19 lärosäten tipsar: Kurserna som ger ingenjörer ett karriärlyft

Universitet och högskolor har tagit fram korta kurser för kompetensutveckling av yrkesverksamma ingenjörer. Många av dem är på distans. Foto: Getty Images.

Korta kurser för dig som yrkesverksam ingenjör kan vara ett smart karriärdrag. 15 oktober är sista ansökningsdatum för vårens universitets- och högskolekurser. Men missa inte att flera kurser går att söka året om!

Inför våren 2025 finns det hundratals korta kurser att söka vid svenska universitet och högskolor för att få den kompetens som många företag behöver just nu. Inte minst inom AI.

En del kurser startar flera gånger om året. Läs mer om kursutbudet under länkarna för respektive lärosäte längre ner i artikeln.

Örebro universitet satsar på AI

Örebro universitet var tidiga med att satsa på AI-kurser för ingenjörer. De första kurserna startade 2016-2017 med stöd från KK-stiftelsen. Idag erbjuds 12 AI-kurser med olika startdatum över året. AI-kurserna har olika startdatum för att möjliggöra att läsa flera kurser parallellt. Du anmäler intresse för kurserna på den här sidan.

– I och med att kurserna anpassas för yrkesverksamma så kan man anmäla sig upp till en och en halv vecka innan kursstart, säger Johan Axelsson, verksamhetskoordinator AI och vidareutbildning vid Örebro universitet.

Intresset för AI-kurser har ökat mycket, berättar Johan Axelsson.

– I början var det inte superhögt intresse, men nu med ChatGPT och den revolutionen har intresset ökat kraftigt, till exempel för kursen i naturlig språkbehandling. Pandemin öppnade också för att läsa på distans, vilket har bidragit till det ökade intresset.

Idag kommer sökande från hela landet och till och med utomlands ifrån.

– Vi har inte medvetet marknadsfört oss utomlands men vi har haft företag i en referensgrupp vars medarbetare i dotterbolag har kunnat få tillgång till kurserna. Så den möjligheten finns och vi kan hjälpa till med antagningen, säger Johan Axelsson.

De senaste kurserna på AI-området är AI och cybersäkerhet, cybersäkerhet för IOT och AI-etik för ingenjörer. Det kommer också att tillkomma ännu fler kurser (Håll koll via den här sidan). Ett exempel är en kommande kurs inom Large Language Models for Industry.

Alla Örebro universitets AI-kurser hålls på avancerad nivå. För att bli antagen krävs minst 180 högskolepoäng samt 15 högskolepoäng i programmering.

– Har man inte det kan man göra en validering. Till exempel om man saknar formell utbildning men arbetat med programmering under flera år, säger Johan Axelsson.

KTH har ett 80-tal korta kurser på distans

KTH har, som Ingenjören tidigare berättat, gjort en stor satsning på vidareutbildning för yrkesverksamma ingenjörer. 2020 införde KTH en modell med korta kurser, de flesta på 1,5–3 högskolepoäng, som man läser på distans och utbudet ökade snabbt.

Av de 216 fristående kurser KTH har ute som sökbara för våren 2025 är ett åttiotal på distans och kan läsas när som helst på dygnet.

– Kurserna är anpassade för att man ska kunna läsa dem och ha ett heltidsarbete och familj samtidigt och vänder sig bland annat till ingenjörer, säger Anders Johansson som ansvarar för att utveckla och samordna livslångt lärande på KTH.

Under hösten 2024 har KTH rekord på korta kurser på distans i utbudet och även i vår kommer det att finnas gott om kurser att välja bland för yrkesverksamma ingenjörer. Till exempel Artificiell intelligens i samhället (9 hp) eller Digital transformation och hållbar utveckling (4 hp). Kurser i grundläggande programmering och cybersäkerhet brukar vara populära.

– Vi vet att korta distanskurser, särskilt sådana som går att göra på kvällstid, ger mycket hög genomströmning, över 70 procent, säger Anders Johansson.

Vårens utbud vid svenska universitet och högskolor

Blekinge tekniska högskola

Under våren 2025 erbjuder Blekinge tekniska högskola 42 kurser riktade mot yrkesverksamma ingenjörer, 24 på grundnivå och 18 på avancerad nivå.

Här kan du till exempel läsa Generativ AI och Prompt Engineering – en orientering (6 hp) eller Strategi och affärsmodeller inom teknikintensiv verksamhet (7,5 hp).

Blekinge tekniska högskola har samlat information om kompetensutveckling på den här sidan.

Chalmers

Våren 2025 har Chalmers två fristående kurser riktade mot yrkesverksamma ingenjörer.

Den ena är Introduktion till programmering i Python (4,5 hp) och den andra Klimatet: vetenskapen, åtgärderna, styrmedlen (7,5 hp)

Chalmers erbjuder också digitala utbildningar, så kallade MOOC:ar (Massive Open Online Courses). Här kan du läsa om de digitala kurserna i Canvas och EdX och om hur du anmäler dig.

Här har Chalmers samlat all information om vidareutbildning/kompetensutveckling för yrkesverksamma ingenjörer

Högskolan i Dalarna

I skrivande stund finns 27 fristående kurser att söka inom maskinteknik, byggteknik, informatik och energiteknik för våren 2025, varav 14 går på distans. Kurserna går på deltid för att underlätta för studenterna att kombinera studier med arbete.

Några exempel på kurser på grundnivå är Ellära (7,5 hp), Elektriska maskiner (7,5 hp) och installation av solcellsanläggningar (7,5 hp).

Kurser på avancerad nivå också som ges fristående är till exempel Solcellsteknik (7,5 hp), Livscykelanalys och livscykelkostnadsanalys (7,5 hp) och Design av solvärmesystem (7,5 hp). Här ges också kurser i 3D CAD.

På den här sidan hittar du alla utbildningar på Högskolan i Dalarna. Filtrera fram kurserna som startar i vår inom det område du är intresserad av.

Högskolan i Kristianstad

Högskolan i Kristianstad har bland annat kurser i olika programmeringsspråk som kan passa för yrkesverksamma ingenjörer.

Du kan också läsa en kurs i Immersiva teknologier (7,5 hp) där du får kunskap om framtidens teknik och om Extended Reality (XR): Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) och Mixed Reality (MR). Du kan också lära dig mer om hur AI-drivna tjänster kan design, samt hur AI kan användas i designprocessen genom kursen Interaktionsdesign: AI som designmaterial i teknikens framkant (7,5 hp). Här hittar du vårens kursutbud.  

Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle har tagit fram åtta korta kurser för ingenjörer inom områdena automation, energisystem, organisatorisk hållbarhet och additiv tillverkning.

Du kan till exempel läsa kurserna Digital tvilling (2,5 hp), Industriell energieffektivisering genom energikartläggning, (2,5 hp) eller Organisational change management for sustainability (2,5 hp).

Kurserna är framtagna i nära samarbete med industrin och erbjuds som uppdragsutbildning i nuläget. Här kan du läsa om de olika kurserna.

Här hittar du alla fristående kurser på Högskolan i Gävle. 

Högskolan i Halmstad

Våren 2025 ger Högskolan i Halmstad 16 fristående kurser som särskilt passar yrkesverksamma ingenjörer.

Högskolan i Halmstad erbjuder ett särskilt utbildningsprogram som riktar sig till yrkesverksamma inom AI, människocentrerad design och innovation management. Alla kurser ges på distans och undervisningsspråket är engelska. Man kan välja att läsa hela programmet eller enstaka kurser. Läs om programmet MAISTR här och hitta vårens 13 kurser här.  

Högskolan erbjuder också en öppen onlinekurs i ett nytt format, som man går i egen takt. Det är en poddbaserad kurs om maskinlärning och AI.

Högskolan i Halmstad har samlat information om kurserna för yrkesverksamma här.

Högskolan i Skövde

Högskolan i Skövde erbjuder 17 kurser som är särskilt riktade mot yrkesverksamma inom industri. Information om alla kurser finns här.

Högskolan i Skövde driver även ett specifikt projekt, finansierat av KK-stiftelsen, med kurser för yrkesverksamma med fokus på digital transformation. Mer information finns här. Vårens kurser är ännu inte publicerade när den här artikeln skrivs.

Högskolan Väst

Under våren 2025 erbjuder Högskolan Väst 25 kurser framtagna speciellt för yrkesverksamma ingenjörer.

Här kan du till exempel läsa Programmering för industriella applikationer som ges på
engelska på deltid och distans med schemalagda onlineträffar (2,5 hp) eller Människa-AI-interaktion som ges på deltid, distans med en träff på campus (2,5 hp).  

Information om alla korta kurser för yrkesverksamma ingenjörer finns här.

Karlstads universitet

För vårterminen har KU 11 kortare kurser som riktar sig särskilt till yrkesverksamma.

Det är 8 kurser om 1,5 högskolepoäng vardera och tre av kurserna är på cirka 4 högskolepoäng vardera.

Några exempel på sådana kurser är Introduktion till Cloud Computing, Molninfrastruktur, Sakernas internet – (Tillämpningsområden, Energioptimering, Integritet och säkerhet med flera).

För tillfället har Karlstad universitet satsat mest på att utveckla kurser inom datavetenskap, bland annat med stöd från KK-stiftelsen. Här finns samlingssida med kurser för yrkesverksamma inom hälsa, natur- och teknikvetenskap.

På Karlstads universitet finns också ISE (Improving value creation through service education) som erbjuder korta avgiftsfria distanskurser utvecklade i dialog med näringslivet. När den här artikeln skrivs är kurserna för våren 2025 ännu inte publicerade.

KTH

KTH erbjuder många kurser som kan läsas på distans med låg studietakt och när du vill under dygnet, så att du lättare kan studera parallellt med jobbet. 

Av de 216 fristående kurser KTH har ute som sökbara för våren 2025 är ett åttiotal på distans och kan läsas när som helst på dygnet.

KTH erbjuder också flera kurser online, så kallade MOOC:ar (Massive Open Online Courses). Det är korta kurser på bara ett par timmar som du kan läsa kostnadsfritt.

Här kan du hitta alla KTH:s fristående kurser våren 2025.

På den här sidan hittar du all information om kompetensutveckling för yrkesverksamma.

Linköpings tekniska högskola

Under våren 2025 erbjuds cirka 35 kurser som primärt vänder sig till yrkesverksamma. Tyngdpunkten ligger på AI-området och digitalisering samt samhällsomställning.

Några exempel inom AI/digitalisering är Grunderna i AI (2 hp) som sedan HT 2021 haft strax över 10 000 registrerade studenter och där intresset fortfarande är stort och ökar. Cybersäkerhet – grunder och medvetenhet (3 hp) som sedan HT 2021 haft cirka 5 500 registrerade studenter samt AI för naturligt språk (3 hp) som sedan HT 2021 haft cirka 2 350 registrerade studenter.

Några exempel inom breddande kurser:

  • Cirkulär ekonomi
  • Hållbara affärsmodeller
  • Ledarskap/projektledning

LiU är även med i den nationella satsningen Öppet för klimatet. Det är kortare, nätbaserade kurser till stöd för samhällets klimatomställning och satsningen är främst riktad mot yrkesverksamma. Dessa kurser ges både i form av distanskurser och så kallade MOOC:ar (Massive Online Open Courses). Några exempel på sådana kurser är:

  • Produktutvecklingsmetodik med fokus på utveckling av cirkulära produkter
  • Integrerat hållbarhetsarbete i kommunal verksamhet – från teori till praktik
  • Corporate energy management and digitalization
  • Critical raw materials, commodities and financial markets in the energy transition

Information om kompetensutveckling för yrkesverksamma finns på den här sidan. 

Linnéuniversitetet

Erbjuder flera kurser för ingenjörer som är intresserade av att bredda eller fördjupa sin kompetens inom teknikområdet. En stor del av kursutbudet ges på deltid och distans vilket möjliggör för studier vid sidan av jobb och vardagssysslor.

Linnéuniversitetet har samlat kurserna för yrkesverksamma inom teknik under den här länken.

Exempel på populära kurser är AI för ledare, pythonprogrammering för yrkesverksamma och tillämpad maskininlärning. Inom smart industri finns allt från kurser i smart underhåll, produktion/automation till modulering och simulering och hållbar produktion. Här utvecklas löpande nya kurser. Mer information om expertkompetenskurser finns här.

Luleå tekniska universitet

Fokus på nya utbildningar på LTU ligger inom cirkulär byggindustri, grön omställning och digitalisering.

Några exempel på kurser är Programmering med Python som startar flera gånger per år och är en av universitetets populäraste kurser.

Cirkulär byggindustri är en annan kurs och fler kurser inom detta område planeras. Det kommer även att komma flera nya MOOC:ar (Massive Online Open Courses) under 2025 med fokus på grön omställning och digitalisering.

LTU Professional Education erbjuder både öppna och skräddarsydda uppdragsutbildningar och kostnadsfria onlinekurser, så kallade MOOC (Massive Open Online Course). Många av dessa är för ingenjörer.

Information om kompetensutveckling för yrkesverksamma finns samlat på den här sidan.

Lunds tekniska högskola/Lund universitet

Våren 2025 ges 30 kurser i allt från Tillämpad kärnfysik och acceleratorer (5 hp) till Programmering i Python: grundläggande och förberedande kurs (5 hp) samt Omvärdera utformning av bostadsområden efter COVID-19 utifrån förbättrad motståndskraft, del 1 introduktion (7.5 hp).

Lunds tekniska högskola har samlat kurserna som är lämpliga för yrkesverksamma ingenjörer under den här länken.

Här ser du kursutbudet kopplat till livslångt lärande: https://www.lu.se/studera/kompetensutveckling-och-vidareutbildning-genom-hela-livet/kompetensutveckling-ingenjorer

Malmö universitet

Under våren 2025 erbjuder Malmö universitet 12 kurser, både på grundnivå och avancerad nivå, för yrkesverksamma ingenjörer.

På den här samlingssidan finns information om alla kurser vid Malmö universitet som kan vara intressanta för yrkesverksamma ingenjörer. Kanske lockar Digital innovation och entreprenörskap (15 hp) eller Advanced Machine Learning (15 hp)?

Mittuniversitetet

Mittuniversitetet erbjuder vårterminen 2025 ett stort utbud av fristående kurser på distans.

De har exempelvis ett antal korta kurser inom datateknik/elektroteknik och kemiteknik som är särskilt framtagna för att passa för yrkesverksamma.

Dessa hittar du här. Sidan fylls på kontinuerligt.

Utöver nämnda kurser har Mittuniversitet ett brett utbud av distanskurser som passar extra bra för kompetensutveckling. Här hittar du det kompletta utbudet av fristående kurser, kurspaket och program på distans.

Samtliga kurser söks via antagning.se.

Mälardalens universitet

Våren 2025 erbjuder MDU 48 kurser för yrkesverksamma.

Några exempel är Industrialisering av nya produkter och produktionsteknik, Extended reality (XR) i virtuell produktion, Introduktion till tillämpad AI för tillverkningsindustrin, Smarta fabriker och Grundläggande industriell cybersäkerhet och Introduktion till maskininlärning.  

Kursernas fokus ligger inom områdena smart produktion, mjukvaruutveckling, AI samt framtidens energi och miljö. Du hittar kurserna här.

Tekniska högskolan vid Jönköping University

Tekniska Högskolan vid Jönköping University har när den här artikeln skrivs publicerat fyra kommande YH-kurser för vårterminen 2025.

Det är fyra längre kurser till Platschef: bygg och anläggning, samt Byggproduktionsledare i Jönköping och Malmö på 195, respektive 400, yrkeshögskolepoäng vardera. 

Några kortare YH-kurser för vårterminen är ännu inte publicerats, men kan komma upp på den här sidan.

Tekniska Högskolan i Jönköping erbjuder också uppdragsutbildningar. Här hittar du mer information och kontaktuppgifter.

På Tekniska högskolan vid Jönköping University pågår också utveckling av ett flertal kurser med fokus hållbar tillverkning inom metalliska material tillsammans med andra lärosäten och industriella partners. Läs mer här.

Uppsala universitet

Vidteknisk-naturvetenskapliga fakulteten erbjuds cirka 90 fristående kurser som räknas till universitetets utbud i livslångt lärande.

Därutöver erbjuds korta kurser inom ramen för projektet Öppet för klimatet. Där finns just nu sex aktuella MOOC:ar (Massive Online Open Courses) men kursutbudet kommer att öka under våren.

Några avde fristående livslångt lärande-kurserna som erbjuds presenteras här: https://www.uu.se/utbildning/for-yrkesverksamma/fristaende-kurser-for-yrkesverksamma 

Teman som är aktuella i vår är bland annat AI, energi, klimat, hållbarhet, Life science, digitalisering, ledarskap och biologisk mångfald. 

Drygt 40 av kurserna är nya för i år och bland dem kan nämnas Konstruktion av elfordon, Energisystem och dess miljöpåverkan, Klimatledarskap i politik och förvaltning, Människa-datorinteraktion, Byggnadsrenovering för energieffektivisering, Östersjöns miljö och Att leda hållbarhetsarbete. 

De kurser som skapas inom Öppet för klimatet ska vara inriktade på batteri, teknik och grön omställning. Kurserna hittar du här.

Örebro universitet

Örebro universitet har profilerat sig mot AI och strävar efter att forskning om AI och annan teknikutveckling snabbt ska komma till nytta.

Utbildningarna leds av forskningscentret AASS, som forskar inom artificiell intelligens (AI), robotik och autonoma system.

Örebro universitet deltar, tillsammans med tio andra lärosäten, i AI Competence for Sweden, där de samlar sina AI-kurser riktade mot yrkesverksamma. Där hittar du kurser inom AI på grundnivå. Örebro universitet själva erbjuder i nuläget endast kurser på avancerad nivå.

Under våren 2025 erbjuds åtta kurser inom AI via programmet Smarter. Kurserna är framtagna i samarbete med företagen som behöver kompetens och pedagogiken och upplägget är anpassad för yrkesverksamma så att det blir möjligt att kombinera arbete och studier. Här hittar du vårens kursutbud, till exempel AI Ethics for Engineers eller Autonoma robotar och ROS.

Örebro universitet erbjuder också kurser inom projektet Reedeam, kompetensutveckling för industrins klimatomställning. De kurserna hittar du här.

Det övriga kursutbudet för yrkesverksamma som erbjuds vid Örebro universitet hittar du på den här webbsidan.

Särskilda satsningar där flera universitet samarbetar

Ingenjör 4.0 är en satsning där 13 svenska högskolor och universitet samverkar med SKF, AB Volvo, Sandvik och Scania för att ta fram korta webbaserade utbildningsmoduler. Kurserna är inriktade mot industrins kompetensbehov för den snabba digitalisering som pågår.

Här hittar du alla kurser inom Ingenjör 4.0.

Här kan du läsa Ingenjörens artikel från 2021 om Ingenjör 4.0

Öppen för klimatet/Open för the Climate är ett regeringsuppdrag att skapa öppen nätbaserad utbildning för klimatomställning.

Nio lärosäten samarbetar med relevanta organisationer i näringsliv och det omgivande samhället. Uppdraget samordnas av Uppsala universitet och det finns kurser både på engelska och svenska. Här hittar du alla kurser inom Öppen för klimatet/Open for Climate.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Högskolorna bör erbjuda  praktik på ingenjörsutbildningar”

”Högskolorna bör erbjuda praktik på ingenjörsutbildningar”

Högre studiebidrag för ingenjörsstudenter och möjligheten att kunna göra praktik under utbildningen var två förslag från teknologerna till årets Ingenjörsfullmäktige. En av deras fem motioner fick stöd.
Fler artiklar