Nytt jobb efter en utmattning – tänk så här

Förbered dig inför intervjun så att du kan svara på eventuella frågor om din utmattning på ett ärligt men konstruktivt sätt. Foto: Getty Images

Hur ska man tänka när man söker nytt jobb efter en utmattning? Måste man berätta det för den nya arbetsgivaren? Och hur vet man att den nya arbetsplatsen kommer att fungera bra? Här ger en stressexpert och en rekryterare sina bästa råd.

Det är inte ovanligt att man vill byta jobb efter utbrändhet. Att gå tillbaka till det arbete som blev orsaken till sjukskrivningen kan vara svårt. Att byta jobb kan därför kännas som en bra nystart.

– Det kan vara många olika orsaker som gör att man inte vill eller att det inte är lämpligt att stanna kvar hos sin gamla arbetsgivare. Det är kanske en giftig arbetsmiljö, men det kan även handla om att arbetsgivaren inte är villig att göra nödvändiga anpassningar, säger Giorgio Grossi, beteendevetare, docent i medicinsk psykologi och psykoterapeut.

Vanligt att vilja byta jobb

Giorgio Grossi har under många år varit med och drivit Stressmottagningen i Stockholm som fram till i juni var en del av vårdvalet. Nu driver han denna som en virtuell stressmottagning, där man kan ta del av kunskap, övningar och filmer samt även få kontakt för att få hjälp med stress och utmattning.

Giorgio Grossi. Foto Eva Lindblad.

Efter 23 år på Stressmottagningen där han mött många som drabbats av utmattning kan han konstatera att det är vanligt att man vill byta jobb. Men att byta jobb när man precis börjat återhämta sig är ingen bra idé.

– En utmattning påverkar både energi, koncentrationsförmåga, minne och planering. Att komma i balans igen är en förutsättning för att kunna söka ett nytt jobb och en tumregel är att du först ser till att rehabilitera dig i form, innan du börjar söka dig någon annanstans, förklarar han.

Stålsätt dig för det nya målet

Giorgio Grossis råd är att stanna kvar hos den gamla arbetsgivaren tills man är uppe i minst 50 procent och känner sig trygg i de redskap man fått med sig för att hantera sin arbetsvardag.

Använd första tiden till att träna upp sunda rutiner som stärker dig för ett hållbart arbetsliv – att ta pauser, göra en sak i taget, gå hem i tid och så vidare.

– Det kan vara tufft att komma tillbaka till en arbetsgivare man inte trivs med. Det gäller att stålsätta sig. Låt hornen växa ut i pannan, stärk dig själv och vara tydlig med att du har ett nytt mål i sikte, säger han.

Läs mellan raderna

Hur ska man då förhålla sig till sin tidigare utmattning när man börjar söka nytt jobb?

Rekryteringskonsulten May Molin tror att det är viktigt att själv ha koll på vad man behöver för att må bra på en arbetsplats och att vara vaksam på om den arbetsplats du söker är rätt för dig.

May Molin, Qrios.

Gör din research, läs mellan raderna i jobbannonsen eller lyssna med andra som jobbar där, om du har kontakter på företaget. Är det en strukturerad miljö, hur fungerar chefen i sitt ledarskap, är det omorganisationer på gång som kan stöka till det framöver?

När du sedan kommer på intervju kan du ställa de frågor som är viktiga för dig för att ta reda på om jobbet och chefen passar dig.

– När du kommit längre i rekryteringsprocessen kan du även be om att få prata med andra medarbetare och höra med dem hur det är på arbetsplatsen. Då kan du ställa fler frågor kring arbetsbelastningen och hur ledarskapet är, tipsar May Molin, rekryteringskonsult på Qrios.

Skriv det inte i ansökan

Även om utmattningen är orsaken till att du vill gå vidare tycker May Molin inte att det är något som du behöver ta upp i ditt CV eller i det personliga brevet. Det finns alltid en risk att det blir anledningen till att du sållas bort i ett tidigt läge.

– Skriv inte i ansökan att du varit utbränd. Kom ihåg att du inte heller är skyldig att berätta om det för arbetsgivaren, säger hon.

Däremot kan det komma upp frågor på intervjun där det kan vara rimligt att berätta om dina erfarenheter, särskilt om de ligger nära i tid. Skillnaden är att ni då börjat lära känna varandra och du har också en bättre kontroll över hur du vill prata om detta.

Boosta dig inför intervjun

May Molin tipsar om att förbereda sig inför intervjun, och öva, så att du kan svara på den typen av frågor på ett ärligt men konstruktivt sätt.

Fundera över vad arbetsgivaren kan tänkas undra över i ditt CV som du behöver förklara. Varför slutade du ditt förra jobb, varför finns eventuella luckor i ditt CV? Att vara väl förberedd ger dig också kontroll över situationen så att du kan använda frågorna för att lyfta fram dina erfarenheter på ett positivt sätt.

– Boosta dig själv inför intervjun. Att du blivit utbränd beror förmodligen på att du är en ambitiös person med stort driv. Dina erfarenheter kan dessutom vara värdefulla för en framtida arbetsgivare. Att du vet vad du söker och vilka behov du har är en tillgång för den nya arbetsgivaren, påminner hon.

Bär erfarenheten med stolthet

Giorgio Grossi betonar också att styrkan och självförtroendet från att ha gått igenom en utmattning är något man bör bära med stolthet när man söker nytt jobb.

Han konstaterar att många som gått igenom en utmattning säger att det är en erfarenhet de inte vill vara utan, även om det var jobbigt just då. Man har lärt sig nya saker om sig själv, fått insikt i vad som är viktigt i livet och hur man behöver prioritera för att må bra. Det är en kompetens som arbetsgivare borde uppskatta och är därför något man bör lyfta fram som en styrka – inte känna skam eller skuld inför.

– De arbetsgivare som inte är med på noterna selekterar bort sig själva. De är nog inte den arbetsgivaren du vill ha, betonar Giorgio Grossi.

Var beredd på bakslag

Dessutom påminner han om att se till att behålla sina hälsosamma rutiner när man väl hittat ett nytt jobb. Var även vaksam på när kroppen börjar säga ifrån – för bakslag kommer alltid att komma.

– Det finns alltid en risk att du i det läget får panik och hamnar tillbaka i ångestbubblan. Se istället till att ta hand om varningssignalerna och återta dina sunda rutiner, en sak i taget. Plocka fram din kunskap och fundera: Vad är det första jag behöver göra just nu? tipsar Giorgio Grossi.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar