Så mycket byter ingenjörer jobb

Foto: Getty Images

Knappt en av tio ingenjörer bytte arbetsgivare under årets första halvår. Lika många bytte jobb internt. Att byta jobb är ett bra sätt att höja lönen, men finns det fler fördelar? Hur vet man när det är dags att byta jobb? Så här säger experterna.

Ju yngre, desto vanligare är det att man byter jobb. Det framgår tydligt av de senaste siffrorna från Sveriges Ingenjörers medlemsenkät. I åldersgruppen upp till 29 år hade mer än var femte ingenjör, 22 procent, bytt arbetsplats under 2023. I åldersgruppen 60+ var motsvarande siffra 4 procent.

Att göra ett internt arbetsbyte är också vanligare i de yngre åldersgrupperna, även om skillnaderna inte är så stora.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, konstaterar att siffrorna speglar ett typiskt åldersfenomen. I början av sin karriär vill man gärna prova sig fram, många väljer att jobba som konsulter för att få möjlighet att testa olika arbetsuppgifter, verksamheter och inriktningar.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

I mellanåldern har man ofta fullt upp med livet och är kanske inte så fokuserad på att byta jobb medan de som passerat 55 år ofta har hittat en roll de trivs med.

– Men jag är ändå glatt förvånad att det är så många av de äldre som har bytt jobb. I gruppen 60 år och uppåt har sammanlagt 9 procent bytt jobb, internt eller externt. Det är ändå en hög siffra, poängterar hon. 

Viktigt för ens egen utveckling

Totalt sett är det också många ingenjörer som byter jobb. Den senaste rapporten om arbetsmarknadsläget för ingenjörer visar att 18 procent av ingenjörerna har bytt jobb under det första halvåret i år, 9 procent internt och 9 procent externt.

Camilla Frankelius poängterar att det är viktigt att byta jobb, framför allt för ens egen utveckling. Så länge man trivs på sitt arbete, har spännande arbetsuppgifter där man känner att man bidrar och får utvecklas – och en lön som motsvarar ens bidrag – då är behovet av att byta jobb kanske inte så stort.

Men om du upplever att du stagnerat i din utveckling, att chefen ser förbi dig och löneutvecklingen stannar av, då kan det vara dags att göra något åt situationen. 

– Det är också viktigt mot arbetsgivaren. Du lär dig mycket av att byta jobb och det kan bli en injektion till företaget när en ny person kommer in med erfarenhet från andra ställen, säger hon.

Tre viktiga argument

Camilla Frankelius sammanfattar tre viktiga argument för att byta arbete:

  • Du behöver nya utmaningar. Du behöver hitta ett arbete där du får utvecklas och där du kan använda din kompetens till något nytt.
  • Du har stagnerat. Du vill hitta ett jobb som ger dig mer stimulans och där du känner att du är med och bidrar.  
  • Du vill utvecklas rent lönemässigt.

Måste man byta jobb för att utvecklas i karriären?

– Nej, det behöver man inte. Att byta jobb internt är också ett bra sätt att utveckla sig själv och berika sitt arbete. Lönemässigt är det ofta mer lönsamt att byta externt, men även internt kan det ge ett lönelyft. Om du byter jobb internt kom då ihåg att även ta lönediskussionen, påminner Camilla Frankelius.

Ta kontroll över din situation

Samtidigt påpekar hon att det är viktigt att fundera över hur man vill ha det och ta kontroll över sin situation. Särskilt om man upplever att man stagnerat i den roll man befinner sig. 

– Beroende på vilket avtal du befinner dig inom så finns det möjlighet att få hjälp med en kompetensutvecklingsplan. Dessutom finns det många bra kurser på nätet där du kan stärka din kompetens för att ta dig vidare, liksom omställningsstudiestödet. Men jag vill framhålla att arbetsgivaren är skyldig att se till att utveckla personen i den roll man befinner sig, inte bara arbetet. Se därför till att lyfta frågan i medarbetarsamtal och diskutera med din chef hur du kan utvecklas i din roll, säger hon. 

Tryggheten är en tröskel

Hur vet man då när det är dags att byta jobb? Jonas Mauritzson, specialist inom jobbsökning på TRR, konstaterar att det är en komplex fråga.

– Det finns en mängd olika orsaker till att man väljer att byta jobb, det handlar inte alltid om lönen. Ibland är man till och med beredd att gå ned i lön när man byter jobb. I grunden handlar det snarare om drivkraft och motivation, konstaterar Jonas Mauritzson.

Jonas Mauritzon, TRR. Foto: Janerik Henriksson, TT

I sitt arbete möter han många som behöver ställa om i sitt arbetsliv efter en uppsägning. När han frågar vad man saknar mest med sitt gamla jobb brukar de allra flesta svara samma sak: kollegorna. Det finns en trygghet i att vara en del av ett sammanhang där man trivs med kollegorna, kan sitt jobb och får uppskattning för det man gör. 

– Tryggheten lockar ibland mer än möjligheten till utveckling. Även om vi vet att ett jobb ger nya kollegor och ett nytt sammanhang så är det en tröskel för att ta steget och söka sig ett annat jobb, förklarar han.

Riskerna med att stanna för länge

Men det finns också risker med att stanna för länge på ett och samma jobb. Den största risken är att du blir bekväm och tappar drivet. Du går på i samma gamla rutiner och ser inte behovet av att lära dig nya saker. Då är risken stor att du stagnerar i din utveckling och till slut hamnar i ett läge där din kompetens inte längre är efterfrågad.

– Saker förändras och plötsligt har verksamheten inte längre behov av det du jobbat med hela ditt yrkesliv. Då kan du hamna i en situation där någon annan tar beslutet åt dig, ”din kompetens behövs inte längre här hos oss”, förklarar Jonas Mauritzson och betonar samtidigt vikten av att ha en löpande dialog med sin chef om mål och kompetensutveckling via utvecklingssamtal och regelbundna avstämningar. 

Många som kommer till TRR är precis i den situationen, att yttre omständigheter gjort att de varit tvungna att ge sig ut på arbetsmarknaden igen. Men det är också många som konstaterar att ”jag borde ha bytt jobb för länge sedan” och ser omställningen som en möjlighet att ta ett nytt steg. 

– Det finns många skäl till att man vill byta jobb och det är som sagt en komplex fråga. Men i grunden handlar det om att förstå sin egen motivation och drivkraft så att man kan göra ett eget val, istället för att någon annan gör valet åt dig.

Inventera ditt mående

För att förstå när det är dags att byta jobb tipsar Jonas Mauritzson om att regelbundet göra en inventering av sin kompetens och sitt mående. 

  • Vad behöver jag för att trivas på jobbet? Har jag det idag? Om inte, vad behöver jag ändra i min arbetsvardag? Kan jag förändra min situation på jobbet, byta avdelning eller tjänst internt? Eller behöver jag söka mig till ett helt nytt jobb? 
  • Vad har jag lärt mig under året som gått? Känner jag att jag utvecklas? 
  • Vilka är mina drivkrafter? Vad ger mig motivation i arbetet? Får jag det idag och är det något jag kan påverka?

Att göra den här typen av inventering en gång per år har flera fördelar. Det gör att du blir mer uppmärksam på om något som är viktigt för dig i jobbet förändras. Det kan vara att kollegor slutar, att det är en omorganisation på gång eller annat som påverkar din situation. Då kan det också vara lättare att fatta beslutet att söka sig ett nytt jobb.

Men det kan även vara viktigt för att hålla sig anställningsbar, inte bara för en annan arbetsgivare utan även internt. Har du den kompetens som är intressant för din arbetsgivare?

Vet vad du söker

Dessutom underlättar det den dagen du bestämmer dig för att söka ett nytt jobb.

– När du söker jobb behöver du kunna sätta ord på din kompetens och vad du kan bidra med. Om du jobbat 20 år på samma ställe kan det vara svårt. Då är det en fördel om du regelbundet reflekterat över din utveckling och vad du kan bidra med.

Ytterligare en fördel är att du också vet vad du trivs med, vilken typ av arbetsplats och arbetsuppgifter som ger dig energi.

– Många är fast i titlar och roller när de söker jobb, men det är viktigare att fråga sig hur arbetsvardagen ser ut för den tjänst man söker. Vad vill du göra och vad trivs du med? Vill du jobba med människor eller siffror? Trivs du i en stor organisation eller vill du jobba på ett litet företag? Har du gjort det till en vana att reflektera kring de här sakerna så underlättar det när du söker ett nytt jobb, konstaterar Jonas Mauritzson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Lär dig knepen som vässar din presentation

Lär dig knepen som vässar din presentation

Tänk till kring budskapet, träna framför spegeln och släpp powerpointen. Maria Scullman, expert på presentationteknik, delar med sig av sina bästa tips för ett lyckat framförande.
Fler artiklar