”I Indien finns inte fack för it-konsulter”

Thivakar Allimuthu är fackligt förtroendevald på Capgemini i Helsingborg.

När it-ingenjören Thivakar Allimuthu kom till Sverige blev han förvånad att så många kollegor var med i facket. Några månader senare blev han fackligt förtroendevald på sin arbetsplats.

(To read this article in English, use this link.)

Thivakar Allimuthu jobbade på Gapgemini i södra Indien när han hösten 2021 fick chansen att flytta till Sverige för att jobba tillsammans med i teamet i Helsingborg. Vid introduktionen fick han reda att det fanns lokal fackförening för ingenjörer och andra akademiker.

– Jag blev förvånad men också nyfiken. I Indien finns fack för tjänstemän men inte för it-konsulter.

Thivakar, eller Thiva som han kallas, frågade kollegorna om fördelarna med att vara med i facket.

– Svaren var lite svävande.  Det kändes inte riktigt som de visste. ”Det är bra att vara medlem. Man är tryggare när man är med i facket”.

Thiva letade upp den information som fanns på engelska och översatte en hel del som var på svenska.

– Svaren fanns där. Inkomstförsäkringen och tillgången till lönestatistik var bara två av flera bra förmåner så jag bestämde mig direkt för att bli medlem i Sveriges Ingenjörer.

Capgemini har en Akademikerförening för flera kontor i Sverige och styrelsen vill gärna ha representanter från varje. Platsen på Helsingborgskontoret skulle snart stå tom och eftersom Thiva verkade engagerad och nyfiken blev han tillfrågad.

Ingenjörerna på Gapgemini i Helsingborg kommer från många olika länder och det skulle också kunna vara en fördel med en representant som är ny i Sverige. På årsmötet några månader senare blev Thiva invald i Akademikerföreningens styrelse.

– Jag har gått den fackliga grundkursen på engelska och jag lär mig hela tiden genom mina fackliga kollegor.

Vad har du blivit mest förvånad över?

– Att facket kan påverka så många olika saker på arbetsplatsen. De har en nyckelroll i löneförhandlingarna och arbetar för en bra arbetsmiljö. I Indien agerar facken främst vid konflikter, Semesterreglerna är också annorlunda. I Indien är det svårt att ta ut en längre semester, i Sverige måste man ta ut en lång sommarsemester. Men det är väldigt bra.

Läs hela tidningen!

Den här artikeln finns med i ett specialnummer av Ingenjören. Du kan läsa hela tidningen digitalt här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt