Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå mycket tjänar myndighetscheferna

Så mycket tjänar myndighetscheferna

Rikspolischefen Anders Thornberg är även i år den högst betalda myndighetschefen. Bland rektorer på statliga lärosäten med ingenjörsutbildningar är det Anders Hagfeldt på Uppsala universitet som har den högsta lönen.

Det är regeringen som fastställer löner för de flesta myndighetschefer inom staten. Beslutet om årets löner togs i juni, men de nya lönerna gäller retroaktivt från 1 oktober 2022.

Fackförbundet ST:s medlemstidning Publikt gjorde nyligen en sammanställning av de statliga myndighetschefernas löneökningar och nya löner. Ingenjören har tagit del av sammanställningen över de drygt 200 myndigheterna och valt ut 40 stycken med en teknisk inriktning eller omfattande it-verksamhet – och därmed en stor andel anställda ingenjörer.

På listan med de 40 myndighetscheferna finns rektorer för några större lärosäten. Ingenjören har också gjort en separat sammanställning av lönerna för rektorer på de statliga lärosäten som utbildar ingenjörer.

Rikspolischefen tjänar mest

Den högst betalda myndighetschefen är rikspolischefen Anders Thornberg som tjänar
179 900 kronor i månaden. Dock var hans löneökning på 1,75 procent lägre än den genomsnittliga löneökningen på 1,8 procent bland chefer som lönesätts av regeringen.

Näst mest tjänar Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg med 176 500 kronor i månaden och på tredje plats finns Försvarsmaktens ÖB Micael Bydén med en månadslön på 173 500 kronor.

Två myndighetschefer på Ingenjörens 40-topplista fick löneökningar över tre procent. Det är Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg som fick en löneökning på 3,36 procent och Hans Adolfsson, rektor för Umeå universitet, som fick en löneökning på 3,19 procent.

Se 40 myndighetschefers nya löner i tabellen.  

Uppsala i topp bland rektorerna

I den sammanställning av myndighetschefernas löner som tidningen Publikt har gjort finns rektorer för 17 lärosäten i Sverige som erbjuder ingenjörsutbildningar. (Några lärosäten, exempelvis Chalmers, är inte statliga och finns därför inte med i sammanställningen).

Den högsta lönen, 131 900 kronor, har Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt. Tätt efter finns rektorn för Lunds universitet Erik Renström som tjänar 131 500 kronor i månaden. Dessa två fick också bland de högsta löneökningarna, 2,89 respektive 2,90 procent.

På tredje plats på rektorernas lönelista finns KTH:s nytillträdde rektor Anders Söderholm som har en månadslön på 129 700 (han tillträdde i december 2022). Den största löneökningen, 3,19 procent, fick rektorn för Umeå universitet, Hans Adolfsson.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.