Snart går tiden ut för motioner till Ingenjörsfullmäktige

Sara Anvarsson, vice ordförande för Sveriges Ingenjörer

”Motioner är ett verktyg för att vara med och styra vart Sveriges Ingenjörer ska ta vägen”, säger Sara Anvarsson, vice ordförande för förbundet. Foto: Karin Thorsell

Borde Sveriges Ingenjörer jobba mer med AI? Ändra sitt industripolitiska program? Sänka medlemsavgiften? Den som vill påverka förbundets inriktning har chansen nu (till 31 augusti).  

Vartannat år har alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer rätt att skriva motioner till förbundets högsta beslutande organ: Ingenjörsfullmäktige. I år är ett sådant år och deadline för att skicka in motioner är 31 augusti.

– Motioner är viktiga: Vad rör sig i förbundet? Vad är aktuellt nu? Att få input. Motioner är ett verktyg för att vara med och styra vart förbundet ska ta vägen, att vara med och påverka, säger Sara Anvarsson, andre vice ordförande i Sveriges Ingenjörer.

Hon pekar särskilt ut två områden att skriva motioner om. Det ena är hur Sveriges Ingenjörer ska förhålla sig till stora trender i världen (som att försvaret blivit viktigare i och med Ukrainakriget och den ökade betydelsen av automation och AI).

– Hur påverkas Sverige och vår organisation av det? Hur ska förbundet stå väl rustat för framtiden?

Ändra programmen?

Det andra området är förbundets åtta politiska program:

  • Arbetsmiljö
  • Jämställdhet och mångfald
  • Utbildning och kompetensutveckling
  • Inkomstpolitik
  • Miljö och hållbarhet
  • Industripolitik
  • Näringspolitik och arbetsmarknad
  • Forskning och innovation

– När vi gör rapporter och utspel så är det programmen vi utgår från. Så man kan titta på dem. Saknas det något? Är det något vi borde driva som vi inte gör?

Hör av dig om du har en idé

För den som har en idé eller åsikt som man vill motionera om har Sara Anvarsson några råd:

1. Görs det här redan?

– Prata med Sveriges Ingenjörers kansli (info om hur du gör det finns längre ner, reds anmärkning). Görs det här redan? Och om det gör det så kan man utveckla idén utifrån det.

2. Jobba igenom motionen

De bästa motionerna är de som bearbetats under processen. Om man jobbat igenom motionen blir den bättre och det blir bättre diskussioner i fullmäktige.  

– Och man ska inte vara rädd för att höra av sig. Även till oss i förbundsstyrelsen om man har en idé.   

3. Går att skicka förslag när som helst

Tänk också på att det utöver motionstiden går att skicka in medlemsförslag, som är ett enklare och snabbare sätt att påverka. De förslagen behandlas direkt av förbundsstyrelsen.

– Det kan man göra som ett första steg. Man behöver inte sitta och vänta till motionstiden som bara är vartannat år. Och får man inte gehör på medlemsförslaget: skicka in en motion.

Mer information

Här är Sveriges Ingenjörers sida med information om medlemsförslag och motioner, hur du kontaktar kansliet för att diskutera en motion och hur du skickar in den.

De politiska programmen hittar du under rubriken ”Våra åsikter” en bit ner på den här sidan (där finns Etik och AI med som ett område, men där finns inget politiskt program ännu).

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar