Sveriges Ingenjörer säger ja till avtalsskiss

Sveriges Ingenjörer och övriga förbund i Facken inom industrin säger ja till en översiktlig skiss som bland annat innebär att det kan bli ett nytt tvåårigt kollektivavtal med Teknikföretagen. Men förbunden har vissa förbehåll och Teknikföretagen anser att fackens krav är för höga för att diskutera annat än ett ettårigt avtal.

Sveriges Ingenjörer och övriga förbund i Facken inom industrin säger ja till en översiktlig skiss som bland annat innebär att det kan bli ett nytt tvåårigt kollektivavtal med Teknikföretagen. Men förbunden har vissa förbehåll. (UPPDATERAD)

Opo, de opartiska ordförandena, har överlämnat en översiktlig avtalsskiss till arbetsgivarparterna inom industrin och Facken inom industrin, som består av Sveriges Ingenjörer, Unionen, IF Metall, Livs och GS. Facken inom industrin säger ja till skissen under förutsättning att lönenivåerna ”blir de rätta”, att utbyggnaden av delpension/flexpension fortsätter, att man får till en ny modell för systematiskt jämställdhetsarbete och åtgärder för en bättre arbetsmiljö.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

Skissens inriktning är att parterna träffar ett tvåårigt avtal, vilket förändrar perspektivet för förbunden, som utgick från ett ettårigt avtal och därför också ställde krav utifrån det. Bland annat har Facken inom industrin ställt krav på  löneökningar på 2,8 procent i ett ettårigt avtal.

– Vi får vara extra noga med vad som ska ingå i avtalet, och att nivåerna för löneökningarna blir riktiga utifrån det, säger Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef.

Vad händer i nästa steg?

– Nästa steg är att Opo kommer att lämna en hemställan, som kommer att innehålla siffror vad gäller löneökning. Sedan finns det en möjlighet att lämna en hemställan till, om parterna säger nej till den första. Vi förväntar oss tuffa förhandlingar, vilket innebär att påsken kan bli rätt inrutad.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe anser dock att fackens krav är för höga för att diskutera ett längre avtal än ett ettårigt, enligt en kommentar på Teknikföretagens hemsida. Ingenjören söker Anders Weihe för ytterligare kommentar.

Ania Obminska

3 kommentarer

  • Faye

    Varför förhandlar SI med Metall, Livs och GS?
    Enligt ingenjören.se själva så har ingenjörer sämst löneutveckling sett till det senaste decenniet (sämre än lärare och undersköterskor). Att produktionsföretag måste hålla igen industriarbetarlönen med tanke på global konkurrens är en sak, men det skall väl inte betyda att R&D ingenjörer och akademiker med +5årig utbildning skall fortsätta år ut och år in med att få en spottstyver till lön jämfört mot om man jobbar utomlands (inom samma företag dessutom)? Bra civilingenjörer är BILLIGA i Sverige, det talas öppet om det på företaget.
    Jag flyttade tillbaka till Sverige, det ångrar jag dock bittert.
    Jag gissar att störst löneökning kommer jag få om jag helt enkelt går ur facket, för hittills har det kanske blivit 1 pizza netto per månad med era avtal och gissar att det inte kommer ändras…

    14 mars 2016
  • Thorsten Schütte

    Lite grand omvända världen. För var det ju arbetsgivaren som helst ville ha fleråriga och facket ettåriga.

    14 mars 2016
  • Ingenjör PEttersson

    Varför görs inga undersökningar om vad medlemmarna vill? Varit med i facket i flera år, varit på ett par årsstämmor och även pratat med fackliga representanter. Hur kan man låtsas representera någon utan att fråga denne någon vad den vill?

    11 mars 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar