Nya lönestatistiken: ”Stirra dig inte blind på medel- och medianlönen”

Nu har Sveriges Ingenjörer uppdaterat Saco lönesök med 2023 års löner. Illustration: Getty Images.

Nu har Saco lönesök uppdaterats med 78 700 ingenjörslöner och det märks att intresset för Sveriges Ingenjörers lönestatistik är stort. Söktrycket var som alltid högt de första dagarna.  

Förra veckan uppdaterades lönedatabasen Saco lönesök med uppgifterna som Sveriges Ingenjörers medlemmar lämnat i den årliga löneenkäten. Jämfört med förra året har fler medlemmar svarat.

– I år har 60 procent av medlemmarna svarat på löneenkäten och det är en liten ökning mot förra året. Det är vi väldigt nöjda med så tack till alla medlemmar som svarat och bidrar till lönestatistiken, säger Anna Ihrfors Wikström, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

Att få upp svarsfrekvensen är ett viktigt mål varje år eftersom det gör kvaliteten på statistiken bättre.

– Ju fler som svarar desto bättre blir underlaget. Framför allt påverkar det resultaten när man bryter ner lönestatistiken för att kunna göra de mest relevanta jämförelserna, säger Anna Ihrfors Wikström.

Räkna upp lönen om du byter jobb

Löneenkäten skickas ut i oktober varje år och stängs i slutet av januari. Det är alltid ett stort intresse när den nya lönestatistiken kommer ut och sedan Sveriges Ingenjörer uppdaterade Saco lönesök i början på förra veckan har 15 500 medlemmar redan sökt i databasen.

Trafiken till Saco lönesök är också hög under april och maj då många har sin årliga lönerevision. Det är också vanligt att man söka i lönestatistiken i samband med att man byter jobb. De som förhandlar lön måste dock tänka på att det är 2023 års löner som finns i databasen.

– Då behöver man räkna upp lönen, ett tips är att titta på de individuella ökningstalen, säger Anna Ihrfors Wikström.

I Saco lönesök visas både medellön och medianlön men också den övre och under kvartilen och den 10:de och 90:de percentilen.

Hur ska man veta vilken lön man ska jämföra med sin egen?

– Det är förstås svårt att ge ett generellt svar på. Jag brukar säga att om man ska förhandla sin lön ska man inte ska stirra sig blind på medel- och medianlönen. Se dem som riktvärden men dra dig hellre mot den övre kvartilen.  Ju mer specialiserad du är desto högre lönekrav ska du ha.

Lämna en kommentar

Senaste nytt