Går jobbet på tomgång? Så hittar du vägen till en nystart
Det är varken ovanligt eller konstigt att de existentiella frågorna poppar upp mitt i arbetslivet. Är detta allt? Ska jag göra det här resten av mitt arbetsliv? Men att ta sig vidare kan vara svårt. Här är knepen som hjälper dig att hitta vägen till en nystart i arbetslivet.
Trots ett bra jobb, vettig lön och fina kollegor kan arbetslivet ändå kännas meningslöst. Kanske hade du drömmar om något annat? Kanske längtar du efter nya utmaningar eller vill hitta ett jobb som ger dig något mer? Men att göra en nystart mitt i arbetslivet, när det känns som om de bästa åren passerat, kan vara tufft.
– Det som bromsar är ofta de hinder som vi själva satt upp. Det kan vara rädslan för att misslyckas, men också svårigheten att växla spår när man investerat så många år på en utbildning och en karriär och hittat sin identitet i sitt arbete, säger Nicolas Jacquemot, författare och doktor i management med inriktning på arbetsliv.
Skam över att vilja något annat
Detta är något som Nicolas Jacquemot vill råda bot på genom sin nya bok Meningen med arbetslivet. Han har själv funderat mycket över frågan om meningen med arbetslivet och konstaterar att det kan finnas en skam över att vilja göra något annat när man utåt sett har ett bra jobb som man borde vara nöjd med.
– Ibland blir vi till och med varnade av andra för att byta jobb, ”du som har det så bra, med lön och trygghet” och det är lätt att känna sig skamsen för sina drömmar. Men nej, det är högst naturligt att vilja utvecklas. Man kan vara oerhört tacksam för det man haft hittills i livet, men ändå vilja göra något annat framöver, poängterar han.
Hur gör man då, om arbetet inte längre känns meningsfullt och man vill ta sig vidare?
Första steget är att ta reda på vad du vill.
– Vad som är meningen med arbetslivet är olika för olika personer, och växlar även genom arbetslivet. Det kan handla om att du vill utvecklas, utmanas att göra nya saker eller så kan det handla om att ha ett tryggt jobb där du är en del i ett sammanhang, säger Nicolas Jacquemot.
Konkretisera vad du längtar efter
Han tipsar om att börja med att göra en personlig inventering. Ta fram ett papper och gör två kolumner, en där du skriver det du vill ha mer av och en där du skriver vad du vill ha mindre av. Vill du ha ett mer kreativt arbete, mindre administration och färre möten? Vill du jobba i team eller på egen hand, i ett stort eller litet företag?
Ibland kan det vara mer diffusa saker som gör att man längtar efter ett annat jobb. Det kan vara saker som skaver, helt enkelt för att det går emot dina värderingar. I boken delar Nicolas Jacquemot med sig av övningar där du kan ta hjälp av dina värderingar för att förstå vad som är viktigt för dig när du vill sätta mål för din framtid.
Steg två är att lista dina erfarenheter. Vad har du med dig från arbetslivet? Vad är mest relevant för det du söker framöver? Finns det luckor i ditt CV som du behöver fylla genom att kompetensutveckla dig?
– Ett tips när du ska uppdatera ditt CV är att fokusera på det som känns aktuellt och som andas en person som är här och vill framåt. En tjugo år gammal kurs i Officepaketet är förvisso användbar, men samtidigt självklar kunskap i dagens arbetsliv, medan en kurs i AI och digitala verktyg kan signalera att du är driven och nyfiken. Om du känner att det finns luckor finns det mängder med bra kurser och utbildningar att gå som kan vara både intressanta och relevanta för det du vill jobba med framöver, tipsar Nicolas Jacquemot.
Visualisera din framtid
Det är även bra att lista sina styrkor, även de personliga. Om det känns svårt tipsar Nicolas Jacquemot om att be någon du jobbar med att skriva ned vad som utmärker dig som kollega. Ofta kan de då lyfta fram fler och andra kvaliteter som du själv inte tänkt på.
Det tredje steget är att börja visualisera din framtid. Var är ditt framtida jag? Vad jobbar du med? Hur ser det ut på den arbetsplatsen? Var befinner du dig och hur känns det där? Tänk även igenom vad du behöver för att motivera dig att nå ditt mål. Finns det personer, miljöer, ord eller citat som inspirerar dig?
– För många av oss är det enklare att tänka i bilder än i ord och då kan ett moodboard vara ett bra tips för att rita upp din framtid. Rita, måla, klipp och klistra din förväntade framtid, och vägen dit, på ett stort papper. Oavsett om du är en kreativ person eller inte så är det en positiv och inspirerande övning att göra.
Gör en plan
Därefter är det dags att konkretisera sin plan. Vad krävs för att ta dig dit du vill? Vad är en rimlig förflyttning på ett, tre, fem och tio år? Dela upp din plan i konkreta mål och delmål.
För en heltidsarbetande ingenjör kan det vara en utmaning att hitta tid för att jobba med sin karriärplan. Nicolas Jacquemot tipsar därför om att avsätta tid, det kan räcka med en halvtimme varje vecka, där du betar av olika delmål. Det kan exempelvis vara att uppdatera ditt CV, vässa din Linkedinprofil, googla intressanta jobb eller ta reda på vad som krävs för att komma in på en viss utbildning.
Och, slutligen, hitta någon som kan peppa dig på din resa – det kan vara en vän, gammal kollega eller en familjemedlem.
För gammal för en nystart?
Nicolas Jacquemot gjorde själv en nystart i arbetslivet när han vid 40-årsåldern bestämde sig för att doktorera. Han hade då bra stöd av en kompis som också gjorde en karriärvändning vid 40 år och började läsa till civilingenjör.
– Det kan kännas sent att börja plugga när man är 40 år. Men även om du går en femårig utbildning så har du nästan 25 år kvar att jobba när du är klar. Du kanske känner dig gammal jämfört med många unga studenter, men det jag märkte var att det också var väldigt berikande med våra olika perspektiv på arbetslivet.
Nicolas Jacquemot påminner också om att en karriärvändning inte innebär att man börjar om på ruta ett. Den erfarenhet och kompetens man samlat på sig under arbetslivet har man alltid med sig, oavsett vad man jobbar med.
– Det är lätt att påminna sig själv om att man är ”för gammal” för att byta karriär, men försök istället påminna dig om det du har. Du kan och vet mer, du har bättre självkännedom – och människokännedom. Du är bättre på att se helheten och har erfarenheter som gör att du också fått ett bättre konsekvenstänkande. Dessutom sitter du på ett stort kontaktnät. Att påminna sig själv om hur erfarenheterna gjort dig starkare ger dig också mer pondus när du söker dig vidare, säger han.
Du kan bli en förebild
Nicolas Jacquemot konstaterar att det finns mängder av hinder som gör att vi inte vågar ta steget och göra något nytt. Men om man känner att jobbet rullar på i gamla hjulspår och att arbetet inte längre känns meningsfullt eller om man drömmer om att styra in arbetslivet på en ny bana – då kan det vara värt att göra något annat.
– Den stora vinsten när man vågar ta steget är att man växer som människa, du bygger ditt självförtroende och nya möjligheter öppnar sig. Att kasta loss och lära sig något nytt gör att du kommer att upptäcka nya sidor hos dig själv. Vissa människor kommer att ifrågasätta det du gör, men för andra blir du en vandrande förebild. Om du tvekar, fråga dig ”vad är egentligen det värsta som kan hända?”, säger Nicolas Jacquemot.