Första lönen: ”Var inte rädd att förhandla”

Foto: Getty Images

Snart dags att förhandla din första lön som nyutbildad ingenjör? Så här kan du förbereda dina egna argument – och bemöta arbetsgivarens frågor.

I jakten på det första jobbet kommer man förr eller senare till en löneförhandling. Men när i processen brukar man förhandla lön? Vad är då en rimlig lön för en nyutexaminerad ingenjör? Och hur viktig är egentligen den första lönen? 

– Det är klart att lönen är viktigt, att den lön du får i starten på arbetslivet spelar roll. Men det är ju inte kört om du upptäcker att du hamnat för lågt. Däremot kanske du behöver byta jobb snabbare än du först tänkt dig, konstaterar Anna Klaesson, rekryterare på Sveriges Ingenjörer.

Var beredd med motargumenten

I sin roll som rekryterare möter hon ingenjörer som är nya i arbetslivet, ofta på sitt första jobb efter examen. Hon konstaterar att många upplever att den rekommenderade ingångslönen är ett bra stöd att ha som utgångspunkt inför löneförhandlingen, men att man även bör vara beredd på motargumenten. Här är några exempel:

”Vi tillämpar samma lön för alla nyutbildade”

– Jag har en känsla av att det inte alltid överensstämmer med verkligheten. Om du möter det argumentet, ställ frågor: Hur ser lönepolitiken ut på arbetsplatsen, hur tänker man kring löner och löneutveckling? Finns det andra förmåner? Fundera även över hur du själv tänker, vill du kliva in i en sådan organisation där alla börjar på samma lön? 

”Det är bara i Stockholmsområdet man kan räkna med att få den rekommenderade ingångslönen”

– Detta är en sanning med modifikation. Det är klart att lönerna kan se olika ut i olika delar av landet, men vi vet att det blivit vanligare med så kallade teamstrakter där man arbetar på distans till exempelvis Stockholm. Det gör att arbetsgivare behöver hantera konkurrensen, oavsett var i landet man befinner sig. Vill man locka ingenjörer så måste man också betala för den kompetensen.

”Som nyutbildad, utan erfarenhet har jag inte så mycket att förhandla om”

– Du ska vara medveten om att ingenjörer är en eftertraktad kompetens. Det bästa du kan göra inför en intervju är att vara påläst, både om företaget, om branschen och om lönerna. Kolla statistiken i Saco-lönesök, ring rådgivningen för att få hjälp med både argument och pepp inför intervjun. Tänk också på att du investerat många år i din utbildning och att du har ett stort värde för arbetsgivaren. Lyft fram de erfarenheter du har med dig från tidigare jobb, sommarjobb eller examensarbete och det du lärt dig under utbildningen, säger Anna Klaesson. 

Nya ingångslöner för 2025

Nyligen presenterade Sveriges Ingenjörer de nya nivåerna för ingångslöner för både högskole- och civilingenjörer. För 2025 är den rekommenderade ingångslönen 41 000 kronor per månad för civilingenjörer och 38 800 kronor för högskoleingenjörer.

Tanken är att ingångslönen, tillsammans med andra argument, ska fungera som ett stöd att ta spjärn emot när du ska förhandla din första lön.

Vad ska jag göra om arbetsgivaren inte vill betala den rekommenderade ingångslönen? 

– Var inte rädd för att förhandla. Ställ frågor om hur de tänker kring lön, och be om att få fundera. Ta kontakt med de fackliga företrädarna på arbetsplatsen, om det finns, för att få koll på vad som är rimligt att förvänta sig. Gör också en egen bedömning, hur ser branschen ut, är det lätt eller svårt att få tag på ingenjörer? Och hur viktigt är det för dig att få just det här jobbet?

– Kom också ihåg att det inte bara är arbetsgivaren som väljer dig, du väljer också arbetsgivaren. Vill du ha det här jobbet och den här arbetsgivaren? Om du ändå väljer att gå in på en lägre ingångslön, finns det då andra förmåner du kan förhandla till dig? 

Ta lönediskussionen så sent som möjligt

Det generella rådet när man söker jobb är att försöka ta löneförhandlingen så sent som möjligt i rekryteringsprocessen. Men det är inte ovanligt att arbetsgivaren vill ta den diskussionen tidigt i processen. Anna Klaesson berättar att det till och med händer att arbetsgivare eller rekryterare ringer upp kandidater innan intervjun för att ”stämma av” vilket löneanspråk man har.

– Då är det lätt att bli överrumplad. Men mitt råd är att undvika att svara på den frågan – på ett trevligt sätt: ”Oj, vilken bra fråga. Det har jag inte hunnit fundera över ännu, jag behöver få lite mer insikt i vad tjänsten innebär innan jag kan svara på det”. 

Anna Klaesson tipsar om att förbereda ett svar så att man vet hur man ska svara när frågan kommer. Skriv ned en formulering och träna dig på att säga det högt. Ta gärna hjälp av vänner och familj som kan bidra med både goda tips och coachning. 

Varför bör man vänta med att ta lönediskussionen?

– Ju längre du kommer i processen, desto mer vet du om jobbet, vad det innehåller, vilket ansvar och vilka arbetsuppgifter det innebär. Då är det också lättare att bygga upp resonemang kring tjänsten och vad du kan bidra med. Ju lägre du kommer, desto större är också chansen att arbetsgivaren kan tänka sig att betala lite mer för att få just dig.

Lyft frågan med dina kompisar

Anna Klaesson tipsar också om att prata lön med dina studiekamrater, vänner och bekanta som har jobbat några år som ingenjör. Hur ser lönerna ut, vad brukar arbetsgivarna säga, vad har andra fått för erbjudanden när de sökt jobb?

– Jag vet att det är jättesvårt att förhandla sin första lön och det kan vara svårt att stå på sig. Därför är det bra att ta all den hjälp man kan få. Se till att du är påläst, träna dig på hur du kan formulera dig och vilka frågor du själv behöver ställa under intervjun. Och ta hjälp av Sveriges Ingenjörers rådgivning. Som ny på arbetsmarknaden är det ofta svårt att veta vilka frågor man bör ställa och vad som verkligen är ett rimligt bud, förklarar hon.

Tips inför löneförhandlingen 

1. Se till att du är påläst. Läs på om branschen, företaget och tjänsten. Vilka är arbetsuppgifterna? Hur motsvarar de din utbildning och din expertkunskap? Kolla lönestatistiken och ta även kontakt med de lokala fackliga representanterna och ta reda på hur löneläget ser ut. Vad är en rimlig lön för just den här tjänsten?

2. Förbered dina argument. Läs platsannonsen och notera vilka krav man har på tjänsten. Tänk till kring dina egna kvalifikationer och erfarenheter och hur de matchar kraven. 

3. Ta kontakt med rådgivningen på Sveriges Ingenjörer för att bolla dina funderingar och få hjälp med både argument och pepp.

4. Var beredd på att lönefrågan kan dyka upp redan tidigt i processen. Se till att du har vässat dina argument. En generell rekommendation är att du väntar med att lämna ditt lönebud tills du vet mer om jobbet. Förklara att du vill avvakta tills du har en bättre bild av jobbet, vad tjänsten innebär och vilka andra förmåner du kan förvänta dig.

5. Sätt upp en gräns för dig själv, vilken är den lägsta lönen du kan acceptera?

6. Våga argumentera för din lön. De år som du satsat på utbildning måste betala sig.

Tänk också på att ta reda på om företaget har kollektivavtal. Om inte är det extra viktigt att anställningsavtalet reglerar de delar som brukar finnas med i ett kollektivavtal, som till exempel tjänstepension och arbetstidsregler. Ett tips är att ta hjälp av Sveriges Ingenjörer för att granska avtalet innan du skriver på.

Läs mer om ingångslön på Sveriges Ingenjörer. Där finns också en länk till lönestatistiksdatabasen Saco Lönesök.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Fyra ingenjörer i topp på lönelistan för miljö- och samhällsbyggnadschefer: Anna Hadenius, Amanda Horwitz, Heléne Hill och Henrik Kant.

Så tjänar chefer för miljö- och samhällsbyggnad i kommunerna

Månadslönerna för kommunala chefer inom miljö- och samhällsbyggnad spänner från 46 055 till 140 000 kronor. Av dem som tjänar 100 000 eller mer finns åtta ingenjörer.
Fler artiklar