Ingenjörers arbetslöshet ökar – men de flesta får jobb snabbt

Ingenjörers arbetslöshet stiger, men är lägre än under pandemin. Se kurvan utförligt i artikeln. Foto: Daniel Megias / Gettyimages
Arbetslösheten för ingenjörer har tickat upp sedan i december. Men Sveriges Ingenjörers samhällspolitiska chef är inte orolig. ”Jämför man oss med andra förbund så ligger vi väldigt lågt och de flesta får jobb ganska snabbt.”
Under hösten 2024 sjönk arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar något, från 1,33 till 1,24 procent. Men sedan dess har den ökat igen och låg i april på 1,35 procent.
Ingenjörers arbetslöshet är ändå klart lägre än totalt för alla yrken hos Akademikernas a-kassa. Där låg den på 2,3 procent i mars (aprilsiffran kommer snart).
– Och ser man till dem som inte är akademiker så ligger arbetslösheten ännu högre, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Han pekar på att det är en svag konjunktur nu, med oron i världshandeln. Och då är det naturligt att arbetslösheten ökar.
– Och samtidigt så har vi sett vid uppsägningar att de flesta av våra medlemmar får jobb ganska snabbt. Det är få långtidsarbetslösa.
Räntorna behöver sjunka mer
Den grupp ingenjörer som sticker ut är högskoleingenjörer inom bygg, där nivån legat högre under en längre tid, men där det samtidigt blivit en klar förbättring: från 2,7 procent i augusti, 2,2 i december och nu 2,1 procent i april.
– Bygg är väldigt ränteberoende och jag tror att räntorna behöver komma ned ytterligare innan vi får något riktigt uppsving inom byggindustrin.
Flera andra inriktningar har fått högre arbetslöshet, som civilingenjörer inom datateknik och elektronik, som gått från väldigt låg arbetslöshet till att ligga på snittet. Men Johan Kreicbergs tycker inte att de förändringarna är så mycket att bry sig om.
– När det gäller inriktningarna måste man vara lite försiktig i att tolka det. Det sticker upp ett par månader och ändras sedan igen.
Säkerhetsprövningar och världshandeln
Det som Johan Kreicbergs skulle vilja veta mer om, är hur säkerhetsprövningar och krav på medborgarskap påverkat möjligheterna för ingenjörer med utländsk bakgrund. Flera av de områden som går starkt nu – till exempel försvarsindustrin och energisektorn – har höjt sina säkerhetskrav.
Men totalt sett tycker han inte att ingenjörer behöver vara speciellt oroliga för att inte få jobb. Ingenjörer har en central roll i de områden som är heta nu: digitalisering, klimatomställning och nu också resiliens, som försvar och IT-säkerhet.
Samtidigt är världshandeln ett stort frågetecken.
– Många medlemmar jobbar på internationella företag och det finns inga bra prognoser för vad som händer. Det är ett ganska stort orosmoment. Det finns knappt något vi producerar som bara är för den svenska marknaden eller bara har svenska insatsvaror.
– Men läget är ändå som vanligt: man kan vara orolig för det som händer. Men det finns ingen anledning för ingenjörer att vara mer oroliga än andra.
Utbildningar som ingår i de olika grupperna
Indelningen i utbildningsgrupper är gjord utifrån SUN-koderna (Svensk utbildningsnomenklatur). I grupperna ingår (CI = civilingenjör, HI = högskoleingenjör):
CI Maskin – maskinteknik, teknisk design
CI Bygg, samhällsbyggnad – samhällsbyggnad, väg och vatten, teknisk arkitektur, lantmäteri, kommunikation/transportteknik
CI Ekonomi och organisation – industriell ekonomi
CI Energi- och elektro – energi och miljö, energiteknik, energisystem, elektroteknik
CI Data, elektronik – data-/informations-/medie-/mjukvaruteknik, interaktion och design, elektronikdesign, automation och mekatronik, robotik
CI Teknisk fysik – teknisk fysik, teknisk fysik och elektro, teknisk nanovetenskap
CI Kemi- och bioteknik – bio-/kemi-/molekylär bioteknik, teknisk biologi, teknisk naturvetenskaplig kemi, industriell kemi, kemiteknik med fysik, kemisk biologi
CI Övrig – materialteknik/bergsvetenskap, farkost-/miljö- och vatten/rymd-/träteknik, riskhantering, medicinsk teknik, system i teknik och samhälle, teknisk matematik, geoteknologi, lärare, ekosystem
HI Bygg, samhällsbyggnad – bygg-/kart- och mät-/VVS-teknik, fysisk planering, geografiska informationssystem, lantmäteri, brandingenjör
HI Data, elektronik – automatisering, datavetenskap, medie-/tele-/dator-/programvaruteknik, datakommunikation, elektronik/systemteknik
HI Energi- och elektroteknik – drift, elektronik/elektroteknik, elkraft, energiteknik
HI Maskin – design, maskinteknik, grafisk teknik, mekatronik, produktion
HI Övrig – trä-/textil-/material-/berg- & anläggnings-/ miljö-/ flyg-/ kemi-/ bio-/medicinsk teknik, teknisk fysik, ortoped, IT och affärssystem, industriell ekonomi, företagsingenjör, ekonomi
Övrig utbildning – huvudsakligen generella högskoleutbildningar inom teknik och datateknik (till exempel kandidat)