Nytt avtal: Chefer får starkare roll i kommuner och regioner

Foto: Getty Images och Mostphotos

Foto: Getty Images och Mostphotos

Provanställningar ska användas mer restriktivt och cheferna ska få en tydligare roll i lönesättningen. Det är två av förändringarna i de nya avtalen som gäller för ingenjörer i kommuner, regioner och på kommunala bolag.

Den 7 april blev Sveriges Ingenjörer tillsammans med 15 andra fackförbund inom AkademikerAlliansen överens med Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona om nya kollektivavtal som berör 90 000 akademiker.

Oskar Falk, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, är nöjd med resultatet av förhandlingarna.

– Ett viktigt framsteg i löneavtalet är att vi är överens om bättre löneprocesser. Arbetsgivare ska presentera en tidplan för alla delar av den kommande lokala löneöversynen. På så vis hoppas vi minska problem med uppskjutna löneprocesser.

Oskar Falk, chef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer och vice ordförande för AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation.

Två andra förbättringar i avtalet är att det tydliggör den lönesättande chefens roll och att man är överens om att chefernas förutsättningar är avgörande för kvaliteten i lönesättningen.

Sedan den förra avtalsrörelsen för två år sedan har parterna arbetat tillsammans med löneavtalet och det arbetet fortsätter. Oskar Falk säger att det är viktigt att parterna har en samsyn kring problemen för att förhandlingarna ska ge resultat.

– I nästa etapp ska vi bland annat prata om förståelsen för individuell lönesättning och hur både fack och arbetsgivare kan stödja löneprocessen. Målet är ett tydligare löneavtal och det ska vara klart 2027.

Löneavtalet är även i fortsättningen ett sifferlöst tillsvidareavtal.

Tydligare regler kring flextid

En förändring i avtalet är att anställda ska få större möjligheter att kunna påverka sin arbetstid. Inom flextidens ramar kan man välja om man vill börja och sluta arbetsdagen tidigt eller tvärtom. Men den ordinarie arbetstiden ska inte öka eller minska.

Reglerna kring flextid har också blivit tydligare i det nya avtalet, bland annat ska flextiden inte ersätta övertid.

– Vi vet att arbetsgivare ber medarbetare som måste jobba över att ”sätta upp timmarna på flexen”. Blir man beordrad att arbeta mer än ordinarie arbetstid är det övertid, inte flextid, säger Oskar Falk.

Övertidsersättning för deltidare

Genom det nya avtalet får deltidsanställda också bättre villkor. Tidigare har deltidsanställda som jobbat över fått så kallad fyllandslön. Den tas bort och ersätts med övertidsersättning som för heltidsanställda.   

Provanställning bara när det finns skäl

Parterna är också överens om att provanställningar inte ska användas generellt vid anställningar. De ska kopplas till individen, helt enkelt kunna användas om det finns skäl till det. På så vis ökar anställningstryggheten.   

Kompetensutveckling viktigt för alla

Avtalet har också förtydligat att arbetsgivarna ska skapa förutsättningar för kompetensutveckling för alla akademiker.

– Tidigare har det bara gällt akademiker med legitimationsyrken men nu har vi lyckats bredda det till att gälla alla. Kompetensutveckling är viktigt för akademikerna men också för arbetsgivarna som behöver utveckla, rekrytera och behålla dem, säger Oskar Falk.

Tryggare med graviditetspenning

Villkoren blir också bättre för de som är lediga med graviditetspenning på heltid och som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu ska uppsägningstiden börja gälla från den dag man är tillbaka på jobbet. Samma regler gäller nu för lediga med graviditetspenning som för föräldralediga. 

Förbättringar kring jour och beredskap

Avtalet ger också ekonomiska förbättringar vid förskjuten arbetstid. För beredskapsarbete införs ersättning för restid och gränsen till en högre ersättning sänks. Skillnaden mellan jour och beredskap och har också förtydligats i avtalet.

Utreda individuella tidskonton

En partsgemensam arbetsgrupp ska utreda förutsättningarna för att införa individuella tidskonton.

– Gruppen ska resonera kring sätt att kunna växla värden i kollektivavtalet som exempelvis semesterersättning eller ob-ersättning. Tanken är att anställda ska kunna styra hur de vill att ersättningarna betalas ut:  som tid, pengar eller extra pensionsavsättningar, säger Oskar Falk.

Det här tror han är en viktig fråga för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer.

– Att kunna göra olika individuella val är ett önskemål som ofta kommer upp när vi pratar med medlemmarna säger han.

Förhandlingar pågår fortfarande

Avtalet som beskrivs i den här artikeln är det så kallade HÖK-T. Förhandlingarna mellan AkademikerAlliansen och Sobona om branschavtalen (BÖK) är inte klara. De förhandlingarna gäller branscherna: Energi, Vatten och miljö, Fastigheter, Flygplatser, besöksnäring samt kulturarv.   

Avtalet i korthet

  • AkademikerAlliansen har fått en tydligare ställning inom räddningstjänsten genom gemensamma arbetstidsvillkor för verksamheten
  • Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet
  • Chefens roll i löneprocessen blir tydligare
  • Provanställning ska kopplas till individ – inte tillämpas generellt vid anställningar
  • Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.
  • Tydligare regler kring flextid
  • Kostnaden för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning
  • Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks
  • Ersättning för restid vid beredskap och sänkt gräns för förhöjd ekonomisk ersättning för beredskap
  • Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00-06:00
  • Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras
  • Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks
  • Justeringar kring dygnsvila i arbetstidsbestämmelsen för att möjliggöra bättre schema för individ och verksamhet

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Sweco är ett av de företag som varslas om strejk

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Sveriges Ingenjörer och Unionen har varslat om strejk på Sweco, Tyréns, Kiwa och Academedia support, för att få till arbetstidsförkortning. ”Vi har lagt fram det här tidigare, men den här gången tänker vi inte ge oss.”
Fler artiklar