professor och en företagsläkare.
  • Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Vad kostar det att sjukskriva sig? Tjänar man på att sjukskriva sig mitt på dagen? Och vad händer om man sjukskriver sig flera gånger samma vecka?
  • March: News from Ingenjören in English

    March: News from Ingenjören in English

    Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
Fler artiklar