Så använder du märket

Illustration: Deagreez/ Getty images

Det nya märket för löneökningarna är satt. Men vad betyder det för vad du kan få för lön? Sveriges Ingenjörers Emma Sallnäs svarar.

Fack och arbetsgivare inom industrin förhandlar fram märket som blir norm för löneökningarna. Och det är bra att känna till vad märket betyder, säger Emma Sallnäs, chef för Sveriges Ingenjörers rådgivning.

– Märket är satt utifrån vad Sverige ska tåla i form av löneökningar för att inte driva inflation, så att vi får reallöneökningar. Och det har vi historiskt sett lyckats bra med. Märket sätts utifrån den exportberoende industrin, för det är framförallt där vi har något att jämföra med i form av kostnader i andra länder.

Men märket är satt på övergripande, kollektiv nivå, och avgör inte vad just du ska få för lönepåslag. Det ska i stället avgöras av hur du presterar utifrån lönekriterierna på din arbetsplats.

Märket innebär inget garanterat, individuellt lönepåslag, men det ska inte heller inte vara ett tak för hur mycket du kan få. Det är också olika löneavtal för olika branscher, där en del innehåller en siffra för löneökningarna medan andra inte gör det.

– Men det är hur som helst bra att veta vad märket blev. För det är en nivå som alla kommer att ha med sig i bakhuvudet när man förhandlar lönen, säger Emma Sallnäs.

Flera faktorer avgör din löneökning

Förutom lönekriterier och avtal så är det tre viktiga faktorer som påverkar löneökningen: 1) Hur man presterar/ hur duktig man är på sitt jobb; 2) Hur arbetsmarknaden ser ut/ hur stor konkurrens det är om kompetensen; 3) Hur bra det går för företaget/ arbetsgivaren.

– Det är viktigt att tänka på att det här hänger ihop, säger Emma Sallnäs.

Förbered också ditt lönesamtal. Tänk igenom vad du gjort bra under året, kanske saker som kunder eller arbetsgivaren har berömt dig för. Det här är särskilt viktigt om du jobbar så att chefen inte har så bra koll på vad du gör.   

Titta också på lönestatistiken i Saco lönesök. Då ser du vad du skulle kunna få om du bytte jobb. Hur ser det ut i din del av landet, i din bransch?

– Man ska ha med sig att många ingenjörer är eftertraktade. Ibland upplevs den här typen av råd som att ”det berör inte mig, som är enda ingenjör i en liten kommun” eller är nischad på något visst område. Men den stora bilden är att det är en mycket gynnsam arbetsmarknad för ingenjörer! Du kan också fråga förtroendevalda på arbetsplatsen hur de tycker att du ligger till med din lön.

Mät inte bakåt i tiden

Ibland får Sveriges Ingenjörer frågor om vad märket varit ett antal år tillbaka, från personer som vill utvärdera om den egna löneutvecklingen varit bra eller inte.

– Men märket historiskt är inte det viktiga. Om du inte är nöjd, fundera: Hur kan jag få en ökning nu? Vad har jag för val nu? Kanske landar du i att det här inte är det stället där du kan få det du vill ha i lön. Samtidigt kanske det finns andra värden där som gör att du stannar.

Om du är missnöjd

Ytterligare en sak att ha med sig är vad man gör om man inte blir överens om lönen.

– Då ska du få en tydlig motivering till varför du fick det du fick. Om det var väldigt låg ökning har du rätt att få en handlingsplan för vad du kan göra för att ha chans att höja lönen framöver.

Och visa att du är missnöjd, gör något av din frustration, råder Emma Sallnäs. Använd de sätt som finns på din arbetsplats, som att prata med det lokala facket, begära ett nytt samtal med chefen eller ett förstärkt lönesamtal. Och det här gäller också om du är missnöjd med själva samtalet.

– Chansen är att det blir lite bättre om man vågar säga det. ”Jag har förberett mig och nu fick jag inte chans att prata om det”.   

– Och om du är riktigt missnöjd: Fundera på vilka dina alternativ är. Det kan vara att ta upp frågan om lön lite längre fram igen eller kanske byta jobb, internt eller externt. Igen, ingenjörer har generellt goda möjligheter till det och det har typiskt sett en positiv effekt på din lön. Så se ditt värde och våga prata för det!

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Från vänster: Peter Hellberg, förbundsordförande, Unionen, Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall,, Ulrika Lindstrand,, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Eva Gouvelin, förbundsordförande Livs och Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS.

Nya avtal klara: så mycket ökar lönerna och sänks arbetstiden

Fack och arbetsgivare inom industrin har kommit överens om ett tvåårigt avtal med löneökningar på totalt 6,4 procent. En viktig framgång är också mer arbetstidsförkortning för de som redan har och för första gången i avtal där det har saknats.
Fler artiklar