Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Foto: Getty Images

Unga ingenjörer trivs bra när de kommer ut i arbetslivet. Men allra bäst är det på tredje jobbet. Det visar resultaten från Ingenjörsbarometern som tagit tempen på trivsel och arbetsmiljö bland unga ingenjörer.

De första stegen ut i arbetslivet kan vara både efterlängtade och tuffa. För att ta reda på vilket stöd de nybakade ingenjörerna behöver för att få en bra start på arbetslivet har Sveriges Ingenjörer ställt frågan via Ingenjörsbarometern. Här har medlemmar mellan 25 och 35 år fått svara på frågor om trivsel och mående på jobbet.

– Vi vet att många upplever den här tiden som rolig och spännande, äntligen är de klara med studietiden och får komma ut och jobba. Samtidigt präglas den här tiden av mycket press och osäkerhet och vi ville ta reda på hur vi kan hjälpa den här gruppen, berättar Petra Edström, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Kollegor viktigast för trivseln

Undersökningen visar att många trivs med sitt jobb. Totalt svarar nästan 3 av 4 att de har ett jobb där de trivs bra eller mycket bra. Samarbetet med kollegorna, utvecklande arbetsuppgifter och värdet av att ha en fast anställning är det som påverkar trivseln mest. 

Petra Edström, Sveriges Ingenjörer

Men allra bäst trivs de som är på sitt tredje jobb. Här är det en högre andel som svarar med högsta betyg, att de trivs mycket bra på sitt nuvarande jobb, medan de som är på sitt första eller andra jobb lägger sig snäppet under högsta betyg.

– Det är egentligen naturligt att det är så, det tar några år att hitta rätt. Samtidigt kan det vara skönt att veta att det inte behöver vara ett misslyckande om man känner att man hamnat fel på första jobbet, säger Petra Edström.

Första och andra jobbet handlar ofta om att skaffa sig erfarenhet och förstå vad man vill och trivs med. Vilka är de områden och arbetsuppgifter man brinner mest för? Vilken typ av arbetsplats trivs man på? Är det roligast med jobb där man arbetar i team med andra? Erfarenheter från olika typer av arbeten ger på så vis en större trygghet i både rollen och arbetsuppgifterna.

Flexibelt arbete blir viktigare med tiden

– Det är en resa man kan behöva göra för att hitta ett sammanhang och en roll där man kommer mer till sin rätt, konstaterar Petra Edström.

Vad man värderar och tycker är viktigt i arbetslivet förändras också över tid. De som är på sitt tredje jobb tycker att träning och hälsa är viktigare än de som är på sitt första jobb. Även ekonomi blir viktigare med åren samt möjligheten till distansarbete och mer flexibla arbetstider.

– Det hänger delvis samman med att många befinner sig i en annan fas i livet när man är på sitt tredje jobb. Man har hunnit bli lite äldre och har kanske både hus och familj. Då blir både ekonomi och möjligheten att styra över sin tid viktigare frågor.

Vill bli bättre på att hantera stress

I undersökningen har medlemmarna även fått beskriva de utmaningar som präglar arbetslivet som de vill lära sig mer om. Här lyfter många fram behovet av att stärka sin förmåga att hantera stress och prestationsångest, rädslan för att göra fel och konflikter på arbetsplatsen. 

Drygt 6 av 10 anger självledarskap som ett område de vill lära sig mer om. 

– Det bekräftar de signaler vi fått tidigare. Redan nu märker vi av ett stort intresse för de e-kurser och webbinarier vi har som tar upp självledarskap, förmågan att hantera höga krav och sätta egna gränser för ett hållbart arbetsliv, berättar Petra Edström. 

Konflikthantering, mental träning och stresshantering ligger också högt på önskelistan.

– Att så många efterfrågar mer kunskap om konflikthantering var kanske lite överraskande. Samtidigt är samarbetet med kollegorna en av de avgörande faktorerna för att man ska trivas på arbetsplatsen och då är det kanske inte så konstigt att man också vill bli bättre på att hantera konflikter.

Ger insikt om behoven

Petra Edström berättar att resultaten från Ingenjörsbarometern och kommande fokusgrupper blir viktiga inspel för att ta fram förmåner som passar den unga gruppen ingenjörer. Redan nu har Sveriges Ingenjörer många kurser, webbinarier och on line-utbildningar som tar upp självledarskap, stresshantering och mental träning och detta är något de kommer att bygga vidare på framöver. 

För den som tycker att det är knepigt att hitta rätt i utbudet tipsar hon om att göra ett snabbtest som tar tempen på ett antal vanliga frågeställningar. 

– Testet har totalt 16 påståenden som handlar om allt från att hantera stress till att få koll på löneläget. Resultatet visar hur du kan gå vidare för att få hjälp med just dina behov. Det kan vara en bra väg in för att se hur vi kan hjälpa dig vidare, tipsar hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar