Spotify-ingenjör: ”Jag blev bara trött”

Alexander Häger, Spotify

Alexander Häger, ingenjör på Spotify, reagerar på att företaget vill se ny lagstiftning – hellre än att teckna kollektivavtal.

När Spotify fick nej till nattarbete skrev Sverigechefen Katarina Berg en artikel att svensk byråkrati hindrar företaget och lagen borde ändras. Det fick Spotify-ingenjören Alexander Häger att reagera. ”Jag blev bara trött på resonemanget. Att klaga på byråkrati men vara beredd att vänta år på lagstiftning.”  

I debattartikeln i Dagens Industri som Alexander Häger (som är Senior Backend Engineer på Spotify och Sveriges Ingenjörer-medlem) skrev tillsammans med ordföranden för Unionens klubb på Spotify, Jonas Sundberg, skriver de att:

”Katarina Berg uppmanar … till en översyn av svensk lag gällande nattarbete och beredskapstjänst. Hon hävdar att svensk lagstiftning är föråldrad och att byråkratin är i vägen för tillväxt, speciellt för techsektorn. Samtidigt väljer hon att opinionsbilda för just en lagändring, något som måste anses vara en av de mer byråkratiska vägarna att gå, då man ska nå hela vägen in i riksdagen. De flesta andra företag i Sverige har redan valt en flexiblare väg – de förhandlar med sina medarbetare på arbetsplatsen, de upprättar ett kollektivavtal.”

För Ingenjören berättar Alexander Häger att han läste Katarina Bergs debattartikel och reagerade.  

– Jag tyckte att den saknade nyanser. Den nämnde inte att kollektivavtal är ett alternativ. Självklart är det valfritt för företag att teckna kollektivavtal. Men för den allmänna debatten är det viktigt att ta upp att det finns folk som jobbar natt i Sverige. Det går att lösa.

Finns i kollektivavtal

I Sverige finns ett förbud mot nattarbete, som gäller från midnatt till klockan 5 på morgonen. Men flera områden är undantagna: processindustrier, sjukvård, kollektivtrafik, taxitrafik och restauranger.

För andra branscher går det att ha nattarbete om man tecknar kollektivavtal, att parterna avtalar om nattarbetet. Så är det till exempel i kollektivavtalet mellan Sveriges Ingenjörer och TechSverige IT.  

Ytterligare en möjlighet att få tillstånd för nattarbete är att söka dispens hos Arbetsmiljöverket för ”särskilda skäl”. Men kraven är hårda för att dispens ska beviljas.

Det är ändå det alternativet som Spotify har valt. Men i alla instanser har de fått nej. Först från Arbetsmiljöverket och sedan från både Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Att sköta driften och skydda användaruppgifter för en musiktjänst räknas inte som särskilda skäl i lagens mening.

Ok för ingenjörerna att jobba natt

I Sveriges Ingenjörer-medlemmen Alexander Hägers och ordföranden för Unionen-klubben Jonas Sundbergs debattartikel konstaterar de att de själva jobbat natt på Spotify och att det för de flesta ingenjörer ses som lärorikt.

De påpekar att facken varit tydliga med att de skulle säga ja till nattarbete om företaget tecknar kollektivavtal. En lag däremot skulle vara trubbig om den ska passa alla typer av yrken.

Att som Spotify gjort – flytta tjänster utomlands och överklaga i domstol – menar de är irrationellt.  

Varit bättre vid uppsägningar

Alexander Häger tar upp att kollektivavtal inte bara handlar om nattarbete och förmåner. En viktig del är också att det ger medbestämmande på arbetsplatsen. Det hade varit en fördel inte minst förra året, när Spotify sade upp anställda.

– Jag tyckte att uppsägningarna sköttes oschysst. Företaget hade kunnat göra ett bättre jobb om det funnits fackliga representanter.

I Sverige så måste arbetsgivare ha kollektivavtal för att fackliga representanter ska vara skyddade enligt lag. Alexander Häger tycker att det är lite av ett systemfel som försvårar för anställda att organisera sig. Han jämför med Spotify i Tyskland, Nederländerna och Frankrike där man har works councils där anställda enligt lag har vissa möjligheter att organisera sig.   

”Vill bara att man tecknar kollektivavtal”

Alexander Häger tar upp att Spotify ofta hyllar sina anställda som en tillgång.

– Men om vi försöker organisera oss så är vi långsamma byråkrater. Jag har svårt att förstå hur vi inte skulle kunna jobba effektivt tillsammans. Jag vill bara att man tecknar kollektivavtal.

Vad har du fått för reaktioner på debattartikeln?

– Jag är föräldraledig nu så jag har inte varit på jobbet. Men många gillar inläggen på Linkedin. Det är också folk som argumenterar mot, även anställda. Men majoriteten av dem jag mött är positiva.

Läs Alexander Hägers och Jonas Sundbergs debattartikel i Dagens Industri.

Läs här vad Kammarrätten skriver om beslutet att neka Spotify nattarbete.

Lämna en kommentar

Senaste nytt