Scania vill sänka tröskeln att våga komma ut som trans

Arbetsgruppen på Scania som tagit fram foldern om transpersoner. Från vänster: Lisa , Rodrigo , Paulo, Karolina, Klara, Gabriel, Tove och Marine.

Att komma ut som transperson på jobbet kan kännas så svårt att många inte vågar. Att vara chef till en anställd som kommer ut kan också vara en utmaning. Hur bemöter och stöttar man bäst? Några svar, råd och inspiration finns i den folder som Akademikerföreningen på Scania har varit med och tagit fram.  

Många transpersoner vågar inte vara sig själva fullt ut på jobbet, av rädsla för att bli trakasserade eller bemötas på ett annorlunda sätt av sin chef och kollegor. Ofta saknar också cheferna kunskap om hur de kan agera för att skapa en trygg arbetsplats för transpersoner.

För Lisa Lorentzon, förtroendevald i Akademikerföreningen på Scania, blev ett samtal med en kollega en ögonöppnare.  

– Tove berättade hur hon som transkvinna behövt vara väldigt aktiv för att system skulle uppdateras, kollegor informeras etc. Hon hade en lista med flera punkter på sånt chefer och kollegor behöver tänka på och kan ha hjälp av. Ganska snart bestämde vi att detta var något vi gemensamt ville förbättra.

Idén till en folder växte fram och Scanias HBTQIA+nätverk, Queers of the Road, involverades. Flera anmälde intresse för att vara med och skapa ett material som skulle gynna transpersoner och ickebinära.

En väldigt viktig parameter för alla i projektgruppen var att ledare på Scania och TRATON står bakom budskapet och deltar i att nå ut i organisationen. De ställde frågan till Scanias HR-chef Jeanna Tällberg och till Niklas Klingenberg, chef för TRATON Group R&D.

– Båda såg behovet och ville stötta initiativet. Deras engagemang har varit avgörande för att foldern kunnat lanseras.

Här kan du ladda ner och läsa foldern Transpeople & nonbinary at Scania och TRATON.

Intervjuer, konkreta råd och checklistor till chefer

I slutet av juni lanserades foldern både i tryckt och digitalt format. Och att Scanias och TRATON:s ledning står bakom märks redan på första uppslaget. Där finns två korta ledare av de två cheferna. Båda betonar hur viktig inkludering är för företagen, både på ett medmänskligt och affärsmässigt plan.     

Foldern innehåller både information och konkreta råd och tips kring bemötande. Vad är viktigt för att skapa psykologisk trygghet, respekt och en inkluderande kultur på arbetsplatsen? Det finns också särskilda tips och en checklista för cheferna.

Arbetsgruppen har också intervjuat två transpersoner som öppet med namn och bild berättar hur det gick till när de kom ut som transpersoner på arbetsplatsen. En av dem är Tove som började med en punktlista och nu stolt kan dela sina erfarenheter i en folder.

Det finns också en intervju med en Scaniachef i Nederländerna som berättar vad hon själv lärde sig när en av hennes medarbetare för två år sedan kom ut som trans. Hon har samlat sina erfarenheter i en checklista.

”Extra viktigt att företag inte backar”

– Det här är en folder för verksamheten i Sverige men vi har redan fått frågor från medarbetare i andra länder, precis som vi hade hoppats på, säger Lisa Lorentzon.

Både Scania och TRATON har verksamheter i stora delar av världen.

– I samhället ser vi att rättigheterna för trans- och ickebinära ifrågasätts och det känns extra viktigt att företag, som Scania och TRATON, inte backar. Nu är det än viktigare att lägga extra resurser på inkludering.

Akademikerföreningens förhoppning är att bolagets verksamheter i andra länder ska inspireras av foldern och ta fram något liknande.

– Olika länder har kommit olika långt och har olika utmaningar, både kopplat till system och beteenden. Därför behöver stödet på arbetsplatsen utformas utifrån de lokala behoven och gärna med lokala förebilder och ledare.

”Okunskap kan tyvärr leda till kommentarer som sårar”

Foldern är framtagen på engelska eftersom det är företagens koncernspråk, men den kommer att översättas till svenska.

Lisa Lorentzons förhoppning är att fler transpersoner inom företaget på sikt ska våga komma ut på arbetsplatsen.

– Okunskap kan tyvärr leda till kommentarer som sårar, även om det inte varit avsikten. Jag hoppas att det här arbetet gör att många fler får en ökad förståelse. Att antaganden byts mot nyfikenhet och att vi gemensamt kan vara tydliga med att alla hör hemma, precis som de är.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Hur tillgänglig är du under din semester? Så svarar 5 ingenjörer

Hur tillgänglig är du under din semester? Så svarar 5 ingenjörer

Svarar du om jobbet hör av sig under semestern – eller stänger du av helt? Fem ingenjörer berättar hur de gör, vad de tillåter sig att kolla – och vad som får vänta tills de är tillbaka.
Fler artiklar