Dags att förhandla din första lön? Så här förbereder du dig

Foto: Getty Images

Hur vässar man argumenten för första lönen på första jobbet? Här delar tre färska ingenjörer med sig av sina erfarenheter. ”Förbered dig och se till att du vågar förhandla”, tipsar Lisa Hellström, rådgivare på Sveriges Ingenjörer.

Elias gör just nu sina sista veckor som student på KTH. Snart är han färdig civilingenjör inom Industriell ekonomi och till hösten börjar han sitt första jobb på ett teknikkonsultföretag i Mellansverige. Men vägen dit har varit tuff.

– Jag hade sökt väldigt många jobb innan jag till slut fick komma på min första intervju. Så ser det också ut för många av mina studiekamrater. Det är svårt att hitta jobb som nyexad, berättar han.

Själva lönefrågan kändes därför mindre viktig när han väl fick ett jobberbjudande.

– Rent teoretiskt hade jag säkert kunnat förhandla upp lönen något, men samtidigt befinner man sig i en utsatt position. Erbjudandet låg ungefär där jag hade förväntat mig, runt 40 000 kronor, så det var inte så mycket att snacka om, säger han.

Gjorde sin research

För att ha koll på löneläget inför jobbintervjun gjorde han en del research där han bland annat kollade med andra i liknande branscher vad ingångslönen är och vad han skulle kunna förvänta sig. Han ställde även frågan till rekryteraren vad de brukar betala i ingångslön. 

Rekommenderad ingångslön

För 2024 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär minst 40 200 kronor per månad och du som är högskoleingenjör begär minst 38 100 kronor per månad i ingångslön. Dessutom ska du ha restids- och övertidsersättning.

Att använda sig av den rekommenderade ingångslönen från Sveriges Ingenjörer tycker han däremot kändes svårt.

– Lönen kan ju se så olika ut beroende på vilken utbildning man gått, vilket företag man jobbar på och var i landet man söker jobb. Eftersom jag inte är med i facket kunde jag inte heller söka i statistiken, förklarar han.

Lönen väger inte tyngst

Lönen är dock inte det som vägt tyngst för honom i jakten på jobb. Precis när han varit på sin första intervju blev han även kontaktad av ett företag inom IT-branschen. 

– Där kanske lönen hade varit bättre, men själva jobbet kändes inte lika intressant. Det som väger tyngre för mig är att hitta ett jobb som jag tycker verkar roligt och som passar med min inriktning. Och att det även finns bra möjligheter att avancera och göra karriär inom företaget. 

Lönenivåer är inte heller något som han och hans studiekamrater pratat om när de letat jobb. Stressen kring att överhuvudtaget hitta ett jobb har tagit mycket mer fokus. Men nu när han fått jobb har han faktiskt fått en del frågor kring vilken lön han blev erbjuden.

– Jag vet att den första lönen är viktig, att den sätter standarden för nästa löneförhandling. Samtidigt är det svårt, man har ju inte så mycket att förhandla om när man är helt nyutbildad och söker sitt första jobb. Min strategi är att satsa på att göra ett riktigt bra jobb och att ta upp frågan igen när provanställningen är slut. Då har jag förhoppningsvis lite mer under bältet för att kunna förhandla, säger Elias.

Jobbade parallellt med studierna

Det är snart ett år sedan Felix tog examen som civilingenjör. Jakten på jobb började tidigt och ett sommarjobb ledde till att han under hela det sista året arbetade som projektingenjör parallellt med studierna. När examen närmade sig fick han ett erbjudande om en fast anställning på företaget. 

– Jag blev erbjuden en lön på 33 400 kronor. Det kändes som en förolämpning faktiskt, med hänsyn till min erfarenhet i företaget och att de visste vad jag gick för. Plus att jag nu var färdigutbildad civilingenjör.

För att få lite bättre koll på löneläget för nyexade civilingenjörer gjorde han sin research och såg då att den rekommenderade ingångslönen från Sveriges Ingenjörer var betydligt högre än så. Men av andra, som hade ett par år i yrkeslivet, fick han höra att det är rimligare att förvänta sig en lön som ligger någon tusenlapp under den rekommenderade lönen. Efter en ny förhandling med arbetsgivaren fick han till slut en lön på 35 000 kronor.

Var ändå besviken

– Men även om jag lyckades förhandla upp min lön så var jag ändå besviken i efterhand. Jag valde senare att byta jobb, delvis på grund av lönen, men även för att jag inte heller kände att jag kunde utvecklas som jag ville på företaget, berättar han.

Felix förklarar att han förstår strategin bakom den rekommenderade ingångslönen och tycker också att det är bra att den ligger högt. Det blir ett värdefullt argument när man ska förhandla sin första lön och möta arbetsgivarnas bud. 

Samtidigt tycker han inte att man ska lägga för stor vikt vid lönen. Det råd som han själv fick var att hitta ett jobb på en bra arbetsplats, som ser bra ut på CV:t och där det även finns möjligheter att utvecklas.

– Visst ska man alltid försöka förhandla, men det är inte heller hela världen om man inte får den bästa lönen. Det är viktigare att du får erfarenhet och möjlighet att jobba med det du vill. Därefter kan du söka dig vidare och även få chansen att höja lönen.

Att förhandla lön var inte aktuellt

Vilma tog examen som civilingenjör förra sommaren och hade redan under våren skrivit på ett traineeavtal på ett stort industriföretag i en bransch som passade bra med hennes utbildning. Att förhandla lön var inte aktuellt.

– De erbjöd alla en fast summa 35 000 kronor. Då kändes det helt okej, även om den summan inte matchar vad vi borde få om man ser till de rekommenderade ingångslönerna för ingenjörer, säger hon. 

Det som lockade Vilma som trainee var möjligheten att få utforska hela företaget, nätverka och bygga på sin kompetens inom olika områden. Efter tranieeprogrammet som är på 18 månader finns möjlighet att få jobb inom det område som intresserar henne mest – och då även förhandla om sin lön, tänkte hon.

Men nu börjar hon tvivla på vilket förhandlingsläge hon egentligen har. Kollegor som blir färdiga i vår har alla fått samma löneerbjudande för sin nya anställning, utan möjlighet att förhandla, och de ligger fortfarande under den rekommenderade ingångslönen. 

Samtidigt kommer det in nya trainees som i år får 37 000 kronor i lön.

– Att de som börjar nu får högre lön än vi har efter ett år som traineer känns jättekonstigt, konstaterar hon.

Vill vässa sig inför nästa förhandling

Personligen tycker Vilma att det är bra att Sveriges Ingenjörer tar fram rekommenderade ingångslöner. Det ger något att utgå ifrån, en siffra att ta spärn mot i löneförhandlingar. Samtidigt upplever hon att hon är i en svår sits när hon nu är inne i sitt traineeprogram. Till sommaren kommer hennes lön att räknas upp, men någon möjlighet till förhandling finns det inte. 

– Lönen är förstås inte det viktigaste, men jag känner ändå att den ska matcha det man gör. Den kunskap, prestation och erfarenhet man skaffar sig också ska synas i lönen.

Inför nästa år, då hennes traineeprogram är slut, planerar hon att bygga på sina kunskaper kring att förhandla och samla på sig argument för att kunna stå upp för sina krav. En strategi är att ta reda på vad andra företag i liknande branscher betalar för hennes kompetens.

– Jag kommer att söka andra jobb för att se vad jag är värd och sedan prata med HR för att se om de kan matcha det. Jag vet inte om det kommer att göra någon skillnad. Dessutom hoppas jag att vi tranieer kan gå ihop som grupp och driva på en förändring tillsammans, säger Vilma.

Ta alltid chansen att förhandla

Lisa Hellström är rådgivare på Sveriges Ingenjörer. I sitt jobb möter hon många studenter som har frågor kring lön och löneförhandling inför sitt första jobb. Hon påminner om att lön alltid är en förhandlingsfråga, och att man ska vara medveten om att man har ett bra förhandlingsläge när man går in i en ny anställning. 

Hennes bästa råd till den som står inför en löneförhandling är därför att förbereda sig väl och vara beredd på att argumentera för sin sak.

– Våga förhandla din lön. Lönen är alltid individuell, försök därför att få till en förhandling även om det känns svårt när man är nyutexaminerad. Detta är särskilt viktigt på den första anställningen eftersom det blir utgångspunkten för kommande löneförhandlingar, förklarar Lisa Hellström.

Hur ska man tänka kring den rekommenderade ingångslönen, är det en miniminivå som man bör ha som nyexad ingenjör?

– Den rekommenderade ingångslönen är inte ett exakt bud, den kan alltså både bli lägre och högre beroende på arbetsuppgifter, bransch och övriga anställningsförhållanden. Det viktiga är att du ser till att lönen motsvarar det ansvar och de arbetsuppgifter som ingår i tjänsten. Men du ska absolut inte känna dig misslyckad om den blir lägre än den rekommenderade ingångslönen. Det är ofta fler saker än lön som har betydelse när man tar ett jobb och det kan därför vara bra att se till helheten. Finns det exempelvis andra förmåner som väger upp? 

Om man blir erbjuden en lön som är betydligt längre än den siffran som ni rekommenderar, vad kan man göra då? 

– Se till att förhandla det bud som arbetsgivaren ger. Lyft fram dina argument, förklara att den rekommenderade ingångslönen bygger på statistik och tidigare utfall för nyexaminerade och att det är ett rimligt anspråk. Kom också ihåg att ingångslönen är ett av flera verktyg man kan ha användning för när man förhandlar lön. Ett tips är att utgå från de krav som finns med i jobbannonsen och lyft dem i relation till dina egna kvalifikationer. Fundera även om du exempelvis har gått någon extra kurs, haft ett extraarbete eller något studieengagemang som är relevant för tjänsten.

– Om arbetsgivaren inte har möjlighet att möta ditt bud kanske det går att förhandla till sig andra förmåner som också har ett värde för dig, till exempel extra semesterdagar, lunchkort eller friskvårdsbidrag.

Vad utgår den rekommenderade ingångslönen ifrån? 

–  Den bygger på statistik som vi får fram genom de löneenkäter som vi gör varje år. Siffran räknas fram av statistikerna på förbundet och bygger på en kombination av lönestatistik, det senaste årets löneutveckling inom samtliga sektorer samt inflationen. 

Hur kan man använda sig av Saco lönesök för att se till att man hamnar på en bra nivå för just det jobb man söker?

– Detta är ett väldigt bra verktyg för att ta reda på vilken lön som är rimlig att kräva. Som medlem kan du söka på lönenivån för nyutexaminerade ingenjörer. Du kan även söka på det generella löneläget för tjänster med liknande arbetsuppgifter eller personer med samma utbildningsbakgrund. Det är dock viktigt att komma ihåg att statistiken bygger på föregående års lönenivåer, så kom ihåg att räkna upp summan för årets nivåer när du tar fram dina löneanspråk. 

– Kom också ihåg att du alltid kan kontakta oss på Sveriges ingenjörers rådgivning så kan vi hjälpa dig med dina frågor och funderingar. Du kan antingen ringa oss eller skicka ett meddelande via webben så hör vi av oss till dig, påminner Lisa Hellström.

5 tips: Så förbereder du dig inför löneförhandlingen

1. Se till att du är påläst. Läs på om branschen, företaget och tjänsten. Vilka är arbetsuppgifterna? Hur motsvarar de din utbildning och din expertkunskap?

2. Kolla lönestatistiken och ta även kontakt med de lokala fackliga representanterna och ta reda på hur löneläget ser ut. Vad är en rimlig lön för just den här tjänsten?

3. Förbered dina argument. Läs platsannonsen och notera vilka krav man har på tjänsten. Tänk till kring dina egna kvalifikationer och erfarenheter och hur de matchar kraven.

4. Ta kontakt med rådgivningen på Sveriges Ingenjörer för att bolla dina funderingar.

5. Våga förhandla! Var beredd på att frågan kan dyka upp redan tidigt i processen och se till att du har vässat dina argument. En generell rekommendation är att du väntar med att lämna ditt lönebud tills du vet mer om jobbet. Förklara att du vill avvakta tills du har en bättre bild av jobbet, vad tjänsten innebär och vilka andra förmåner du kan förvänta dig.

3 kommentarer

 • Oskar M

  En viktig punkt är också att veta sitt värde och att bestämma en lägstanivå. Man ska inte vara rädd att helt enkelt säga nej och söka sig ett annat jobb.

  Och att förhandlingen handlar om att sälja in sig själv och sitt värde.

  08 maj 2024
 • Karin Cherfils-Karlsson

  :n fråga som återkommer ständigt och mycket angeläget bland många av mina studenter, speciellt i dessa tider. Skulle det vara ok att jag delar den i mitt nätverk på Linkedin?
  Karin Cherfils-Karlsson
  Studie-och karriärvägledare LTH

  03 maj 2024
  • Karin Thorsell

   Absolut. Dela gärna! /Karin Thorsell, Ingenjören

   03 maj 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året, visar en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar