Så mycket tjänar ingenjörschefer

I Saco lönesök kan chefer som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer jämföra sin lön med andra chefsingenjörers löner. Foto: Getty Images.

Hur är din lön jämfört med andra chefers? Det kan du ta reda på i Saco Lönesök. Där kan du se hur sektor, befattningsnivå och antal underställda påverkar lönen för chefer.

Är det viktigt för dig att tjäna bra? Då ska du välja privat sektor. När du får fler än 50 medarbetare tar lönen också ett ordentligt skutt uppåt.

Det är några av de saker som visas i Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik. Den finns i databasen Saco Lönesök och är tillgänglig för alla medlemmar som vill gå in och söka i den.

Högre löner i privat sektor

Medellönen för ingenjörschefer låg under 2024 på 85 000 kronor i månaden. Statistiken visar också att ingenjörschefer i privat sektor tjänar avsevärt bättre än de i statlig och kommunal sektor: 86 800 kronor var medellönen 2024 i privat sektor jämfört med 71 800 i statlig sektor och 68 500 kronor i månaden i kommunerna.

Ju högre chefsnivå desto högre är lönen. Högre ingenjörschefer tjänade 2024 i snitt 121 900 kronor, mellanchefer 89 600 kronor och första linjens chefer tjänade 71 500 kronor.

Tolka siffrorna med försiktighet

Generellt ökar lönen i takt med antalet underställda medarbetare, men med ett undantag. Ingenjörschefer med 11–20 underställda medarbetare har enligt statistiken lägre medellön än de med 1–3 respektive 4–10 medarbetare.

– Det är ett typiskt sådant resultat som man ska tolka med ganska stor försiktighet. Det är knappast så att lönen sjunker för en och samma chef som går från 10 till 20 underställda. Snarare tror jag att löneskillnaderna beror på att cheferna finns inom olika typer av verksamheter, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef hos Sveriges Ingenjörer.

Både Johan Kreicbergs och Anna Ihrfors Wikström, statistiker på Sveriges Ingenjörer, vill ändå flagga för att lönestatistiken för chefer ska tolkas varsamt. Ju finare nedbrytningar man gör, desto mindre blir urvalet – och desto försiktigare bör resultaten tolkas.

Chefstjänster kan också se väldigt olika ut beroende på bransch och arbetsplats. Det gör det svårare att jämföra olika chefstjänster än många andra yrkesroller.

– Med det sagt ger statistiken ändå en ungefärlig bild, säger Anna Ihrfors Wikström.

Ingenjörschefer tjänar bättre än snittet bland akademikerchefer

Saco Lönesök visar också att ingenjörschefer tjänar mer än chefer i många andra Sacoförbund. Medan medellönen för ingenjörschefer ligger på 85 000 kronor i månaden är medellönen för chefer inom Saco som helhet 77 600 kronor i månaden.

– En del av förklaringen är troligen att i Sveriges Ingenjörer har fler medlemmar i privat sektor. Vi är ett av de förbund som har högst andel medlemmar i privata företag, säger Johan Kreicbergs.

Ingenjörscheferna är dock inte bäst betalda inom Saco. Läkare och civilekonomer som är chefer tjänar 94 100 respektive 88 500 kronor i månaden.

Lönestatistik för över 15 000 ingenjörschefer

Sveriges Ingenjörers lönestatistik tas fram årligen genom en enkät som går ut till alla yrkesverksamma medlemmar. I år besvarades enkäten av 84 700 ingenjörer, varav 15 700 var chefer.

– Den totala svarsfrekvensen låg på 63 procent, vilket är högre än vanligt. För att vi ska kunna göra de sökningar vi vill är det viktigt med ett så stort underlag som möjligt. Lönestatistiken är en mycket uppskattad medlemsförmån, säger Anna Ihrfors Wikström, statistiker hos Sveriges Ingenjörer.

Sök själv i databasen

Du som är chef och medlem i Sveriges Ingenjörer kan själv gå in och söka i databasen Saco Lönesök. Under fliken ”Chefslöner” i menyn till vänster kan du bland annat filtrera på ålder, bransch, befattningsnivå och antal underställda.

Här kommer du till Saco lönesök (du behöver vara inloggad)

I vänsterspalten kan du ändra under fliken alternativ från ”Samtliga” till ”Chefslöner”. Under fliken ”Presentationssätt” högst upp till högre kan sedan du göra flera val.

Läs mer i den här artikeln om hur du söker i databasen

Vill du använda statistiken i din egen löneförhandling är det viktigt att komma ihåg att siffrorna avser 2024 års lönenivåer. Om du förhandlar lön för 2025 ska du räkna upp lönen till årets nivå.

Du bör inte heller stirra dig blind på enbart medellönerna, enligt Anna Ihrfors Wikström.

– Titta på hela spannet, även den övre och undre kvartilen, och sikta högt i din löneförhandling, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Chefspanelen: Hur tillgänglig kommer du vara i sommar?

Chefspanelen: Hur tillgänglig kommer du vara i sommar?

Många chefer känner att de behöver vara tillgängliga under semestern. Ingenjören frågade tre chefer om de kommer kunna logga ut eller inte.
Fler artiklar