Saab-vd:n som kom ut som trans

Johanna Gustafsson with colleagues
"Att jag har varit öppen med min resa har skapat en acceptans för att alla är olika", säger Johanna Gustafsson, vd för Saab Transponder Tech. Här i ett möte med kollegor.

Vad händer när en manlig vd inser att han är kvinna? För Saab Transponder Techs vd fanns det ingen tvekan. ”När jag gläntade på den dörren var det som en flodvåg. Det var omöjligt att stänga dörren igen.”

Johanna Gustafsson hette något annat när hon gjorde sitt exjobb på Saab 1996. Hon levde som kille och tänkte inte mer på det. Efter att hon tagit sin magisterexamen i teoretisk fysik vid Linköpings universitet jobbade hon inom olika delar av försvarskoncernen Saab.

Hon (som då levde som man) gifte sig och blev förälder, och blev 2017 vd för Saab Transponder Tech.

Hade aldrig hört talas om transpersoner

Johanna Gustafssons insikt om att hon var kvinna kom gradvis. I efterhand kan hon se saker som hon tidigare inte förstått vad de skulle leda till. Ett exempel som hon brukar ta upp hände när hon var med vänner utanför Wien en nyårsafton.

– Tjejerna målade naglarna och frågade mig på skoj om de skulle måla mina. Jag sa ja och det berörde något djupt inom mig, jag blev nästan euforisk och kände en obekant värme i bröstet. Kanske var det lycka.

När Johanna Gustafsson växte upp på 1970-talet hade hon aldrig hört talas om transpersoner. Det kan vara en anledning till att det var först vid 45 års ålder som hon var mogen att inse vad händelser som den med nagellacket betydde.

Acceptans för att alla är olika

I dag har Johanna Gustafsson varit vd för Saab Transponder Tech i fem år och öppet visat att hon är kvinna i snart fyra år. Hon tycker att öppenheten har varit bra både för henne och för organisationen. Själv är hon mer autentisk som ledare, inte fast i förväntningar om hur en chef ska vara. Och i bolaget finns mer tillit och trygghet.

Aerial,View,Of,A,Container,Cargo,Ship,Sailing,Over,Calm

Johanna Gustafsson är vd för Saab Transponder Techs som ”utvecklar världsledande produkter för en säkrare och grönare sjöfart som används på fartyg, flyg, satelliter och längs kustlinjer”.

– Att jag har varit öppen med min resa har skapat en acceptans för att alla är olika.

Att Johanna Gustafsson levt både som man och kvinna har också gett fler perspektiv.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag brann för mångfald och inkludering som man, men det gjorde jag inte. Jag såg inte problemet och hur angeläget det var. Jag jobbar mer aktivt nu för att bygga en kultur där förhoppningsvis alla kan vara sig själva.

Ville inte utsätta kollegor för chock

Sommaren 2018 kom Johanna Gustafsson ut med att hon är kvinna. Först fick släkt och vänner veta. Men då hade hon inte ord för att beskriva vad hon kände. Så Johanna Gustafsson dök bara upp sminkad och i tjejkläder, och släkten och vännerna tog det bra.

Men på jobbet ville hon inte utsätta kollegorna för samma chock. Därför levde hon ett tag i ett mellanläge – målade naglarna på helgerna, och tog bort lacket på söndagskvällarna. Men det kändes inte hållbart. Så hon tog ett litet steg mot att vara mer öppen – men inte fullt ut.

– En måndag kom jag till jobbet som man, i skjorta och slips, men med målade naglar. Det mötte ganska mycket reaktioner. Det de såg matchade inte den de tänkte att jag var.

Gläntade på dörren

Processen fortsatte med att hon kontaktade vårdcentralen och började läsa på om att vara transperson. Johanna Gustafsson säger att hon aldrig var orolig eller nervös för att komma ut. Och först kände hon bara att hon skulle testa på, glänta på dörren.

– Men det var som en flodvåg, det var omöjligt att stänga dörren igen. Det hade redan skett. Så jag behövde skapa förutsättningar för att leva som mig själv.

Hon betonar att det inte är lika för alla, att alla inte är bekväma med att vara öppna.

Berättade först för ledningsgruppen

I slutet av 2018 kände Johanna Gustafsson att det var dags att komma ut på riktigt på jobbet. Hon tog hjälp av sin HR Business Partner för att göra en plan och det första steget var att berätta för Transponder Techs ledningsgrupp.

Transflaggan

Transflaggan. Illustration: Getty images

– Jag tog med mig transflaggan som är mindre känd än regnbågsflaggan och frågade ”Vet ni vad det här är?”. De hade ingen susning. Jag hade gjort en liten presentation, om hbtq, kön, tvåkönsnormen och att allt inte är svart eller vitt. Och sedan berättade jag om min resa.

Ledningsgruppen reagerade med förståelse och värme. Tillsammans bestämde de att Johanna skulle berätta på samma sätt för de 50-talet medarbetarna i bolaget. Och när hon gjorde det så fick hon samma reaktion och värme som från ledningsgruppen.

Mindre toleranta delar av världen

På Saab finns mångfaldsnätverket Minerva. Det har varit en hjälp för Johanna Gustafsson, att få träffa människor som tänkte som hon, och ett verktyg för att sprida kunskap om mångfald och inkludering.

Läs också Saab-nätverk: Ingen passar in i bilden av en stereotyp ingenjör

En mer komplicerad del har varit att Saab Transponder Tech delvis verkar på marknader där det finns mindre tolerans gentemot hbtq-personer.

– Jag reste mycket till Kina tidigare, och även om det inte är olagligt så kan det vara en nackdel att vara transperson genom att man inte blir respekterad för den man är.

I dag är säkerheten en viktig aspekt i beslut om vart hon kan resa, och där har hon ett starkt stöd på Saab. Hon lyfter fram att det finns strukturer i teknikbranschen som är skapade av män för män och som gör att kvinnor har svårare att göra karriär.

– Och det blir kanske ännu mer uppenbart för en transkvinna som jag som inte kan resa till alla länder på ett säkert sätt, varken privat eller i tjänsten.

Vill inte bli definierad som transkvinnan

Att bli intervjuad och tala öppet om att hon är transkvinna har både för- och nackdelar.

– Jag vill inte bli definierad som ”transkvinnan”. Jag är mer än så. Men så tror jag det är för alla. Ingen gillar att bli satt i ett fack.

Samtidigt är hon övertygad om att det är viktigt att prata. Att det behövs både kunskap och positiva förebilder.

– Det här är ju det bästa som hänt i mitt liv. Jag vill balansera den problematiserande debatt som finns. Och jag får återkoppling från transpersoner som känner sig stärkta av att se och höra mig, och det känns bra.

Karin Thorsell

Här är Johanna Gustafssons tips till andra:

Till arbetsgivare:

 • Ha rutiner för vad företaget ska tänka på om någon är eller kommer ut som transperson eller annat.
  ”Det är det jag tycker saknades på Saab. Det fanns inte någon process, ingen checklista. Det gick ju ändå, men det hade varit enklare om det funnits.”

Läs också IBM stöttar anställda som kommer ut som transpersoner

 • Var aktiv och tydlig i kommunikationen. Det räcker inte med en policy eller att prata internt. Ta ställning. Använd symboler som regnbågs- och transflaggor. Visa att här är alla välkomna och här finns kunskap, här slipper man mötas av fördomar.

Till kollegor och medarbetare:

 • Om du är osäker över något, fråga personen det berör på ett respektfullt sätt. Till exempel ”Vill du att jag säger han, hon eller hen om dig?”.
 • Visa att du är en allierad.
  ”Det är oerhört viktigt för en inkluderande arbetsmiljö och man behöver ju faktiskt inte vara hbtqi-person för att exempelvis bära regnbågsfärger.”

För transpersoner eller andra minoriteter respekterar Johanna Gustafsson att det är väldigt individuellt om man vill vara öppen eller inte. Men hon vill ändå ge ett råd:

 • Tänk på att det kan vara positivt att komma ut.
  ”Jag tror någonstans att alla behöver leva som den de är. Om man känner att man är kvinna men inte törs visa det kommer det förr eller senare att slå tillbaka på en. Min erfarenhet är att jag fått så mycket positiva upplevelser och extremt få negativa. Det är inte så för alla – men det kan vara så.”

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar