Så skiljer ingenjörers löner mellan länen 2022

Luleå och Stockholm
Norrbotten och Stockholms län har lägst respektive högst ingenjörslöner. Men väger löneskillnaden upp skillnaden i boendekostnad? Foto: Roland Lundgren och Mikael Damkier, Mostphotos

Stockholm har högst ingenjörslöner, alla kategorier. Tvåa sett till medellön kommer Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer. Men rensar man för ålder, utbildning och befattning är mönstret likt tidigare år.

Högst ingenjörslöner är det i storstadsområdena. Lägst är de i norra Sverige. Det visar Sveriges Ingenjörers statistik över lönerna i privat sektor för 2022, när hänsyn tagits till skillnader i utbildningsnivå, befattningsnivå, ålder samt om rätten till särskild övertidsersättning är bortförhandlad eller inte – vilket kallas det relativa löneläget.

Ett relativt löneläge på 100 visar att länets löner motsvarar medellönen i riket. I Sveriges Ingenjörers statistik hamnar Stockholm högst med ett relativt löneläge på 107,3 och Norrbotten lägst med 90,0. (en tabell med relativa lönelägen, medel- och medianlöner finns längst ner i artikeln)

Ökad skillnad förvånar

Jämfört med 2017 är skillnaden större. Då låg Stockholm på 106,9 och Västernorrland, som då hade lägst, låg på 91,4 (Norrbotten hade då 92,4).

Utvecklingen förvånar Sveriges Ingenjörers samhällspolitiske chef Johan Kreicbergs. Han menar att satsningarna på grön industri i norr borde ha lett till högre löner där. Både för att locka dit ingenjörer och för att ”vårda lönerna” och behålla dem som redan jobbar där.

– Jag hade förväntat mig att se en tendens att löneläget pressas ihop. Men det vi ser, som bygger på 75 000 personer, är en tendens att skillnaderna drygats ut.

Förklaringar och möjligheter

Vad finns det för förklaringar till skillnaderna på arbetstagarsidan?

– Vi har en situation där de enda som flyttar till jobb, i stort sett, är unga människor, och det gäller inte bara för ingenjörer utan för hela arbetsmarknaden. Det gör att man kan upprätthålla stora löneskillnader. Och så är det bostadspriserna. Jobbar man i norra Sverige och får 15 procent högre lön i Stockholm, så frågar man sig ”Vad kostar en bostad där?” och kommer fram till att ”Då bor jag kvar här”.

I Sveriges Ingenjörers lönestatistik är det tydligt att det som ger störst löneökning är att byta jobb – vilket är lättare i större städer där det finns fler arbetsgivare att välja mellan. Men Johan Kreicbergs pekar på ökningen av distansarbete, och tycker att fler borde se vilka öppningar det ger.

– Försök utnyttja möjligheterna som finns. Kan du jobba lite längre bort om du bara behöver vara på plats 1–2 dagar per vecka? Då har man fler arbetsgivare att välja bland, säger han.

”Höj lönerna med 20 procent och se vad som händer”

Men arbetsgivarna, särskilt de i norr, varför har de inte höjt lönerna? Nyligen uttalade sig SSAB, LKAB och Boliden i Piteå-Tidningen och sa att lönerna inte är det viktigaste för att locka ingenjörer (läs om det här Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr där även Northvolt svarar).

Johan Kreicbergs förstår resonemanget men tror att arbetsgivarna behöver ändra sig.

– Det är klart att andra faktorer än lön också spelar roll, men jag har svårt att se hur företagen ska klara rekryteringen om de har den här inställningen. Lönen är alltid en faktor. Jag vet inte om de byggt expansionsplanerna på att ”här kan man rekrytera billigt”, i så fall förstår jag att de sitter i svårighet att rekrytera ingenjörer.

– Jag tror att de kommer att bli tvungna att tänka om. Faktum kvarstår, dra upp lönerna med 20 procent så får vi se vad som händer.

Medel- och medianlön ändrar ordningen

Har du svarat på årets löneenkät?

Bidra till att göra lönestatistiken så rättvisande som möjligt. Om du är medlem i Sveriges Ingenjörer och inte har svarat på årets enkät än kan du göra det på den här länken.

Tittar man på medellön (utan att rensa för ålder/befattning etc) ligger Stockholm, Halland, Skåne och Gävleborg i topp för civilingenjörer, och Stockholm, Blekinge, Skåne och Södermanland i topp för högskoleingenjörer. Lägst ligger Norrbotten, Västerbotten och Jämtland för civilingenjörer och Jönköping, Värmland och Jämtland för högskoleingenjörer.

Ett län som sticker ut är Uppsala som hamnar långt ner på listan över medellöner för civilingenjörer, plats 13. Men när man rensar för ålder och annat ligger länet på plats 3 i relativt löneläge. Blekinge gör motsatt resa för högskoleingenjörer. De har de näst högsta medel- och medianlönerna i landet – och högre medellön än civilingenjörerna i länet. Men i relativt löneläge ligger Blekinge på plats 14. Det vill säga, det finns bakomliggande faktorer som gör att löneläget skiljer sig åt mellan länen.

Här är hela listan med relativt löneläge, medellön och medianlön för alla län. Klicka på kolumnrubrikerna för att sortera om listan på annat än relativt löneläge (klicka två gånger för att sortera från största till minsta).

8 kommentarer

  • Civilingenjör

    Pinsamt låga löner. Ta Örebro i mitten som exempel. Medianen ligger på bara 53 000?! Helt otroligt, om man jämför till exempel revisorer eller jurister som har betydligt högre löner och kortare utbildningstider bakom sig. För att inte tala om hur många som faktiskt klarar av ingenjörsutbildningarna, speciellt civilingenjörsutbildningar.

    En annan faktor som bidrar till det dåliga löneläget är avsaknanden av karriärsteg och specialisttjänster inom många civilingenjörsyrken på svenska industriföretag. Finns en hel del rena managementtjänster att välja på om man föredrar det. Den tekniska kunskapen är däremot värd ytterst lite. Man förväntas hjälpa till att ta beslut, designa program och utbilda nya när lönen mellan en nyexad och någon som har jobbat i 10 år är mindre än 10 000kr. Man är i princip en motsvarighet till äldre tiders industriarbetare. Att man sedan pratar om att man måste stärka matematik/teknikkunskaperna på gymnasiet är ännu märkligare. Vad får man för det när man är klar? Ingenting, man kommer att vara en ”vanlig” mjukvaruutvecklare eller systemingenjör eller dylikt, bland alla andra, med samma lön. Ett mycket bättre val är yrkeshögskola i ett par år, då kommer man ut och har samma lön som högskoleingenjörerna, eller civilingenjörerna. Till och med i skolan har man infört förstelärartjänsten, med ett bra påslag om 5000/10 000.

    Svensk industri måste tänka om när det gäller hur man behandlar ingenjörer med teknisk kompetens och erfarenhet, som är grundbasen i att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga.

    02 juni 2024
  • Marcus

    Finns det lite mer ”högupplöst” statistik? Jag tänker då främst på Västra Götaland där Göteborg av uppenbara skäl bestämmer hur statistiken ser ut. Men det är en stor region med områden som inte ligger i närheten av dessa löner.

    29 februari 2024
    • Karin Thorsell

      Hej, Jag tittade nu snabbt i Saco lönesök och där går det i alla fall att välja just Göteborg, om du väljer avancerat läge. Så då går det ju att jämföra den siffran med den för hela Västra Götalandsregionen. /Karin Thorsell, Ingenjörenredaktionen

      29 februari 2024
  • Mikael

    Vad är relativt löneläge relativt till? Till exempel Västra götaland har högre rel. löneläge än Västmanland, trots att medellönen och medianlönen är lägre för civ. ing. Eller är det viktat även med högskoleingenjörer? Eller är det lokalt relativt per län?

    07 december 2023
    • Karin Thorsell

      För det relativa löneläget har man tagit hänsyn till skillnader i utbildningsnivå, befattningsnivå, ålder samt om rätten till särskild övertidsersättning är bortförhandlad eller inte. Ett län som ligger på en lägre placering vad gäller medellön kan göra det för att det till exempel för att det är fler unga där. Men det relativa löneläget visar hur skillnaden är när man jämför personer med samma ålder, befattning etcetera. Om alla ingenjörer var lika gamla, hade samma befattning etc i hela landet så skulle medel-/median och relativa löner sammanfalla. Men så är det ju inte, och därför används det relativa löneläget för att visa hur stor skillnaden är när man väger in olika bakgrundsfaktorer. /Karin Thorsell, redaktionen

      08 december 2023
  • Hans-Olof Karlsson Hjorth

    Var är kartan över statliga ingenjörer? De borde vara lätt att göra fast en kanske får göra större urvalsområden: storstäder respektive omland i Götaland, Svealand och norra Sverige (Norrland)

    07 december 2023
    • Karin Thorsell

      Vi kollar upp vad som är möjligt att få fram och återkommer med en artikel om det om vi kan få fram statistiken. /Karin Thorsell, redaktionen

      07 december 2023
    • Karin Thorsell

      Hej igen, Den här artikeln är visserligen tre år gammal, men redovisar statliga löner (och andra sektorer) uppdelat på Stockholm, Göteborg, Malmö och övriga landet: https://ingenjoren.se/2020/10/21/sa-mycket-skiljer-sig-ingenjorers-loner/

      07 december 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt